הקופון של הקבלנים: על קרקעות שרכשו ב-2007 מרוויחים היום פי 4 לדירה
שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס טוען שהקבלנים צריכים להוריד את המחירים אותם הם מציעים במכרזי המקרקעין שעורכת המדינה, מנגד הקבלנים טוענים כי מנהל מקרקעי ישראל דורש מחירים גבוהים מדיי עבור הקרקעות, דבר הפוגע בהכנסותיהם ומאלץ אותם לעלות את המחירים. עם זאת, כאשר בוחנים את המחירים בהם נרכשו קרקעות בשנים 2006 עד 2008 עליהן נמכרות כיום דירות ניתן לראות, כי עליית מחירי הנדל"ן הגדילה את הכנסות הקבלנים במאות אחוזים ביחס למחיר בו רכשו הקרקעות.
מעוניין לדעת כמה הבית שלך שווה? צפה במחירון הנדל"ן החדש של זזים
זינוק מחירי הדירות בשנתיים האחרונות מקשה מאוד על רבים המעוניינים לרכוש דירה למגורים. מחיר דירת ארבעה חדרים ממוצעת בערים כמו נתניה או פתח תקווה שעמד ברבעון הרביעי של שנת 2008 על 966 אלף ו- 1.043 מיליון בהתאמה, עמד ברבעון הרביעי של שנת 2009 על 100 אלף שקלים יותר. כאמור, הנהנים העיקריים מעליית מחירי הדירות הם הקבלנים שרכשו קרקעות לפני מספר שנים במחירים נמוכים ומוכרים את דירותיהם בתקופה הנוכחית במחירים גבוהים.
מבדיקת Bizportal עולה, כי סך כל עלות הוצאות הפיתוח, עלויות הבניה ועלות הקרקע ליחידת דיור עבור דירה בשכונת קריית השרון בנתניה עמד על כ-828 אלף שקל בסוף שנת 2007. בהתחשב בכך שמחירה הממוצע של דירת ארבעה חדרים בשכונה באותה התקופה היה מוערך בכ-900 אלף שקל יוצא כי רווחיו המשוערים של קבלן עמדו על כ- 72 אלף שקל.
כיום, במידה והקבלן היה מוכר את אותה הדירה, תוך התחשבות בעליית תשומת בניה (בשיעור של כ-10% לפי שמאי המקרקעין נאור בינדר) הרווח שהיה גורף מוערך בכ- 375 אלף שקל, בהתחשב בכך שמחיר דירה זהה באזור זה כיום הוא כ-1.25 מיליון שקל.
שמאי המקרקעין אורי בר מביא כדוגמה קבלן שבנה לפני שנתיים פרויקט מגורים בשכונת כפר גנים בפתח תקווה ומכר בו דירות חמישה חדרים בכ- 1.25 מיליון שקל. הקבלן בונה כיום באותה הקרקע את השלב השני של הפרויקט ומוכר בו דירות דומות במחיר של כ-1.65 מיליון שקל.
בר מוסיף ואומר כי בשכונת פלורנטין בתל אביב ובמרינה באשדוד קבלנים הרוויחו רבות מעליית המחירים: "בפלורנטין קבלן שמכר דירת שני חדרים 50 מ"ר לפני שנתיים בכ-700 אלף שקל, מוכר דירה דומה כיום ב-900 אלף עד מיליון. במרינה באשדוד, דירת חמישה חדרים שהייתה עולה 1.25 מיליון שקל לפני כשלוש שנים עולה כיום כ-1.75 מיליון שקל".
הקבלנים היום זועקים נגד תופעת קבוצות הרכישה בטענה שהיא גוזלת מפרנסתם, אולם כשבוחנים את עליית המחירים בשנתיים האחרונות הפגיעה בהם זניחה. לדעתו של בר, רק הקבלנים שרכשו קרקעות לאחר עליית המחירים נפגעים מקבוצות הרכישה: "קבוצות הרכישה פוגעות בקבלנים שרוכשים היום עתודות קרקע - הן מעלות את מחיר הקרקע ומסבות לו הפסדים רבים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה