שנה סוערת בשוק המט"ח: יתרות המט"ח גדלו בכ-20 מיליארד ד', פישר קנה בממוצע כ-80 מיליון ד' ביום
בנק ישראל המשיך להגדיל את יתרות המט"ח שבמאזנו כאשר סך היתרות הסתכמו בסוף שנת 2009 בכ-61 מיליארד דולר - גידול של 50% בהשוואה לשנת 2008, אז הסתכמו היתרות בסך של 41 מיליארד דולר.
יתרות מטבע החוץ של בנק ישראל הסתכמו בסוף חודש דצמבר 2009 בסך של 60.6 מיליארד דולר המהווה קיטון נטו בסך 927 מיליון דולר לעומת סוף חודש נובמבר, כך דיווח הבוקר (א') בנק ישראל. עיקר הקיטון, על פי דיווחי הבנק, נובע משערוך יתרות המט"ח בסך מיליארד דולר, כאשר העברות הממשלה לחו"ל הסתכמו בכ- 38 מיליוני דולרים.
בתוך כך, בצד הגידול ביתרות עמדו כמידי כל חודש רכישות המט"ח של בנק ישראל שהסתכמו בחודש החולף בסך של 132 מיליון דולר ומהסקטור הפרטי שהוסיף כ-7 מיליון דולר ליתרה.
עם זאת, נציין, כי הקיטון ביתרות שנרשם בדצמבר קוזז כבר ביותר מחצי בעקבות הרכישות שביצע הבנק המרכזי בשבוע שעבר. במהלך השבוע הראשון של 2010 רכש בנק ישראל דולרים בהיקף כולל של כ-550 מיליון דולר.
פישר משנה אסטרטגיה - היתרות ממשיכות לצמוח
במהלך שנת 2009 שינה בנק ישראל, והיושב בראשו הפרופ' סטנלי פישר, את אסטרטגיית רכישות הדולרים ועבר מרכישות יומיות קבועות לרכישות במהלך המסחר בהפתעה.
בתחילת חודש אוגוסט הפסיק בנק ישראל את רכש המט"ח היומי בסך 100 מיליון דולר, לאחר שאימץ מדיניות חדשה בשוק המט"ח ובכך הביא לסיום פרק של למעלה משנה בו רכש דולרים מידי יום בבורסה. במקום זאת, הבנק החל לממש את החלטתו משבוע טרם לכך, לבצע רכש מזדמן, לא קבוע, ורק במקרים של תנודות חריפות בשער החליפין. זאת אם השוק איננו מתפקד כיאות או שהתנודות אינן תואמות את התנאים הכלכליים הבסיסיים - לשון ההודעה הרשמית של הבנק.
בשורה התחתונה, בנק ישראל מסכם את שנת 2009 עם רכישה ממוצעת בסך של 80 מיליון דולר ביום (ע"פ 250 ימי מסחר במט"ח) ועלייה, כאמור, של 20 מיליארד דולר ביתרות.
"יגיע ל-3.5 ש' ואף פחות מכך"
בשיחה שקיים עם Bizportal צופה איתן אדמוני, מנהל חדר המסחר במט"ח בבנק ירושלים, תקופה קשה לדולר בתקופה הקרובה: "במהלך המחצית הראשונה של 2010 ימשיך הדולר להיחלש כאשר המגמה בחו"ל תתהפך ותוסיף לירידה בערכו".
בנוגע למדיניות הנגיד מסר: "אני מבין מה נגיד הבנק מנסה לעשות והוא יודע בוודאי מה הוא עושה. הדולר נסחר ביציבות בחודש האחרון מול השקל רק בזכותו ולולא פעילותו בשוק הדולר היה צולל כבר קודם, כפי שקרה לשאר המטבעות - עם זאת אני צופה היחלשות נוספת בערך המטבע לרמה של 3.5 ש' בחציון הראשון של 2010 ואולי אף פחות מכך".
במסחר האופציות על הדולר ממשיך המטבע להיחלש והוא נסחר כעת קרוב לשפל היסטורי ברמה של 3.7033.
ירידה בתנודתיות, עלייה בנפח המסחר
בתוך כך פרסם בנק ישראל את סיכום חודש דצמבר במסחר במט"ח ממנו עולה כי המסחר התאפיין ברמת תנודתיות נמוכה יותר ונפח מסחר גבוה יותר, בהשוואה לחודש נובמבר. על פי הנתונים נתקבל כי סטיית התקן של השינוי בשער החליפין - המייצגת את התנודתיות בפועל בשער החליפין - ירדה בחודש דצמבר לרמה של כ-6%, בהשוואה לרמה של כ-9.5% בנובמבר 2009. .
כמו כן עולה כי נפח המסחר הכולל במטבע חוץ בחודש דצמבר הסתכם בכ-98 מיליארד דולר, בהשוואה לכ-92 מיליארד דולר בחודש נובמבר ולממוצע חודשי של כ-87 מיליארד דולר מתחילת 2009.