מודיס על הבנקים המקומיים: תחזית הדירוג עלתה ל'יציב', הדירוג נותר ללא שינוי
סוכנות הדירוג הבינלאומית מודיס העלתה היום (ב') את דירוג התחזית למערכת הבנקאית בישראל ל'יציבה'. התחזית משקפת את ציפיות הסוכנות להמשך צמיחה כלכלית ב-2010 ומפרטת את הסיבות המרכזיות לאופן בו צלחה ישראל את המשבר. מנגד, בעיית סיכוני האשראי של הבנקים בישראל ובעיית איכות הנכסים מונעות את העלאת דירוג הבנקים חזרה ל'יציב'.
התחזית לטווח והבינוני, 12-18 חודשים, מתבססת בעיקר על ביצועי המערכת בעבר ובהווה. במבט לאחור, מידת החשיפה של המערכת הבנקאית הישראלית לעוצמתו של המשבר הכלכלי הייתה נמוכה יחסית והנתונים היבשים מצביעים על כך שלמרות הגידול המתמשך בהוצאות, השוק הפיננסי התאושש במהלך 2009.
במבחן התוצאה נכתב כי ישראל עמדה איתנה בפני המשבר ומפורטות הסיבות המרכזיות לכך. בין היתר, אמידותה של תעשיית ההיי-טק בפני ירידת הביקושים בעולם, אי קיומה של בועת נדל"ן, המדיניות המוניטארית של בנק ישראל וחוסנו של השוק הישראלי כתוצאה מחמש שנות שיגשוג שקדמו למשבר.
חלקה האופטימי של התחזית מסתמך על נזילות כספי הבנקים, על הונם העצמי ועל מדיניות האשראי בישראל. בהמשך לזאת, הם צופים ששוק האשראי וביצועי המערכת הפיננסית בישראל ימשיכו להשתפר לאורך השנה. יחד עם זאת, מוזכר בדו"ח כי קיימת אפשרות סבירה לבעיות בנוגע לאיכות הנכס, אך אלו לא יעצרו את הצמיחה וכן ישפיעו באופן מתון יותר ביחס לבעיות דומות בשנה החולפת.
אם תימשך ההתאוששות הכלכלית בארץ והדאגות בדבר איכות הנכס ירדו, תשקול הסוכנות להעלות חזרה את דירוגה של ישראל ל'יציב' לאחר שהורד ברבעון האחרון של 2008. הורדת הדירוג נעשתה ברקע למשבר העולמי ולירידת התוצר של ישראל ברבעון האחרון של 2008 וברבעון הראשון של 2009.
עוד נכתב כי "ישראל הייתה בעלת פוטנציאל להיפגע מהשפעותיו החזקות של המשבר ומהחשיפה לאג"ח מגובה משכנתאות. אי הוודאות תרמה גם כן להורדת הדירוג". בהמשך נכתב כי "דאגתנו העיקרית הינה בנוגע לסיכוני האשראי של הבנקים בישראל לטווח הקצר והבינוני וכאן אנו נתמקד כאשר נשקול את דירוגה של ישראל."
בין היתר, הוזכרו בדו"ח פעילותו של בנק הפועלים בשוק האג"ח מגובה משכנתאות (MBS) ומעורבותו של בנק לאומי בפעילות כושלת עם בנקים אמריקניים.