מיחזור וחוק הפיקדון: מיליארדים על חשבון הצרכן, דרוש שינוי

אבי וינטר |

אתמול, עבר התיקון לחוק הפיקדון בקריאה שניה ושלישית בכנסת. תיקון זה עבר לאחר שבשבועות האחרונים התקיים דיון ציבורי וממשלתי בנושא חוק הפיקדון והרצון לשנותו.

נזכיר כי, חוק הפיקדון עבר בכנסת בשנת 1999 וקבע כי כל מיכל משקה (מפלסטיק, זכוכית ומתכת, למעט מוצרי חלב) שקיבולתו בין 100 מ"ל ל- 1.5 ליטר (לא כולל) מחויב בפיקדון בסכום של 25 אג'. בעקבות דרישתו של השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, לצימצום חוק הפיקדון, יעד המיחזור יפחת מ-85% ל-77% ובמקביל יגדל סכום הפיקדון ל-30 אג' למיכל.

היום משלם הצרכן את סכום הפיקדון בזמן הקנייה ורשאי לבקשו בחזרה כאשר הוא מחזיר את המיכל הריק בסיום השימוש. מרכול ששיטחו עולה על 28 מ"ר חייב לקבל את מיכל המשקה מידי הצרכן ולשלם לו את דמי הפיקדון. החוק חל על כ- 550 מיליון מכלי משקה המשווקים בארץ בשנה המהווים כ- 50% בלבד מסך מכלי המשקה. למרות שהסיכויים להחלת החוק על כל מיכלי המשקה הולכים ופוחתים במידה והחוק אכן יתוקן ויוחל על כל מכלי המשקה, יטפל החוק בכמיליארד מכלים.

אחרי שש שנים בהם החוק מיושם הלכה למעשה קשה מאוד לדעת מה האחוז המדויק של החזרי הפיקדון המגיע לאותם צרכנים אשר שילמו במיטב כספם את דמי הפיקדון . נשאלת השאלה מדוע מיליוני השקלים שהאזרחים משלמים פיקדון הוא למעשה גזרת מס? קשה למצוא כיום סועד במסעדה או מתארח בבית קפה שנוטל עימו את הבקבוק שממנו שתה על מנת לקבל חזרה את דמי הפיקדון .

האם הפיקדון מוחזר לחלק נכבד מהאזרחים ששילמו אותו? קרוב לודאי שהתשובה הינה שלילית, ניתן להעריך כי רוב רובם של הצרכנים המשלמים את הפיקדון על מיכלי המשקה לא יקבלו את כספם בחזרה.

לפי דעתי, הדיון היום אינו צריך לעסוק בצמצום החוק או הרחבתו, אלא ביישומו של החוק הקודם. הסיבה העיקרית לכך שבפועל החוק אינו מיושם במלואו היום הינה העובדה שבארץ מותקנות 100 מכונות מיחזור בלבד. גם אם לצרכן יש את הרצון לקבל את כספו בחזרה, כפי שמגיע לו על פי חוק, אין לו את היכולת לעשות זאת בדרך קלה ונגישה.

כל הכותרות

מספר המכונות הזמינות בארץ לכל תושב הינו הקטן ביותר מכל המדינות המערביות, לדוגמא בישראל מותקנת מכונה אחת לכל 70,000 תושבים בנורבגיה ובשבדיה מכונה עבור כל כ-1500 תושבים.

על מנת שהצרכן הישראלי יפסיק לשלם את הפיקדון כמס שנגזר עליו ויקבל חזרה את הפיקדון יש כורח להגדיל את מספר המכונות המותקנות ברחבי הארץ ובאופן ניכר.

לסיכום, גם במידה והשר לאיכות הסביבה יצמצם את החוק אך ידאג לאכיפתו באופן מלא - ירוויח הצרכן במידה ניכרת, שכן כמות המכונות תגדל פי ארבע ותהיה זמינה לצרכנים שיוכלו לקבל את כספם בחזרה כחוק.

הכותב הינו מנכ"ל חברת התשתיות אפקון תעשיות שעוסקת באספקה ותחזוקה של מכונות מיחזור.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה