רואים בנתון האבטלה בארה"ב נק' מפנה? מוקדם מידי לחגוג

 | 
telegram

דוח התעסוקה בארצות הברית בחודש מארס (עלייה בת 162,000 במספר המשרות) חידד את השאלה הקריטית, האם שוק העבודה האמריקני מתאושש סוף סוף. אם כן, הוסר מכשול רציני בדרך לתחילת העלאות הריבית בארה"ב ובהמשך ? במדינות המפותחות האחרות, לרבות גוש האירו ובריטניה.

מפתה לחשוב, בעקבות הדוח האחרון, שהתשובה לכך חיובית. עיון במדד מגמות התעסוקה, שמחשב מכון Conference Board, מחזק תחושה זו, שכן הוא עולה ברציפות 8 חודשים, ובשלושת החודשים האחרונים משתפרים כל מדדי המשנה הכלולים בו (כגון ירידה במספר התביעות החדשות לדמי אבטלה, מספר החברות שמתקשות לאייש תפקידים, מספר הצעות המשרה ועוד). דבר זה גורם למחבריו להסיק כי העלייה בחודש מרץ אינה חד פעמית וכי הכלכלה האמריקאית תמשיך לייצר משרות בחודשים הבאים.

אולם, כדאי בכל זאת לקחת זאת בעירבון מוגבל. יש עדיין די מכשולים בדרך.

אחת האינדיקציות החשובות לשכירת עובדים עתידית היא מספר מודעות הדרושים המקוונות. לאחר שלוש עליות רצופות, גדולות, ירד מספרן בחודשים פברואר ומרץ. קרוב ל 4 עובדים עדיין מתמודדים על כל משרה מוצעת. לפי מדד זה, אמנם ניתן לזהות תחילת התאוששות, אך החברות לא תמהרנה להגדיל את מספר העובדים ותמשכנה להיות זהירות.

מדד מנהלי הרכש בענפי שירותים לחודש מרץ מוכיח זאת. זה 27 חודשים יורד סעיף התעסוקה במדד, ורק 6 מ-17 הענפים מדווחים על שכירת עובדים. קצב הירידה אמנם הואט מאוד, אך יידרשו מספר חודשים של עלייה בפועל עד שההתאוששות תורגש בענפים הללו, המהווים כ 90% מהתעשייה האמריקאית.

גם המצב בסקטור הפרטי (להבדיל מהנתון הארצי, הכולל גם את הסקטור הציבורי), רחוק מלהרשים. בחודש מארס ירד מספר השכירים הפרטיים ב-23,000. נכון שמדובר בירידה הקטנה ביותר מאז החלה ההידרדרות בשוק, לפני שנתיים, אך צפו עלייה ולכן זו הפתעה שלילית.

כמו כן, חשוב לציין שמספר העובדים הזמניים בסקטור הציבורי ובענפי הבריאות והשירותים ממשיך לגדול ומהווה חלק נכבד מהעלייה במספר העובדים הכללי. בחודש מרץ הייתה עלייה בת 176,000 במספר השכירים שהצליחו למצוא עבודה חלקית בלבד. מדובר בשני גורמים חיוביים, בטווח הקצר, אך כאלו שלא ניתן לסמוך עליהם לאורך זמן ולבסס עליהם עלייה בת קיימא בתעסוקה.

גם לפי מדד מגמות התעסוקה עצמו, אין לצפות, בתקופה הקרובה, לעלייה מואצת במספר המועסקים, שכן הן הצריכה הפרטית והן ההשקעה תמשכנה להיות חלשות, יחסית.

לבסוף, צריך לזכור שבזמן המשבר השכילו החברות האמריקאיות להתייעל ולהתחדש טכנולוגית, כך שכעת הן זקוקות לפחות עובדים כדי לייצר כל יחידת תוצר. התוצר לשעת עבודה, שגדל רק ב 1% - 2% בין הרביע השני של 2008 לרביע הראשון של 2009, זינק ב 7% - 8% בשלושת הרביעים הבאים! לכן, גם כשהכלכלה האמריקאית תשוב לצמיחה רגילה, היא תעשה זאת עם פחות עובדים ויותר הון, דבר שיקשה, לאורך זמן, על שיעור האבטלה לרדת.

לבד מכל אלה, חשוב לציין שקשה להסתמך קל נתוני התעסוקה החודשיים, משום שבדרך כלל הם מתאפיינים בתנודות חזקות ותיקונים לאחור, לעיתים בהיקפים גדולים. הפעם הצטרף לכך מזג האוויר הקשה ששרר בארה"ב בפברואר וגרם למעסיקים לדחות שכירת עובדים חדשים למרץ. לכן, ייתכן שבאפריל נראה שוב נסיגה.

חשוב לזכור, בשורה התחתונה, שמספר הבלתי מועסקים מוסיף אף הוא לגדול ומשקלם בכוח העבודה האזרחי לא , בחודש האחרון, ונותר גבוה מאוד: 9.7%.

פרט לכך, מספר האנשים שאינם בכוח האזרחי הצטמצם, בחודש האחרון, נתון שמאותת על ירידה בתופעת העובד המיואש. אם יהיה גל של אנשים שיחזרו לחפש עבודה, שעה שהחברות לא ממהרות לשכור עובדים, האבטלה עלולה לגדול, גם אם צמיחת התוצר תואץ.

מעבר לכך, בהיבט החברתי, הגרעין הקשה של האבטלה רק גדל. בחודש מרץ ירד מספר המובטלים 26 שבועות ומטה, אך במספר המובטלים 27 שבועות ויותר הייתה עלייה מדאיגה בת 414,000 משרות. בעיה זו רק תחמיר, שכן ההשתכללות הטכנולוגית המהירה בתהליכי הייצור תקטין עוד יותר את הסיכויים של המובטלים הכרוניים לשוב למעגל העבודה.

הגם שאין בדברים הללו כדי להבטיח שהריבית בארה"ב לא תעלה (יש נתונים אחרים שמצדיקים העלאת שם, ובראש ובראשונה העובדה שהריבית נמוכה כל כך), אך הם יחייבו שההעלאה, כשתחל, תהייה הדרגתית ואיטית בלבד.

מאת: רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה במזרחי טפחות

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות