המדד הפתיע ובגדול: בניגוד לכל התחזיות ירד בשיעור חד של 0.7%
האינפלציה בישראל התמתנה חדות בחודש ינואר וירדה בשיעור חד של 0.7%, כך הודיעה הערב (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הירידה במדד צפויה להשאיר מקום משחק רחב לנגיד כאשר יקבע את הריבית לחודש מארס בשבוע הבא.
בעוד שהקונצנזוס הכללי בשוק היה לירידה, טווח התחזיות טרם פרסום המדד צפה ירידה מתונה יותר של בין 0.3% ל-0.6%. המדד הושפע בעיקר מירידות בסעיפי: הלבשה והנעלה (ב-9.0%), ירקות טריים (ב-5.9%), אחזקת הדירה (ב-2.0%) ושירותי דיור בבעלות הדיירים (באחוז אחד). מנגד עליות נרשמו במיוחד בסעיפי: פירות טריים (ב-3.0%), ריהוט (ב-1.4%) ותחבורה ותקשורת (ב-0.2%).
עוד יצוין, כי המדד ללא ירקות ופירות, המדד ללא דיור והמדד ללא אנרגיה ירדו אף הם ב-0.7% והגיעו לרמה של 104.8 נקודות, 101.9 נקודות ו-104.9 נקודות, בהתאמה.
בשנים עשר החודשים האחרונים (ינואר 2010 לעומת ינואר 2009), עלה הכללי ב-3.8%, המדד ללא ירקות ופירות ב-3.7%, המדד ללא דיור ב-3.2%והמדד ללא אנרגיה ב-2.9%.
"המדדים הנמוכים הקרובים והצורך לחזק את הפעילות במשק, בפרט לנוכח ההאטה המסוימת בחו"ל, ימנעו העלאות גם בחודשים הבאים", אמר בתגובה רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות. "לא מן הנמנע שהריבית לא תעלה חודשים ארוכים קדימה".
טרם פרסום המדד איילת נייר הכלכלנית הראשית של IBI העריכה, כי בנק ישראל ישוב להעלות הריבית ברבעון השני של השנה."שילוב של מדד גבוהים, עם עלייה בציפיות האינפלציה, והמשך שיפור בשוק העבודה, יגרור בעקבותיו חידוש במגמת העליה בריבית בנק ישראל ברבע השני של השנה".
הירידה הצפויה במדד מגיעה לאחר שבחודש שעבר הפתיע המדד כשנותר ללא שינוי, כאשר ההערכות היו כי הוא דווקא יעלה ב-0.3%. בחודש נובמבר רשם המדד עלייה של 0.3% ועלייה של 0.2% באוקטובר.
בתגובה למדד הנמוך, בנק ישראל בחר להותיר את שיעור הריבית במשק ללא שינוי במהלך חודש פברואר, ברמה של 1.25%, זאת ברקע להפתעה מכיוונו של מדד המחירים האחרון. בדברי ההסבר נכתב כי החלטת הריבית הינה "חלק מתהליך הדרגתי של החזרת הריבית לרמה 'נורמאלית' שנועד להכניס את האינפלציה לתוך היעד, לתרום להמשך ההתאוששות בפעילות המשק תוך תמיכה ביציבות הפיננסית."
השינויים המלאים במדד
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה