היתרון הגלובלי של כלכלות הסחורות
בעתות של משבר ופאניקה השוק מתנהג כעדר. לאמתו של דבר, גם בעתות של אופוריה ואופטימיות שאננה השוק מתנהג כעדר. בתנאי מסחר שכאלה, כל הנכסים מושלכים לאותה קלחת רוגשת ונעים יחדיו עם כיוונו הכללי השוק. למעשה, הגורם הכמעט בלעדי המניע את הנכסים הוא האווירה הכללית (הסנטימנט, בעגת הסוחרים). ביצועי החברה של המניה המסוימת, או נתוני המאקרו של מדינת המטבע, כל אלה משחקים תפקיד משני. בשוק המט"ח, התופעה הזו הגיעה לשיאה בשנים 2008-2009. ואולם, ב-2010 אנו עדים לתהליך של היפרדות בין הנכסים השונים.
בשנת 2008, בעיצומו של המשבר הפיננסי, כשאחזה בשווקים אווירת יום הדין, אף אחד לא הבדיל בין הכלכלה האוסטרלית לבין הכלכלה של בריטניה. בתרחישי יום הדין, שתי הכלכלות נידונו לגורל דומה. חרף ההבדלים בין שתי הכלכלות, איש לא ידע לומר מי מהכלכלה בנויה טוב יותר להתמודד עם המשבר ומי מביניהן תגיח מן המשבר ראשונה ובאיזה מצב. על כן, הדולר אוסטרלי והשטרלינג נעו זה ביחס אל זה במתאם כמעט מושלם. הדבר היה נכון לגבי כל המטבעות המרכזיים. המגמה בשוק היתה אחת והיא הכתיבה את תנועת כל המטבעות.
בשנת 2009 המגמה התהפכה על פיה, אולם היחסים ההדוקים הללו נשמרו. סימני התמתנות המשבר הפיחו בשווקים תחושת אופוריה שהכלכלה העולמית צלחה את המשבר, ובשאננות הזו היתה מובעלת איזו הנחה חסרת בסיס שכל הכלכלות יתאוששו במקביל. על כן, למרות המפנה החד בכיוונו של השוק לעומת שנת 2008, הקורלציה בין המטבעות (ולמעשה, בין כל הנכסים בשווקים הפיננסיים) נותרה על כנה, כפי שניתן לראות בגרף.
גרף: ה-AUDUSD בהשוואה ל-GBPUSD בשנים 2008-2010
לא בכדי הצבתי זה כנגד זה את הדולר האוסטרלי ואת השטרלינג הבריטי. שבירת המתאם בין שני המטבעות משקפת את הפער במצבן של שתי הכלכלות ואת המידה השונה שבה הן ניזוקו מהמשבר הגלובלי.
בעוד בריטניה סובלת מגירעון תקציבי אדיר, שפל בשוק הדיור וחולשה בשוק העבודה ובצריכה הפרטית, הרי שהכלכלה האוסטרלית מציגה שיעורי צמיחה נאים, התרחבות בשוק התעסוקה ומגמות צריכה איתנות.
למעשה, ניתן לומר באופן כללי כי שתי הכלכלות הללו מייצגות שתי קבוצות של כלכלות שנמצאות עם שוך המשבר בעמדה שונה לחלוטין. בקבוצה הראשונה ניתן למנות כלכלות כמו בריטניה, גוש האירו, יפן וארצות הברית, כלכלות אשר נשענות בעיקר על צריכה ושירותים. בקבוצה השנייה ניתן למנות כלכלות כגון קנדה, אוסטרליה וניו זילנד, מדינות עתירות במחצבים הניזונות מהביקושים העולמיים לסחורות.
הג'וקר כאן הם הודו וסין והשגשוג הנוכחי בשוק הסחורות. בעקבות המשבר הכלכלי נאלצו המדינות לשפוך כספים אדירים במטרה לבלום את הסחף. ואולם, בעוד הכלכלות מן הקבוצה הראשונה מתקשות לייצר כעת הכנסות (כלומר צמיחה כלכלית) כדי לכסות את גירעון העתק שצברו, הרי שהמדינות מגוש הסחורות זוכות להכנסה אדירה הנובעת מהביקושים הגדולים לחומרי גלם מהשווקים המתפתחים של סין והודו ומחירי הסחורות הנוסקים.
***יוחאי שויגר הוא אנליסט ב-FXCM ישראל
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל