ריכוז הכללים לתיאום דמי ביטוח
תיאום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות (להלן: "דמי ביטוח") נערך למבוטח שמנוכה ממנו שיעור דמי ביטוח מלא במקום שיעור מופחת, או למבוטח שהכנסתו הנוספת ממשכורת או מפנסיה מוקדמת (כולה או מקצתה) פטורה מתשלום דמי ביטוח, מן הסיבה שההכנסה הכוללת עולה על ההכנסה המרבית החייבת בדמי ביטוח (התקרה).
כאשר לא נערך תיאום דמי ביטוח באופן שוטף, המבוטח רשאי לתבוע מהמוסד לביטוח לאומי (להלן: "המל"ל") החזר של דמי הביטוח ששולמו ביתר, אשר יוחזר רק בחודש ינואר שלאחר השנה המבוקשת.
תיאום דמי ביטוח
1. "מעסיק עיקרי" - הכוונה למעסיק שהעובד הצהיר בטופס 101 שאצלו הוא משתכר משכורת חודשית, או מי שמנוכים ממנו דמי ביטוח לפי צו סיווג מבוטחים והצהיר בטופס בל/103 מי מעסיקו העיקרי לעניין דמי ביטוח.
תיאום דמי ביטוח בשיעור המופחת
2. כאשר לעובד שכיר יש שני מעסיקים, עליו לבחור מי מביניהם הוא המעסיק העיקרי ומי המעסיק המשני ולהצהיר על כך בטופס 101 (או בטופס בל/103). כאשר עובד מקבל פנסיה מוקדמת (פנסיה לפני גיל פרישה) הפנסיה היא "המעסיק המשני" לעניין תיאום דמי הביטוח. עובד אצל שני מעסיקים, או עובד שמקבל גם פנסיה מוקדמת, שהכנסתו אצל המעסיק העיקרי נמוכה מ-60% מהשכר הממוצע במשק, זכאי לתיאום דמי ביטוח.
עד כה, המעסיק המשני ומשלם הפנסיה ניכו דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות בשיעור המלא, אלא אם העובד או מקבל הפנסיה מסרו אישור מהביטוח הלאומי (או מאתר האינטרנט) על ניכוי בשיעור שונה. העובד הצהיר בטופס 101 מי המעסיק המשני.
על פי ההוראות החדשות, החל ממשכורת חודש ינואר 2010 העובד מגיש למעסיק המשני, ומקבל הפנסיה מגיש למשלם הפנסיה, נוסף על ההצהרה בטופס 101, גם הצהרה על הכנסה אצל המעסיק העיקרי (טופס בל/644), ובלבד שלא מדובר בתיאום דמי ביטוח מעל ההכנסה המרבית אלא בשיעור המופחת. על פי הצהרות אלה, המעסיק המשני או משלם הפנסיה יזינו בתוכנת השכר את סכום ההכנסה של העובד או של מקבל הפנסיה אצל המעסיק העיקרי, וכך יתקבל אצלו אישור אוטומטי על ניכוי דמי ביטוח בשיעור המופחת. הטופס האמור מחליף את הפנייה למל"ל למי שיש לו שני מעסיקים, או מעסיק אחד ומשלם פנסיה אחד וההכנסה אצל המעסיק העיקרי נמוכה מסכום של 60% מהשכר הממוצע במשק, שבינואר 2010 הוא בסך של 4,809 ש"ח לחודש. המל"ל שלח אל העובדים שקיבלו בשנתיים האחרונות אישור על ניכוי בשיעור מופחת מכתב עדכון, כולל טופס בל/644.
אישור לתיאום דמי ביטוח אפשר להפיק באתר הביטוח הלאומי באינטרנט בכתובת www.btl.gov.il, כמוסבר להלן. את האישור יש למסור למעסיק המשני או למשלם הפנסיה.
אם העובד או מקבל הפנסיה אינם מגישים את ההצהרה על ההכנסה אצל המעסיק העיקרי (בל/644) או אישור שהפיקו באינטרנט, על המעסיק המשני או על משלם הפנסיה לנכות דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות בשיעור מלא. מועד מילוי טופס בל/644 ●בתחילת כל שנת מס. ●לעובד חדש או למקבל פנסיה חדש - מיום תחילת העבודה או תחילת קבלת הפנסיה, ולאחר מכן בתחילת כל שנת מס. ●למי שקיים כבר אישור לתיאום דמי ביטוח לתקופה הקרובה - כשיפוג תוקפו של האישור, ולאחר מכן בתחילת כל שנת מס.
תוקף האישור והחזר דמי ביטוח במהלך השנה האישור בתוקף עד לחודש דצמבר של אותה שנה שבה ניתן. כאשר האישור נמסר במהלך השנה, המעסיק המשני או משלם הפנסיה רשאים לבצע החזר של דמי הביטוח ששולמו ביתר החל מחודש ינואר באותה שנה ועד מועד הגשת ההצהרה או האישור מהאינטרנט, בטופס בל/657.
ביקורת המוסד לביטוח לאומי המל"ל שומר לעצמו את הזכות לבדוק בעתיד את הצהרת העובד או מקבל הפנסיה על הכנסתו אצל המעסיק העיקרי או משלם הפנסיה, על פי טופס 126 המדווח על ידי המעסיקים או משלמי הפנסיה, ולכן המעסיק המשני או משלם הפנסיה אינם חייבים לבדוק את ההצהרה של העובד או של מקבל הפנסיה, אך הם חייבים לשמור את ההצהרות האמורות.
הנפקת אישור באינטרנט לתיאום בשיעור המופחת אישור לתיאום דמי ביטוח בשיעור המופחת לעובד אצל עד 3 מעסיקים כולל פנסיה מוקדמת, אפשר להפיק כאמור לעיל באמצעות אתר האינטרנט של המל"ל בשירות "תיאום דמי ביטוח" - "ביצוע תיאום דמי ביטוח". בכניסה לאתר יש לבחור בתיקייה "תיאום דמי ביטוח" שמופיעה מימין. מס' הטלפון של מוקד התמיכה בנושא זה: 08-6509920.
התנאים שבהם המוסד לביטוח לאומי מנפיק אישורים לתיאום דמי ביטוח
3. החל מחודש ינואר 2010 המל"ל מנפיק אישורים רק לעובדים או למקבלי פנסיה שהכנסתם היא מעל ההכנסה המרבית החייבת בדמי ביטוח, או לעובדים אצל יותר משני מעסיקים, או למקבלי פנסיה אצל יותר משני משלמי פנסיה. במקרים אלה בלבד יש לשלוח תלושי שכר לפקס שמספרו 03-5127408. בחודש אוגוסט 2009 הוגדלה ההכנסה המרבית לתשלום דמי ביטוח לסך של 76,830 ש"ח לחודש. כל האישורים שניתנו בעבור פטור מתשלום דמי ביטוח מהכנסה שמעל סך 38,415 ש"ח אינם בתוקף החל מחודש זה, ויש לפנות אל המל"ל לקבלת אישור חדש, אם השכר עובר את סכום ההכנסה המרבית שעודכנה בחודש אוגוסט 2009.
החזר דמי ביטוח
4. החזר דמי ביטוח מעל ההכנסה המרבית, ששולמו ביתר בשל תיאום שלא נערך מראש, מבוצע בסניפי המל"ל בתחום גבייה ממעסיקים, לרבות בשל חודשים קודמים בשנה השוטפת (למעט בתקופה מיום 1 ביולי 2002 ועד 30 ביוני 2003, שבה לא הייתה תקרה).
החל מיום 1 במארס 2010 יחל שימוש בטופס חדש בל/100. הטופס יכלול פירוט שכר ותשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות, כאשר תשלומים נוספים מיוחסים בהתאמה לחודשים הרלוונטיים. לדוגמה, כאשר שולמו דמי הבראה או שולמו הפרשי שכר לחודשים קודמים.
את הטופס יש לבקש מהמעסיק. תוכנות השכר יפיקו את הטופס על פי הוראות שקיבלו מהמל"ל.
בינתיים, יש לבקש פירוט מהמעסיק שכולל את הפריסה המחושבת מדי חודש באופן תיאורטי, או לחלופין טופס 101 שכולל פירוט שכר בכל חודש ודמי הביטוח שנוכו מדי חודש.
5. בקשה להחזר דמי ביטוח בשל הכנסה בשיעור של עד 60% מן השכר הממוצע במשק (עד שנת 2005 השיעור המופחת היה עד 50% מן השכר הממוצע במשק) יש לשלוח למוסד לביטוח לאומי, מוקד תיאום דמי ביטוח, שד' ויצמן 13 ירושלים 91909.
החל ממשכורת חודש ינואר 2010 המעסיק או משלם הפנסיה רשאים לבצע החזר מתחילת השנה, כמוסבר לעיל. 6. לבקשה להחזר יש לצרף אישור על פרטי חשבון הבנק שאליו מבקש העובד לקבל את ההחזר, או המחאה מבוטלת מחשבון זה. 7. בשל מחסור בכוח אדם העוסק בהחזרי דמי ביטוח, נוצר פיגור בביצוע ההחזרים. אין טעם לפנות לבירור עד קבלת התשובה. הפיגור בחודש ינואר 2010 הוא מחודש ספטמבר 2008. כלומר, כל מי שהגיש בקשה עד חודש אוגוסט 2008 - דמי הביטוח הוחזרו לו. 8. החזר דמי ביטוח ניתן 7 שנים אחורה מיום קבלת הבקשה במל"ל, כולל החודשים הקודמים בשנה השוטפת. 9. החזר דמי ביטוח בשל פנסיה מוקדמת למי שהכנסתו נמוכה מ-60% מהשכר הממוצע במשק ניתן מחודש פברואר 2004. זאת, מכיוון שעד חודש ינואר 2004 נוכו דמי ביטוח בשיעור אחיד ממחצית הפנסיה המוקדמת (לא היה שיעור מופחת).
פנסיה מוקדמת
10. פנסיה מוקדמת (כולל תקבול בשל אובדן כושר עבודה) נחשבת "מעסיק משני", אף על פי שבדרך כלל במס הכנסה הפנסיה המוקדמת נחשבת מעסיק עיקרי לעניין תיאום מס. לכן, כאשר יש למבוטח משכורת וגם הכנסה מפנסיה מוקדמת, עליו לבקש מהמעסיק לנהוג כלפיו כמעסיק עיקרי לעניין דמי הביטוח.
11. עובד עצמאי (או עובד שכיר ועצמאי), שיש לו גם פנסיה מוקדמת ושסך כל הכנסותיו עולה על ההכנסה המרבית, פונה לתחום גבייה ממעסיקים בסניף כדי לקבל החזר דמי ביטוח ששולמו ביתר מהפנסיה המוקדמת.
12.להלן הערות למשלם פנסיה מוקדמת: א. משלם הפנסיה המוקדמת חייב להקפיד על קבלת טופס 101 ממקבל הפנסיה. ב. אם מקבל הפנסיה דיווח בטופס 101 שהוא אינו עובד, אזי משלם הפנסיה ינכה ממנו דמי ביטוח בשיעור מופחת ובשיעור מלא כהכנסה יחידה. ג. אם מקבל הפנסיה דיווח בטופס 101 שהוא עובד שכיר, על משלם הפנסיה לנכות מהפנסיה המוקדמת את השיעור המלא בלבד. ד. מקבל הפנסיה יכול להוציא אישור מהאינטרנט לעניין השיעור המופחת בתנאים המפורטים באתר. ה. אם משלם הפנסיה קיבל אישור מן המל"ל, עליו לנהוג על פי האישור. ו. החל ממשכורת חודש ינואר 2010 משלם הפנסיה מקבל הצהרה מהעובד בטופס בל/644, כמוסבר לעיל, במקום אישור מן המל"ל. המל"ל אינו מנפיק אישור על תיאום בשיעור המופחת למקבל פנסיה, אלא אם למבוטח יש שתי פנסיות.
מדור התשלומים של צה"ל 13. למל"ל יש הסדרים עם מופ"ת (לשעבר מת"ש - מדור התשלומים של צה"ל), לעניין תיאום דמי הביטוח מהפנסיה המוקדמת, וגם לעניין החזרי דמי הביטוח שנוכו ביתר.
מי שמקבל פנסיה מוקדמת ממופ"ת וגם עובד כשכיר במקום אחד, או שהוא גם עצמאי והכנסתו היא מעל התקרה כעצמאי, מעביר את הבקשה ישירות למופ"ת. החזר דמי הביטוח הוא מחודש פברואר 2004 ואילך.
לכל שאלה או בירור אפשר לפנות למוקד השירות של מדור הגמלאות של מופ"ת בטלפון: 03-5699999, בפקס 03-7374169, או באתר השכר והכספים בכתובת www.aka.idf.il/sachar/logi.
14. המבוטחים המפורטים להלן פונים לסניף המל"ל לפי כתובת המגורים, כדי לקבל החזר מעל התקרה. א. עצמאי שהכנסתו נמוכה מהתקרה כעצמאי ומקבל פנסיה מוקדמת ממופ"ת. ב. עובד שכיר בשני מקומות עבודה או יותר שמקבל פנסיה מוקדמת ממופ"ת.
הוראות כלליות 15. למעסיק נקבעו שתי מדרגות לתשלום דמי ביטוח. חשוב לזכור שתיאום דמי ביטוח מבוצע לעובד בלבד. אין תיאום דמי ביטוח למעסיק. 16. מי שעובד כשכיר במקום עבודה אחד והוא גם עובד עצמאי (או שיש לו הכנסות פסיביות החייבות בדמי ביטוח), חישוב דמי הביטוח עד התקרה מבוצע בהפרשי השומה בתיק העצמאי שלו במל"ל. אם נעשתה טעות במשכורת, יש לפנות למל"ל, כמקובל. 17. החזר דמי ביטוח, שנדרש כתוצאה מטעות של המעסיק (ניכוי שלא כדין), מוחזר לעובד באמצעות המעסיק. המעסיק מגיש דוחות מתוקנים למל"ל, מקבל את מלוא דמי הביטוח, ומעביר לעובד את חלקו. יש למלא טופס בל/659 בעבור כל עובד בנפרד.
הכותבת מודה לגב' רותי מור, רכזת בכירה גבייה ממעסיקים במוסד לביטוח לאומי, על עזרתה בהכנת מאמר זה.
הכותבת - רואת חשבון, יועצת לענייני הביטוח הלאומי. מפעילת מיזם משותף עם משרד ארצי את חיבה, פתרונות מיסוי בע"מ. בין תפקידיה הציבוריים משמשת גם כיו"ר ועדת הקשר של לשכת רואי חשבון עם המוסד לביטוח לאומי ונציגת הלשכה בכנסת בנושא זה
הערות הכותבת: (1) הנוסח המובא לעיל הוא לידיעה בלבד ובכל מקרה אינו מחליף את הוראות החוק, התקנות והוראות הביטוח הלאומי. (2) ב"דמי ביטוח" הכוונה לדמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות גם יחד. (3) כל הזכויות שמורות © ט.ל.ח. (4) פקס: 03-6005452, מייל: [email protected]