רגע לפני החילוץ הבא: מסתכלים על החילוצים של קרן המטבע הבינלאומית
בזמן שבאירופה מתקשים לצפות את עתידה של יוון ואת אפקטיביות הסיוע מצד מדינות אירופה וקרן המטבע הבינלאומית (IMF), ב-Bizportal החלטנו לגשת אל מספר נקודות זמן בהיסטוריה אשר יתנו אינדיקציה מסויימת לעתידה הקרוב של יוון. נציין כי דווקא צרפת וגרמניה, שעשויות להוביל את הסיוע ליוון מצד מדינות אירופה, הינן בין המדינות הראשונות שנזקקו לסיוע של ה-IMF לאחר מלחמת העולם השנייה. וכך מסתובב לו הגלגל.
ה-IMF דורש בדרך כלל לבצע שינויים, הן בפן המוניטארי והן בזה הפיסקאלי, לצורך קבלת סיוע. בין היתר, דוחף הארגון לפיחות המטבע המקומי של המדינה הנעזרת, מה שממריץ את פעילות הייצוא במדינה. בנוסף נדרשים תנאים נוספים כגון העלאת המע"מ, כמו גם מס הכנסה ומס חברות. כמו כן, לעיתים נדרשות אותן מדינות גם לפתיחת השווקים לתחרות זרה בזירה הבינלאומית ולקיצוץ הטבות עובדי ציבור.
נעמוד על מספר נקודות בהיסטוריה בהן הייתה מעורבת קרן המטבע הבינלאומית:
במעבר לשנות ה-2000 נקלעה ארגנטינה למשבר כלכלי עמוק אשר איים על יציבות המשטר במדינה. החוב החיצוני שארגנטינה הייתה חייבת ל-IMF, לבנק העולמי ולמשקיעים זרים הביא לתסיסה אזרחית. התערבותו של ה-IMF זכתה לביקורת צורמת בעיקר במישור המקצועי, כאשר הארגון לא היה קשוב לכלכלני המדינה ולא הקפיד על שקיפות אל מול הממשל. לסיכום, הכספים שהוזרמו לארגנטינה טרם המשבר לא מנעו את פריצתו, אך מנגד ניתן לומר שמצבה של ארגנטינה הרבה יותר יציב כיום.
ב-1998 פקד את רוסיה משבר כלכלי, וזאת למרות שה-IMF סייע לברית המועצות ב-1992, ואף הרחיב את הסיוע לרוסיה ב-1996. הביקורת המרכזית שהופנתה לכלכלני הארגון היא שאלו לא היו מצויידים בידע מספק על ההיסטוריה הרוסית, התרבות הפוליטית שלה, וכן על מבנה הכלכלה במדינה. למרות שהארגון הצליח לחלץ את רוסיה על ידי הזרמת 22 מיליארד דולר, עדיין יש שטוענים כי אלו הגיעו לידי האוליגרכים במדינה ולא שינו את מצבם של שאר האזרחים.
עוד ב- 1998 ה-IMF הוקצה לברזיל קו אשראי לצורך גיבוי. ב-2005 סיימה ברזיל להחזיר את כל חובותיה לקרן המטבע הבינלאומית וכיום היא נחשבת לאחת מן הכלכלות היציבות ביותר בעולם.
ב-1982 נחלצה קרן המטבע הבינלאומית לעזרתה של מקסיקו, אשר נאבקה שנים רבות בחוב החיצוני של המדינה, ואף מול שיעורי שמעל ל-30% ב- 1995. מצבה של מקסיקו השתפר מאז ועד היום, אך זו עדיין לא החזירה את כל הלוואותיה ל-IMF.
קרן המטבע הבינלאומית - משקפת מדיניות אמריקנית ?
הטענה הראשית כנגד ה-IMF הינה כי הארגון לא קשוב למדינות המתפתחות שהוא אמור לסייע להן. ביקורת נוספת הינה כי המדיניות הכלכלית של ארה"ב הינה הרכיב החשוב ביותר בקשריה עם שאר העולם, ולמרות זאת תרבות קבלת ההחלטות במוסדות הכלכליים הבינלאומיים שפועלים לפי סדר יום אמריקני אינה שיוויונית.
מבחינה מבנית, כוח ההצבעה של ארה"ב בוועידת ה-IMF עומד על 17%, וזאת כאשר רוב ההחלטות המתקבלות ב-IMF, כגון אישור הלוואות ומתן כלי אשראי למיניהם, דורשות רוב של 85%. מכך ניתן להסיק כי בכוחה של ארה"ב לבטל כמעט כל החלטה שלא תואמת את המדיניות האמריקנית.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה