חודש דרמתי צפוי במניות הגז, להלן המניות שירכזו עניין
הבורסה בישראל שוברת שיאים על רקע המשך השיפור במצב הכלכלי ולאחר כמה שבועות של דשדוש במדדי המניות הגדולות. התמונה הכללית עליה אני כותב כאן כבר חודשים רבים לא השתנתה. הנתונים המאקרו כלכליים לצד תוכניות ההצלה העולמיות להוצאת העולם מן המשבר ולצד השיפור המתמשך בביצועי הפירמות ממשיכים לתמוך בשווקים וכל התיקונים עד כה היו מינוריים.
עם זאת, קצב העליות של המדדים המובילים כצפוי התמתן והיכולת להמשיך ולהרוויח נמצאת באיתור ניירות ספציפיים בפינצטה. תופעה נוספת שכדאי לשים אליה לב הינה עליה (לעיתים מוגזמת) באגרות החוב הקונצרניות על רקע גיוסים של קרנות הנאמנות המתמחות באפיק זה. כתוצאה מכך התשואות באג"ח הקונצרני ירדו מאד ופוטנציאל הרווח נותר בעיקר באגרות חוב בעלות סיכון משמעותי. כדאי לשמור על זהירות באפיק זה ולבחור את אגרות החוב הקונצרניות בקפידה.
מניות הגז והנפט שוב תופסות את הכותרות והתקופה הקרובה עומדת להיות דרמתית - לטוב או לרע. מספר הודעות גורליות צפויות להגיע במהלך השבועות הקרובים והשפעתן עשויה לגלוש אף מעבר לסקטור זה. למעשה, תגלית גז בהיקף עצום כמו זו שמקווים למצוא במבנה לווייתן הינה בגדר אירוע מאקרו כלכלי חיובי ולכן יכולה להשפיע על כלל הבורסה. אבל לפני שמכתירים את ישראל למעצמת נפט צריך לזכור את מילת המפתח: "אם...".
במהלך התקופה הקרובה כאמור צפויות מספר הודעות, כאשר החשובה בהן היא תוצאות (ראשוניות) פענוח הסקר התלת מימדי שבוצע במבנה לווייתן ברישיון רציו ים. על פי ההערכות אינדיקציות ראשוניות ניתן יהיה לקבל לקראת סוף חודש מרץ ואולי מעט מאוחר יותר. בגזרה היבשתית צפויה ככל הנראה כבר בימים הקרובים הודעה משמעותית של שותפות הנפט זרח באשר ליכולת הפקת נפט בקידוח צוק תמרור 4 ובאשר לכדאיות הכלכלית בקידוח זה. מעבר להשפעה הנקודתית על זרח עצמה, הרי שגילוי נפט בר הפקה בגזרה היבשתית, אם אכן יתרחש, עשוי להשליך על רמת האופטימיות בקידוחים יבשתיים נוספים ועל מניות הנפט האחרות.
הבעיה הגדולה עם יחידות ההשתתפות של רציו, של זרח ושל אחרות נובעת מכך שתוצאות הדיווחים בחברות אלו יכולות להזניק את המניות או לרסקן בהתאם לתוצאה וככל שמובהקות התוצאה תהיה חדה יותר, כך ההשפעה תהיה חזקה יותר. היות שמעבר לתחושות, לספקולציות ולהסתברויות אין כל דרך לדעת מה יהיו בסופו של דבר תוצאות המבחנים, הרי שגם אין כל טעם לנסות לקבוע אם מדובר בהזדמנות השקעה או לא. כל אחד, על פי שיקול דעתו יכול לבחור אם להמר על הצלחה (וכמה כסף לסכן) או לא.
אחת התופעות המעניינות בחודשים האחרונים באה לידי ביטוי בעליות חדות במניות הגז לפני פרסום הודעות שונות. במניות הקטנות והספקולטיביות יותר (רציו, זרח, גבעות, מודיעין וכו'), הזינוקים לפני הודעות מהותיות חדים במיוחד. אחד ההסברים שאני מייחס לתופעה הוא פשוט: מדובר בהגרלה המתוקשרת ביותר במדינה וכולם רוצים כרטיס. כל אחד והסכום שלו (אגב, רצוי מאד שיהיה זה סכום שבמידה והוא יאבד, הנזק יהיה נסבל). כמו בכל הגרלה, המאסה הגדולה של המשתתפים מגיעה ממש לפני ההתחלה או במקרה שלנו, לפני ההודעה.
אני מעדיף שלא לעסוק בהימורים ולכן לדעתי משקיע סביר צריך לשאוף לתמהיל רחב מספיק של חשיפה לתחום חיפושי הגז והנפט מבלי להיות תלוי בתגלית עתידית אחת ספציפית. המניה הרלוונטית ביותר מן הבחינה הזו היא אבנר, אשר מספקת למשקיעים בה חשיפה הן למאגרי הגז שכבר נמצאו (ים טתיס, תמר ודלית) והן לאיתור מאגרים חדשים (רציו, זרח ורבים אחרים). אבנר היא למעשה החשיפה הקלאסית היום לשוק חיפושי הגז והנפט בישראל.
לצידה של אבנר ניתן למנות גם את דלק קידוחים ואת חברת האם דלק אנרגיה שגם הן מאפשרות חשיפה רוחבית. על ישראמקו כתבתי כאן בתחילת חודש דצמבר (אז הערכתי כי צפוי הסכם עם חברת החשמל, אשר יזניק את מניות הגז ובראשם את ישראמקו) והיא אכן הובילה את העליות בסקטור הגז עד לאחרונה (עם זינוק של למעלה מ- 57% ! בשלושה חודשים בלבד), אולם לאור העליות במניה ובשל העובדה שישראמקו אינה חשופה למבנה לוויתן, אני מעדיף כיום את ההשקעה באבנר שלעת עתה מספקת חשיפה רוחבית ורלוונטית יותר בסקטור.
נוספת, אותה כבר הצגתי כאן כהזדמנות השקעה במאמר מלפני כחמישה חודשים הינה כהן פיתוח, אשר מאז הכתבה הספיקה לזנק בכ- 59% אחוזים. כהן פיתוח מחזיקה בין היתר במחצית מן המניות של השותף הכללי באבנר, אשר מחזיק בכ- 1.8% מיחידות ההשתתפות של אבנר וזכאי לקבל משותפות אבנר דמי ניהול בשיעור של 7.5% מפעולות חיפושי נפט וגז של השותפות על בסיס רבעוני (כלומר חלקה של כהן כ- 0.9% מהיחידות ודמי ניהול של 3.75%). מכאן שלמעשה כהן פיתוח הינה סוג של "מיני אבנר". לכהן יש גם יתרון שהיא נהנית מההכנסות ולא משתתפת בהוצאות. החיסרון הגדול של כהן הינו גודל החברה (הקטן) ורמת הסחירות הנמוכה ביחס לשותפויות הגז.
ומה יקרה אם התוצאות יהיו שליליות? אין ספק שתוצאות שליליות ברציו ובזרח עשויות לגרום לאבדן רוב ההשקעה בניירות אלו ומכאן הסיכון הגדול שמתלווה אליהן. אכזבה מסוג זה תשפיע כמובן גם על אבנר, על דלק קידוחים ואחרות, אבל כאן סביר להניח שההשפעה תהיה מתונה בהרבה, שכן עיקר השווי של חברות אלו עדיין נובע מתגליות הגז שכבר הוכחו. מבחינה כלכלית גם ההשפעה על כהן פיתוח אמורה להיות מתונה יותר, אולם בשל רמת הסחירות הנמוכה יחסית, הפגיעה במניה עשויה להיות קשה יותר מזו של אבנר.
לסיכום,
התקופה הקרובה בסקטור הגז והנפט צפויה להיות דרמתית. במקרה של הצלחה מובהקת (במיוחד במבנה לווייתן), הרי שההשפעה תהיה בגדר אירוע מאקרו כלכלי, אשר ישליך על שוק המניות כולו. משקיעים המעוניינים בחשיפה רוחבית לתחום הגז והנפט בישראל, אשר מספקת חשיפה למאגרים קיימים ובנוסף רוצים ליהנות מתגליות עתידיות יכולים לעשות זאת באמצעות יחידות ההשתתפות של אבנר (או דלק קידוחים) או ע"י הרכבת תמהיל רחב באמצעות שילוב של מספר מניות מן הסקטור.
הנכם מוזמנים לקרוא סקירות נוספות באתר האינטרנט שלנו בכתובת www.kabin-invest.co.il
*חברת קבין בית השקעות בע"מ מנהלת תיקי השקעות ללקוחות. ניירות ערך של חברות המוזכרות בדו"ח זה, לרבות ניירות של אבנר, כהן פיתוח ומניות אחרות מוחזקים ו/או עשויים להיות מוחזקים בחלק מן התיקים הנ"ל וקבין בית השקעות בע"מ עשויה לרכוש ו/או למכור את ניירות הערך האמורים ללא כל הודעה. הכותב הינו מנכ"ל ובעלים בחברת קבין בית השקעות בע"מ. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר (2/3/2010) ומבוססים על מידע שהתפרסם באתר הבורסה ובעיתונות הכלכלית. אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות או המלצה לקנות או למכור את ניירות הערך המוזכרים במסמך זה ו/או ניירות ערך אחרים או מטבעות. העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד. האמור לעיל מוגש כאינפורמציה בלבד. מסמך זה מתבסס אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור ועל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים, או בלתי מעודכנים. מסמך זה אינו מהווה יעוץ או הזמנה לרכוש או למכור את ניירות הערך הנזכרים בו ואין בו משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל משקיע.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה