פוליסות הביטוח - כבר לא מה שחשבתם

ירון שמיר, מומחה הפנסיה של Bizportal סוקר את ענף פוליסות הביטוח ומסביר מדוע היום התחום מעניין יותר
 | 
telegram

בין קופות הגמל וקרנות ההשתלמות המנהלות נכסים בהיקף של 284 מיליארד שקלים ובין קרנות הפנסיה החדשות המנהלות נכסים בהיקף של 73 מיליארד שקלים נמצאות פוליסות הביטוח המנהלות נכסים בהיקף של כמעט 125 מיליארד שקלים (נכון לפברואר 2010).

את פוליסות הביטוח נהוג לחלק לשלוש תקופות:
התקופה הראשונה- פוליסות שהחלו עד 31.12.1991 - פוליסות מבטיחות התשואה אשר נהנות מאג"ח מובטח ותשואת המבוטחים אינה תלויה בשוק ההון (עם שינוי מסוים בפוליסות משנת 1991).

התקופה השנייה- מ- 1992 ועד 31.12.20003- הפוליסות המשתתפות ברווחים אשר נכסי המבוטחים, כמו בקופות הגמל, מתנהלים בשוק ההון בד"כ במסלול השקעתי אחד (כללי) כאשר דמי הניהול הינם דמי ניהול קבועים ודמי ניהול מבוססים הצלחה. בנוסף בפוליסות אלו קיימים דמי ניהול נוספים אשר משולמים כחלק מההפקדות. בפוליסות אלו מנוהלים כמעט כ-100 מיליארד שקלים.

התקופה השלישית -הפוליסות שהחלו החל מ1.1.2004 אשר נכסיהן מתנהלים בשוק ההון אבל דמי הניהול אשר הנגבים מהם הם דמי ניהול קבועים מצבירת הנכסים ומהפרמיה השוטפת, בפוליסות אלו מנוהלים כ-25 מיליארד שקלים.

קצת על התשואות ומסלולי ההשקעה:

התשואה הממוצעת ל-12 החודשים האחרונים בפוליסות שהופקו מ-1992 ועד 2004 פוליסות המשתתפות ברווחים - עמד על 29.13% ואילו לפוליסות שהופקו משנת 2004 על 26.83%.

גם כאן כמו בשוק הגמל מעניין להסתכל על הצורך בהכוונה פיננסית לציבור החוסכים. פוליסות משנת 2004 מנהלות במשותף למעלה מ-100 מסלולי השקעה שונים כולל אפשרויות להשקעה ספציפית במדדים שונים. יחד עם זאת גם כאן ניתן לראות כי למעלה מ-90% מהנכסים מושקעים עדין במסלולים כללים.

נקודת אור ניתן לראות בכך שהפוליסות משנת 2004 נמצאות במגמה של גידול עקב המכירות החדשות והמשך תשלום הפרמיה השוטפת לפוליסות שנמכרו ,ההנחה היא כי ככל שיגבר הדיון והשיח על הצורך בהתאמת המסלול בהתאם למאפייני הלקוח יגבר כח המשיכה של המסלולים השונים ונראה התפלגות צבירת נכסים אשר תתפלג גם למסלולים אחרים פרט למסלולים כללים, בהתאם למאפייני הלקוח.

בפוליסות 2004 כל אחת מחברות הביטוח בחרה אסטרטגיה שונה לגבי אופן ניהול ההשקעות המתמחות וכמות המסלולים הניתנים לבחירה . בהקשר לכך נציין שתי תופעות מעניינות:

הראשונה היא המגוון הרב של מסלולי ההשקעה של חברת הפניקס אשר השיקה לא מזמן את "שיטת הפניקס" אשר הינה שיטה המבוססת על מודל התאמת הנכסים ללקוח על פני זמן. בנוסף פתחה הפניקס בשיתוף פעולה עם חברת תעודות הסל של אקסלנס, קסם, שיתוף פעולה המאפשר ללקוח לעקוב בפוליסות הביטוח שלו אחרי מדדים שונים.

השנייה של החברה הקטנה בתחום ביטוחי החיים, חברת הכשרת הישוב, אשר בחרה להשתמש במנהלי השקעות שונים (כמו מיטב, אלטשולר שחם, איפקס, פסגות ותמיר פישמן) ומאפשרת למבוטחיה להנות מניהול ההשקעות של אותם מנהלים.

ומה לגבי דמי הניהול?

כאן עדין ניתן לראות כי דמי הניהול בביטוח המנהלים עדין יקרים מדמי הניהול הנהוגים במוצרים המתחרים: גמל ופנסיה.

דמי הניהול מיתרת הנכסים בחברות הגדולות נעים בין 1.02% בחברת כלל במסלול כללי 1 ל-1.31% במגדל במסלול קרן י' החדשה (ל-5 החברות הגדולות ובמסלולים בהם צבור עיקר החסכון , על פי נתוני נט).
ניתן לראות כי בפוליסות החדשות, במסלולים בהם מנוהלים עיקר הנכסים דמי הניהול מהנכסים אינם שונים מהותית מדמי הניהול הנגבים בקופות הגמל הגדולות (כ-1.2% בממוצע בקופות הגדולות על פי נתוני הגמל נט).

יחד עם זאת יש לזכור כי לדמי הניהול בביטוח יש להוסיף גם דמי ניהול מהפקדות אשר אינם קימים בקופות הגמל, גם דמי ניהול אלו נמצאים במגמה של ירידה.

אז מה עושים?

פוליסות הביטוח נחשבו בעבר כנחותות לעומת המכשירים האחרים עקב דמי הניהול הגבוהים שנגבו, המחסור במסלולי השקעות וחוסר השקיפות.

מהמגמה בפוליסות החדשות אנו רואים כי קיים שיפור רב בכל הפרמטרים האמורים. קל היום יותר לנתח פוליסות ביטוח חיים חדשות, ההוצאות ברורות ,ניתן לעקוב אחרי התשואות וקיים מבחר רב של מסלולים. בהכוונה נכונה ניתן לרכוש היום מוצר טוב אשר מתחרה ולעיתים אף עולה (עקב פרמטרים נוספים וחשובים הקיימים בביטוח) על המוצרים המקבילים.


*עורך דין ירון שמיר, עוסק כ-15 שנים בתחום הפנסיוני במגוון תפקידי ניהול , עוסק בפיתוח עסקי בתחום הפנסיה, הגמל והביטוח ומשמש כמומחה הפנסיוני של Bizportal

*האמור לעיל אינו מהווה משום המלצה ו/או ייעוץ כלשהו ואינו מהווה תחליף לייעוץ / שיווק פנסיוני, המתחשב בנתונים או בצרכים המיוחדים של כל אדם, ותכליתו לשמש כהבהרה והסברה בלבד

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות