פרופיל המחליטן - מעבדות לחרות

יש שיגידו שבכל הנוגע לבני אדם, הדימיון עולה על השוני. איך בכל זאת נוכל להתבדל מאחרים כשזה נוגע למסחר בשוק ההון?
דיויד סלומון |

אנו בני האדם דומים מאוד זה לזה ושונים אך במעט. אך המעט הזה עושה את ההבדל הגדול. אנו דומים מאוד במה שאנו רוצים מהחיים, הן ברמה האישית והן ברמה הכלכלית. קשה יהיה למצוא אדם נורמטיבי שיאמר לנו שהוא לא שואף לשפר את רמת ההכנסה הפנויה שלו, או את רמת הכושר הגופני שלו ולא פחות מזה את מידת שביעות רצונו מחיי האהבה שלו. הדומה בין כולנו הינו רב, ורב על המפריד.

מה שעושה את ההבדל בין כולנו, אשר יוצר למראית עין פער ושונות הינה הדרך להשגת אותם " טובין "... מכאן איפה שהדרך או האופן שבו אנו פועלים ומתנהלים במציאות יוצרת את האשליה הגדולה שאנו בני האדם שונים זה מזה.

ההבדל בין המצליחים מאוד לבין אלא שממש סובלים ברוב שעות חייהם כולל המשקיעים העצמאיים בשוק ההון אינו במטרה, לא במנת המשכל וכנראה שלא ברמת המוטיבציה אלא רק באופן - בדרך שאנו פועלים. אם ניקח חמישה משקיעים עצמאיים בעלי מנת משכל דומה, משאבי זמן פנויים דומים ואפילו השכלה דומה נמצא שכל אחד מהם נמצא על ציר הצלחה שונה גם אם הם מסתייעים באותם כלי עבודה, ובמקורות מידע זהים ויתרה מכך אפילו פועלים על אותו פלח שוק בבורסה, נניח ה- S&P500.

הפערים ברמת ההצלחה נובעים מפרופיל המחליטן, קרי אופי קבה"ח

בלי משים, ולאורך הדרך כל אחד מאיתנו פיתח אופי מיוחד שבאמצעותו הוא מקבל החלטות. אופי זה דומה לתעודת זהות פרטית וייחודית המאפיינת את אותה פרסונה. אם היה לנו מכשיר מתאים היינו יכולים למצוא שלכל משקיע בשוק ההון יש פרופיל ייחודי שלו המשפיע עליו לקחת החלטה זו או אחרת.

לדוגמא, במצב איקס מסוים בשוק שני משקיעים שונים בעלי כושרים קוגנטיביים זהים החשופים לאותו מידע ייקחו החלטות שונות בגלל פרופיל ההחלטות השונה שהם צרבו לעצמם במהלך השנים וזאת למרות שהם פועלים על אותו פלח שוק וחשופים לאותו מידע.

ניבוי אופי ההחלטות

המדע, שלהערכתי כולנו מברכים על התקדמותו, שואף להימצא במקום שהוא מסוגל לנבא התרחשויות עתידיות במטרה לשלוט ולנהל את תגובתנו אל מול אותם מצבים. ידוע הוא שהרצון להיות בשליטה על החיים מפרנס לא מעט קוראי קפה ורבנים מבורכים.

כל הכותרות

פרופיל המחליטן שאנו צרבנו לעצמינו במוח גורם לנו לקחת החלטות מסוימות כאשר "פרופיל מחליטן " אחר (פלוני אלמוני אחר) על אותו מצע או צומת החלטה ייטול החלטה אחרת. בלתי נמנע שפרופיל מחליטן אחד יצליח יותר כאשר "פרופיל מחליטן" שני יישא בתוצאות.

האם ניתן לשנות פרופיל מחליטן

מי שקראו עד הלום מבינים שלמרות שאנו, בני האדם, דומים ביכולות שלנו, מידע שעומד לרשותנו והמוטיבציות שלנו, קרי מקסום רווחים, מבינים שרק ע"י שינוי של "פרופיל המחליטן" יהיה באמת ניתן לשנות את התוצאות של תיק ההשקעות שלנו ואגב של איכות ומצב חיינו. כבר עכשיו אני רוצה לציין שלא צריך לשנות באופן רחב ומעמיק את " פרופיל המחליטן" שלנו. לראייה, כל המשקיעים בבורסה הגיעו להחלטה נבונה להשקיע בשוק ההון וגם למצב שיש להם שקל פנוי לעשות כן. מכאן הם השכילו לקחת החלטות לא רעות במהלך חייהם. הפואנטה שלנו היא פשוטה. שינוי קטן ב"פרופיל המחליטן" יצור שינוי משמעותי-גדול בתוצאות של הפעילות שלנו בשוק ההון ובכלל.

שינוי קטן בפרופיל המחליטן שלנו

דוגמא של שינוי קטן בפרופיל המחליטן שלנו. יש פרופיל של מקבלי החלטות שלכודים במלכוד הצריך-רוצה. כלומר הם מקבלים החלטות קניה ומכירה על פי הרוצה ולא הצריך. בתוכנה שלהם שעובדת נהדר באופן כללי יש באג קטן. הבאג הוא שהם לוחצים על כפתור המכירה או הקניה ממקום של רוצה כלומר אני רוצה להרוויח עוד קצת על הקרן או רוצה לנצל את המומנטום עוד קצת במקום לפעול מהצריך שאומר "נכון לי לצאת עכשיו כי החלטתי מראש לצאת עם רווח של 10% ואת זה השגתי". העיניים הגדולות, התאווה לשחק, להיות חסיד של האופציה להרוויח יותר הינו חלק מהמייק-אפ הפסיכולוגי של פרופיל המחליטן של אותו משקיע. כל עוד לא ימיר את המרכיב הזה של פרופיל המחליטן שלו ויישאר במלכוד של הרוצה, לא יצליח ליהנות מהאיכויות, הנסיון המצטבר והמידע שעומד לרשותו, והרווחים הצבורים יתהפכו מן הסתם להפסדים צורבים וכואבים.

***דיוויד סלומון ואלי אברמוביץ ממקימי המכון הישראלי לקבלת החלטות עוסקים בטיוב תהליכי קבלת החלטות של אירגונים, מנהלים ומשקיעים פרטיים. כמו כן משמשים יועצים אסטרטגים ומנהלי משא ומתן עבור אירגונים בארץ ובחו"ל. לשאלות [email protected]

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה