דוחות שנתיים - מה אנחנו צריכים לעשות איתם?

ירון שמיר, מומחה הפנסיה של Bizportal מוביל אותנו בנבכי מבוך הדו"ח השנתי מקרן הפנסיה
 | 
telegram

הדוח השנתי מקופות הגמל שלנו אמור ל"נחות" בתקופה הקרובה בתיבות הדואר. בכתבת הוידאו האחרונה סקרנו באופן כללי את חשיבות הדוח וחלקים ממנו. בכתבה הקרובה ננסה לתת קצת יותר תשובות לנתונים החשובים המופיעים בדוח. הכתבה תתמקד בדוח של מבוטח בקרן פנסיה. הדוחות לגבי קופות גמל, קרנות השתלמות ופוליסות דומה אך אינו זהה.

יוזהר מראש הכתבה הינה טכנית בעיקרה אך למי שאינו מכיר חשוב וכדאי להשקיע מספר דקות על מנת להבין טוב יותר את מהות הדיווח ואולי גם לחסוך כמה שקלים.

אז למה בכלל הדוח הזה חשוב

- הדוח מציג את כל המידע על החסכון הפנסיוני של הלקוח במהלך השנה האחרונה ומה קרה איתו במהלך השנה מבחינת משיכות, הפקדות, הלואות תשואות ודמי ניהול.
- הדוח מציג ללקוח מה מצבו הביטוחי ומה מצב החיסכון שלו.
- הדוח מציג ללקוח את תוצאות הקופה בה הוא בחר - אילו תשואות השיגה בממוצע לכלל עמיתיה ואילו תשואות השיגה הקופה עבורו, נתון שכפי שציינו בכתבת הוידאו אינו זהה תמיד.
- הדוח מציג ללקוח את דמי הניהול שגובה הקופה לכלל עמיתיה בממוצע ואת דמי הניהול הנגבים ממנו.
- הדוח מאפשר ללקוח לבצע בקרה על התנועות הכספיות שלו במהלך השנה.

איך קוראים את הדוח

הדוח אינו פשוט לקריאה ומשתנה בין מוצר למוצר - גמל והשתלמות, פנסיה וביטוח. אנו החלטנו להגיש היום את מבנה הדוח בקרן הפנסיה, באופן כללי גם נתוני הגמל והביטוח בדוחות השנתיים מתנהלים בצורה דומה. יחד עם זאת הדוח יהיה שונה במעט עקב מהות המוצר הדו"ח מחולק לטבלאות על פי סדר הא"ב ולכל סעיף קימים תתי סעיפים.

אנו נסקור כאמור את הסעיפים הרלונטים לקרן פנסיה. ליד כל מספר טבלה יופיע גם שמה. למרות ההוראות הברורות למבנה הדוח, במידה ואין התאמה יש להתיחס לשם הטבלה.

בתחילת הדוח יופיעו נתונים אינפורמטיבים על הקרן. בסוג הקרן יופיע אם הקרן היא קרן מקיפה הכוללת כיסוי לנכות ושאירים או קרן כללית , קרן לחסכון בלבד

בחלק א' של הדוח יופיעו נתונים אינפורמטיבים על הלקוח - שם, כתובת, מצב משפחתי - חשוב לצורך אינדיקציה על פנסיית שאירים, מספר תעודת זהות, מין - חשוב לבדוק שגם המין נכון עקב העובדה כי עלות הביטוח בין גבר לאישה שונה, סוג המבוטח, מעמד המבוטח- פעיל או לא- קיימת חשיבות לכיסוי הביטוחי, שם המעביד, מועד הצטרפות ראשון ותקופת ביטוח רצופה אחרונה- חשוב לצורך תקופת אכשרה בה אין כיסוי לפגיעה עקב מחלות קודמות.

בטבלה הראשונה, טבלה א.2.- ריכוז כיסויים ביטוחים יופיעו נתונים על, מסלול הביטוח- כאשר יש לציין כי קימים כמה מסלולי ביטוח. מומלץ לבדוק האם המסלול הוא המתאים ביותר .

אומדן פנסיית זיקנה אשר תחושב על בסיס היתרה היום ועל בסיס ההנחות המפורטות להלן:

א. גיל פרישה לפנסיית זקנה שבחר המבוטח.
ב. הריבית על פיה חושב המקדם - שהמקדם כפי שהסברנו בעבר הוא המספר שבו מחלקים על מנת לקבל את גובה הקיצבה
ג. שיעור פנסיה לאלמנת פנסיונר - 60%. הקרן תציין למבוטח כי אומדן פנסיית זקנה צפויה חושב בהנחת שיעור פנסיה לאלמנת פנסיונר כאמור וכי במועד פרישתו של המבוטח לפנסיה יהיה רשאי לבחור בשיעור פנסיה האמור או בכל שיעור אחר.

משכורת קובעת לנכות ושאירים- זוהי המשכורת ממנה נגזר הכיסוי הביטוחי חשוב לבדוק ולראות כי מתאימה מבחינת אומדן לשכר ממנו מופרשים התנאים הסוציאלים ומכאן לשיעור הכיסוי הביטוחי לנכות ושאירים כאשר הכיסוי לשאירים מתחלק לפי סוגי השאירים.

כך לדוגמא מבוטח שהמשכורת הקובעת שלו לנכות ושאירים היא 5,000 ושיעור הכיסוי הביטוחי לנכות הוא 60% יהיה זכאי לתגמול של 3,000 ש"ח במקרה של נכות מלאה.

בטבלה א.3 פרוט תנועות בשנת הדיווח יופיע הפירוט של התנועות בשנת הדיווח שיכלול את כל ההפקדות שבוצעו בגין חודשי השנה הקלנדרית (ינואר-דצמבר), גם אם ההפקדות נעשו לאחר תום השנה, ובלבד שלא נעשו לאחר יום 31 בינואר בשנה העוקבת. בבדיקת דוח זה יכול המבוטח לבדוק בקלות האם הופקדו עבורו על התשלומים להם הוא זכאי, האם קימים חודשים בהם לא הועברו דמי גמולים, מהי המשכורת המבוטחת שלו והאם המעביד מפקיד גם פיצויים או רק תגמולים.

טבלה א.4 ריכוז תנועות ויתרות בחשבון המבוטח מאפשרת למבוטח לעקוב אחרי התנועות שנעשו בחשבונו במהלך השנה. בסוף הטבלה יופיע סה"כ הסכום הצבור של הלקוח בקרן הפנסיה נכון ליום 31/12/2009 יתרת סגירה. לגבי מבוטח שכיר, תבצע הקרן רישום נפרד: ליתרת זכאות צבורה בגין תגמולי מבוטח, ליתרת זכאות צבורה בגין תגמולי מעביד ויתרת זכאות צבורה בגין מרכיב הפיצויים. יתרת הסגירה תחושב על פי היתרה הצבורה של שנה קודמת- יתרת פתיחה , (מי שיש בידו אישור מס של שנה שעברה טוב יעשה אם יבדוק התאמה בין המספר המופיע ביתרת סגירה שנה שעברה ויתרת פתיחה השנה), ובצירוף כל התנועות המפורטות להלן שהתבצעו עבור שנת הדיווח:

א. הפקדות שנתקבלו;
ב. חיובית או שלילית על הצבירה בקרן;
ג. משיכות שבוצעו;
ד. דמי ניהול שנגבו מחשבונו של המבוטח;
ה. עלות הכיסוי הביטוחי לסיכוני נכות ומוות שנגבתה מחשבונו של המבוטח- אינדיקציה על עלות הביטוח;
ו. הפעלת מנגנון איזון בהתאם לדו"ח הכספי של הקרן לאותה השנה- בקרנות פנסיה קיים איזון אקטוארי שהינו "מעין תשואה" למבוטח אשר מתווספת או יורדת מחשבונו בגין תוצאות של הקרן מבחינה דמוגרפית. כפי שהגדרנו באחת הכתבות הקודמות, בקרן הפנסיה הביטוח הוא הדדי כלומר "העמיתים מבטחים את עצמם" , מנגנון האיזון בודק האם ההנחות שהונחו לגבי מקרי מוות, נכות , תשואה ועוד התקימו ובמידה ולא האם קיים עודף או חוסר . במידה וקיים עודף הוא מועבר לחשבונות המבוטחים ובמידה ויש חוסר קטנה היתרה בחשבונות המבוטחים.

בטבלה א.6 ריכוז דמי ניהול שנגבו בפועל מהמבוטח יופיעו דמי הניהול שנגבו בפועל מהמבוטח באחוזים ובשקלים, דמי הניהול יופיעו בחלוקה לדמי ניהול שנגבים מההפקדה ודמי ניהול שנגבים מהכסף הצבור. על מנת לקבל מושג כדאי להשוות את הנתון לנתון המופיע בטבלה ב.2 דמי ניהול ועמלות שם מופיע ממוצע דמי הניהול שגבתה הקרן מכלל עמיתיה.

טבלה א.7 שיעור תשואה אישית למבוטח מראה את שיעור תשואה אישית למבוטח. טבלה זו גוררת את מירב השאלות איך יכול להיות שתשואת הקרן הכוללת היתה 10% ואילו לי מופיעה תשואה אישית של 5% בלבד? אז הנה התשובה: התשואה האישית מחשבת את התשואה האמיתית על נכסי המבוטח ולוקחת בחשבון משתנים כמו דמי ניהול, משיכות, הפקדות, יתרת פתיחה ויתרת סגירה.

מכאן נעבור לטבלאות המופיעות בסעיף ב מדובר על טבלאות כלליות הנותנות נתונים על הקרן, נכסיה, השקעותיה דמי הניהול ועוד. טבלאות אלו נותנות אינדיקציה על גודלה של הקרן, חוסנה, העקביות בהשגת תוצאות השקעתיות וכיצד מתפלגות השקעות הקרן טבלה ב.3 פרוט נכסי המבוטחים בקרן ליום 31.12.2009 בשיעורים לפי הקבוצות הבאות.

חלק ג' יפרט שינויים שחלו בתקנון הקרן בשנה האחרונה וחלק ד' יפרט הלואות שנלקחו על ידי המבוטח בשנה האחרונה חשוב לבדוק האם הסכומים אכן תואמים!

מכאן נעבור לחלק ה' שאירים מוטבים וספח לעדכון ותיקון פרטים אישים חלק זה אשר נוטים להתעלם ממנו הוא בעל חשיבות רבה. בחלק זה מצויין מתי נקבעו לאחרונה המוטבים בקרן. אחת הבעיות אשר צצות בעת קרות ארוע ביטוחי היא שהנהנים נקבעו בפעם האחרונה כאשר התוכנית נעשתה שהמבוטח היה בן 21 ורוק. חשוב לדאוג שנתונים אלו יהיו מעודכנים.

אז למי שגמר לקרוא אנו מקוים שיש עכשיו תמונה ברורה יותר. אנו ממליצים לפנות רבע שעה זמן ולעבור על האישורים המגיעים. מנסיון, בדיקה של הדוח פעם בשנה נותנת ערך למבוטח , נותנת לו תמונת מצב על מצבו הפנסיוני ולעיתים גם חוסכת כסף.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות