סוחרים במניות? תיזהרו מה-20% ותיזכרו את 'פרטו'
עקרון פרטו בשירות המשקיע העצמאי
לפני יותר ממאה שנים התבקש כלכלן איטלקי ע"י ממשלת איטליה לנסות וללמוד מדוע הכלכלה האיטלקית לא עושה חייל.
אותו כלכלן מצויד במנדט יוקרתי יצא למשק האיטלקי דאז וניסה לבחון מהם הנקודות התורפה שבגללן המשק האיטלקי לא מצליח מספיק. בשובו למלאכה הוציא מכיסו מסמך אחד שעל בסיסו כל מנהלי העסקים היום מבינים או אמורים להבין על מה לשים דגש במטרה לשפר את הקשר בין המשאבים לתוצאות. על שמו כמובן נחרט "עקרון פרטו" הידוע לרבים כ עקרון 20/80.
הרעיון המרכזי של עקרון 20/80 אומר ש-80% מהבעיות בכל מערכת נמצאים בלא יותר מ-20% מהמרכיבים הנוטלים חלק בכלל המערכת.
אחד המסקנות המרכזיות של עקרון זה מכוון, את זה שרוצה לשפר את ביצועיו, לדוגמא המשקיע העצמאי לברור מכל סה"כ המרכיבים הנוטלים חלק בפעילותו כסוחר בשוק ההון את אותן גורמים קריטיים האחראיים על מירב התוצאות שלו לאורך זמן.
המסקנה השנייה הנגזרת מזו הראשונה שאם אתה משקיע עצמאי-סוחר בשוק ההון רוצה באמת לשפר את ביצועיך לאורך זמן אל לך לנסות לשפר את כל 100% המרכיבים הארחאיים על הפעילות שלך בשוק ההון.
בוא ננסה יחדיו להציף מספר מרכיבים האחראיים על הצלחתך בשוק ההון. א. מקורות המידע שעליהם אתה מתבסס ב. רמת ניהול הסיכונים והסיכויים שקבעת לעצמך ג. אסטרטגיית ההשקעה שלך ד. המרכיבים הפסיכולוגים המפעילים ומשפיעים על החלטתך ה. כמות ההחלטות שאתה מבצע במנעד זמן נתון. ועוד כהנה וכהנה.
ברור, שאם יש קשר בין הדרך שאתה עובד הכוללים את כל הנושאים הרשומים למעלה לבין רמת הביצועים שלך לאורך זמן (חודש, רבעון שנה ויותר) על פי עקרון פרטו אין זה יהיה נכון לטפל בכל אחד מהמרכיבים הללו. מה שעליך לעשות הוא לשקול, לברור ולהחליט מהו המרכיב הקריטי ששיפורו (ה- 20%) שיחולל את התפנית החיובית הרצויה.
לכל אחד מכם המשקיעים לצד המרכיבים הרשומים למעלה בוודאי יש עוד מרכיבים הפועלים על חיי המסחר שלכם ומכאן מומלץ מאוד לרשום את כולם אולי אפילו את פקטור זמן הפעילות לדוגמא.
אחת שהצלחתם לרשום את כל המרכיבים עליכם לבחור מרכיב אחד קריטי שלהעכרתם בעל משקל סגולי בניהול תיק ההשקעות שלכם מחד ובעל ניהול שינוי-שיפור מצד שני. מרכיב חשוב ככל שיהיה שאיננו בעל פוטנציאל לשינוי-שיפור מהווה נתון קבוע כמו סלע ענק. יש פשוט לכבדו.
אותו מרכיב קריטי שנבחר חייב לעבור תהליך התעמקות במטרה לבנות תהליך למידה והפקת לקחים לניהול שינוי ממשי. כמו כל ניהול שינוי חשוב לרשום את המצב הקיים מצב הרצוי והאופן הטוב ביותר שניתן לסגור איתו את הפער.
עוד על עקרון פרטו- 20/80
ישראל היא מדינה לחוצה ומכאן מאוד מלחיצה. הכל נעשה בו מהר ועם מעט תכנון מראש. אנחנו מגיבים לאירועים ומתקשים לתכנן אותם מראש. גם אם אנו מתכננים אסטרטגיה עסקית אינטליגנטית בין אם בשוק ההון ובין עם בעסק הפרטי שלנו תמיד נכנסים בלתמי"ם שמאתגרים אותנו ומעמידים אותנו בדילמות חדשות. ככה זה בשוק צפוף קטן ולחוץ.
לאור הדינמיקה הישראלית וזו האישית שבה אנו חיים ומתמודדים מתרחשת תופעה מאוד הרסנית הן בקרב משקיעים עצמאיים והן בקרב בעלי עסקים ומנהלים. והנה שוב עקרון פרטו 20/80.
רבים מאיתנו ודווקא הטובים שבינינו בניהול, מצליחים לעשות 80% מהדברים - מרכיבים האחראיים על תהליך חכם בקבלת החלטת השקעה, אך את ה 20% האחרונים אנו פשוט מזייפים. שוכחים לקרוא כתבה מסוימת, שוכחים לחתום על מסמך, לא מספיקים לעשות ניתוח טכני איכותי דיו ועוד. ואז אותם 20% מפלים את כל העבודה הטובה שעשינו ב 80% מהערכות לקראת ההשקעה.
הדברים יותר כואבים זה כאשר אנו כבר מבצעים 95% מהדברים הרלבנטים ואת ה 5% האחרונים אנו לא מספיקים או פשוט מחפפים.
אני לא יודע עד כמה עקרון פרטו20/80 מעיב על איכות התיק שלכם אך כל מאחד מכם יכול לשפוט בעצמו.
מסקנה אופרטיבית
1. רשמו באדיקות ובהקפדה את כל המרכיבים האחראיים על איכות ניהול תיק. סמנו את השניים שלושה מרכיבים שנראים לכם החשובים ביותר להשגת הצלחה לאורך זמן ולבסוף בחרו במרכיב קריטי אחד שאותו אתם הולכים לשדרג באופן מושכל ורציונאלי.
כאשר אתם נכנסים לשולחן העבודה שלכם לקראת השקעה בדקו שאתם מקצים 50% זמן יותר מהנדרש לעשות את כ ל הפעילויות הדרושות להשגת תוצאות מוצלחות. פחות זמן מכך יגרום לאותם 20% דברים חשובים שכן יש לעשות, לא להעשות או להעשות באופן רשלני.
ולבסוף, המשק האיטלקי כן נמצא היום בין המעצמות החזקות (G7) אך עדיין לא מי יודע מה.
לפניות לכותב יש לשלוח מייל לדיוויד סלומון: [email protected]