סוף לעישון ב'האח הגדול'? "הטלוויזיה היא שטח ציבורי ובו לא מעשנים"
העישון האינטנסיבי המופגן בפרקי התוכנית 'האח הגדול' מגיע לכנסת. ח"כ נחמן שי אמר ל'אייס' כי בכוונתו לבדוק את התקנות בנושא, וכמי ששימש בעבר כמנכ"ל הרשות השנייה הוסיף כי יבחן גם אפשרות להוסיף לכללי הרשות סעיף מגביל בנושא העישון בתוכניות טלוויזיה.
"אני לא יכול למנוע את העישון ממי שמעשן", אומר ח"כ שי, "אבל אפשר למנוע את זה לפחות בטלוויזיה, במיוחד אם מדובר בגיבורי תרבות שמהווים דוגמה. הייתי מעדיף שלא יראו אנשים מעשנים, כמו שאין אנשים שמתראייינים באולפן עם סיגריות".
העישון שזור לאורך התוכנית ברבות מהשיחות המתנהלות בה. אחד המרואיינים בכתבה זו אמר שלא לייחוס כי "כמו שבקטעים שמשודרים בשידור חי בתוכנית לא תראה אנשים מעשנים - אפשר להימנע מזה גם בשאר התוכנית, הרי היא ערוכה מקטעים ששודרו לאורך השבוע."
"אם בקשת היו רוצים, הם היו יכולים לבחור את הקטעים שבהם אין עישון או לפחות לצלם את המעשנים ממרחק או מזווית שבה העישון לא מקבל בולטות, ובוודאי שלא להשתמש בסיגריות כנושא שיחה או כ'תגמול' למשתתפים על עמידה במשימות".
הטלוויזיה היא שטח ציבורי - לא מעשנים
גיורא רוזן, נציב תלונות הציבור ברשות השנייה, אומר כי לעומת העונה הקודמת בה קיבל 20 תלונות בנושא, זו האחרונה זימנה ללשכתו רק שש תלונות.
"עמדתי היא שבשטח ציבורי - והטלוויזיה היא שטח ציבורי - לא מעשנים, כמו שבבניין משרדים אסור לעשן", אומר רוזן, "היא נכנסת לתוך הבית שלך ולכן היא שטח ציבורי. שלא כמו בסרט שבו זה חלק מהבימוי, באח הגדול אפשר היה כמו כלום להימנע מזה".
עם זאת, הוא אומר ש"אין לי הרבה מה לעשות עם זה. כעיקרון, רגולציה שאין מאחוריה גיבוי ציבורי, מחאה ציבורית רחבה, אין לה כוח. אפשר לומר שהציבור אדיש, או שסוג האוכלוסייה שצופה בתוכנית הוא לא כזה שאיכפת לו".
בשנה שעברה, בתחילת העונה הקודמת של התוכנית, פנתה מירי זיו מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן אל אבי ניר מנכ"ל קשת, בבקשה "לצמצום תופעת העישון שנראית לכאורה כמקודמת לעיני המצלמות", בעקבות "פניות רבות מאזרחים המתארים את התופעה בתוכנית כבוטה ומוגזמת".
"הצענו להם", אומרת היום זיו, "שאם לא יצלמו את המשתתפים בזמן שהם מעשנים, אז אולי הם פחות יעשנו כי הם ייחשפו פחות למצלמה. אבל בקשת אמרו שהם מעשנים עפ"י חוק בחוץ, אסור להם לעשן בתוך הבית, ושזה כמו שתצלם אירוע ומישהו שם יעשן וזה יהיה בתמונה".
ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד, מוותר מראש. "וחוץ מהעישון", הוא שואל באירוניה, "התוכנית הזאת חינוכית בעיניך? ומה וייענו לבקשה שלי, אז יהיה כתוב שם 'התוכנית בהכשר המועצה לשלום הילד' שעכשיו היא ראויה לצפיית ילדים?
"לצערי הרב, בתוכניות טלוויזיה אין שום מימד חינוכי. בתוכנית הזאת היתה משתתפת שהתכונה העיקרית שלה היתה לנבל את הפה ולהשתמש באלימות, ואפילו תוכנית קונסנזוס כמו ?ארץ נהדרת? עושה פרומואים שבה כל חבריה עירומים לחלוטין.
"השאלה איננה עישון סיגריה בתוכנית מסוימת, אלא מה המודלים שתוכניות ריאליטי ואחרות מציבות היום בפני הנוער. זאת השאלה האמיתית".
הודו, פיליפ מוריס והמחקרים
"זה נורא מתסכל אותנו", מסכמת מירי זיו, "אבל אנחנו לא יכולים לאכוף משהו, מעבר לרצון טוב. גם בעולם אין מדינות, יש רק אמנות מתוך רצון טוב. אין אפילו באמנה הבינלאומית משהו שאנחנו יכולים להישען עליו בנושא" .
ואכן, אין בעולם כל חוק בנושא, מלבד בהודו שממשלתה פרסמה ביוני 2005 צו האוסר עישון בכל הסרטים ההודים ובשידורי הטלוויזיה. באשר לסרטים ותוכניות שנוצרו טרם הצו, הרי שמאז פרסומו מופיעה עליהם כיתובית אזהרה - כמו על קופסאות סיגריות, בכל פעם שעל המסך נראה אדם מעשן.
בשאר העולם, כדברי זיו, אמנות: בשנת 2006 פרסמה חברת 'פיליפ מוריס', יצרנית הסיגריות הגדולה בארה"ב, מודעות בעיתוני הבידור ובהן ביקשה מהמפיקים בהוליווד "אל תתנו למותגי הסיגריות שלנו תפקיד בסרטיכם. סרטים צריכים לדרבן בני נוער להיות גיבורים, לא מעשנים".
וזו אותה פיליפ מוריס ש-17 שנה קודם שילמה 350 אלף דולר כדי שבסרט 'רישיון להרוג' מסדרת ג'יימס בונד תוכנס סצנה בה מעשן טימותי דלטון, כוכב הסרט, סיגריות מתוצרתה.
גם חברת דיסני הצטרפה למגמה בשנת 2007, כשהחליטה כי סרטי המשפחה שלה לא יכילו יותר סצנות עישון, ובכך הפכו אולפניה לראשונים בהוליווד האוסרים סצנות עישון בסרטים.
והיה לדיסני על מה להתבסס. לא מעט מחקרים שפורסמו בעשור האחרון הצביעו על קשר סיבתי בין חשיפה לעישון בסרטים ובטלוויזיה, לבין התחלת העישון בקרב צעירים.
כך, למשל, מחקר של רופאי משפחה ופסיכולוגים מ-2003 מצא כי מתוך כ-2,600 ילדים בגילאי 10-14 שהשתתפו בו - וצפו במסגרתו ב-50 סרטים בהם נראו כוכביו מעשנים כחלק מהעלילה (60 אחוז מהם הוגדרו ?לכל המשפחה') 17 אחוז החלו לעשן בפרק זמן של שנה-שנתיים לאחר הצפייה.
התוכנית משקפת את המציאות בבית כהווייתה
מהפקת 'האח הגדול' נמסר בתגובה לכתבה כי "בבית האח הגדול, כמו מחוצה לו, ישנם דיירים שמעשנים וכאלה שלא. האח הגדול הינה תוכנית המשקפת את המציאות בבית כהווייתה, וככזו היא משקפת לעתים סיטואציות שהתרחשו בין אנשים שמעשנים.
"חשוב לציין כי במשדרים המרכזיים בערוץ 2 נעשה מאמץ להפחית עד כמה שניתן את ההבלטה של תופעת העישון. עם זאת, התופעה שלעצמה לא החלה בטלוויזיה ולא תסתיים בה, והמלחמה החשובה בה ראוי שתיעשה במחוזות אחרים".