שימו לב ל-7 הסיבות שצריכות לגרום לחשש מפני קריסה נוספת
ביקורת ציבורית על בונוסים ומענקים דוחפת את ממשלת ארה"ב להגביל את הבנקים ולצמצם את הסיוע להם. להערכתי, הדבר מוקדם מדי ועלול לחבל בהתאוששות הכלכלית האמריקאית.
להלן שבע סיבות לחשש זה:
1. נבלמה ההתאוששות בשוק הדיור - בתקופה האחרונה יורדים בעקביות מחירי הדירות ב- 20 הערים הגדולות בארה"ב. החודש מסתיימת הטבת המס לרכישת דירות והנתונים מצביעים על כך שהשוק מוצף בדירות הנמצאות בהליכי עיקול ומספר חודשי ההיצע של הדירות למכירה שב לעלות.
2. מחנק האשראי עדיין כאן - היקף ההלוואות הכולל שמעניקים בנקים מסחריים בארה"ב מתכווץ זה חמישה רבעונים. על פי סקר של הפד, למרות הקלה מסוימת, תנאי האשראי עדיין חמורים יותר מאשר לפני המשבר ובנוסף, הביקוש לאשראי מצד החברות עצמן ממשיך לרדת. שנתיים לאחר שיא המשבר, עדיין לא רואים שיפור בהיקפי האשראי בארה"ב.
3. מצב ההון והחזרי כספי סיוע - הבנקים הגדולים בארה"ב מיהרו לגייס הון ולממש נכסים על מנת להחזיר את כספי הסיוע לממשל אך מצב ההון שלהם רחוק מלהיות בטוח. ממוצע יחס הלימות ההון של הבנקים הגדולים הינו כ- 7.5%, לעומת 12% ערב המשבר, שיעור שלא יספיק כרשת ביטחון במקרה של קריסה נוספת.
4. קצב קריסת הבנקים - ב 2008 קרסו בנקים בהיקף נכסים של כ- 2 טריליון דולר, לעומת כ- 164 מיליארד בשיא משבר הנדל"ן הקודם (בשנת 1989). בחודשיים הראשונים של 2010 כבר קרסו 29 בנקים עם נכסים של יותר מ- 18 מיליארד דולר. בנקים קורסים נרכשים ע"י בנקים אחרים או על ידי ממשלת ארה"ב, לכן אין לדעת מה יקרה כאשר תקטין הממשלה את הסיוע.
5. איכות האשראי הולכת ומדרדרת - המחיקות בגין חוב אבוד עומדות על כ-3% מסך האשראי, שיא של 18 שנה. הפיגורים בהחזר החוב ב- 100 הבנקים הגדולים בארה"ב מהווים 7.6% מסך האשראי, שיא של כל הזמנים. איכות האשראי ממשיכה להידרדר.
6. סיכון חדלות הפירעון עדיין גבוה - ניירות הערך המגובים במשכנתאות ממשיכים להוות מרכיב גדול במאזני הבנקים והסיכון הכרוך בהם לא ירד מספיק,למעשה, ממשלת ארה"ב חדלה לרכוש נכסים אלו מהציבור. לעת עתה היא ממשיכה לגבות את הסוכנויות הפדראליות שהנפיקו חלק גדול מהם, אך לא ברור מה יקרה כשתחדל גם מכך.
7. השלכות הרגולציה במערכת הבנקאית - הרגולציה שמציע נשיא ארה"ב מכוונת למנוע שימוש בנגזרים, שיצרו את בועת האשראי. אולם, בשלב זה ההגבלות הכרוכות בה עלולות להקטין את מקורות הרווח של הבנקים הגדולים ולהאט את צמיחתם.
להערכתי, המערכת הבנקאית האמריקאית עדיין מכילה סיכון גבוה. הביקורת הציבורית והנתונים הכלכליים החיוביים עלולים "לשכנע" את ממשלת ארה"ב להפחית מהר מדי את הסיוע הממשלתי ובכך להכביד על תהליך ההתאוששות.
אגב, זהו מיקרו-קוסמוס לשווקים ומגזרים אחרים הנהנים מתמיכה ממשלתית אשר עלולים לאבד יציבות ואף להתדרדר לכדי משבר נוסף לכשתתחיל אסטרטגיית הפחתת התמיכה הממשלתית בהם.
למעשה זהו אחד המבחנים הגדולים ביותר של השנים 2010 ו-2011.
***אורית לוין היא אנליסטית, יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה