על הפרק בועידת ה-G20: מי יממן את המס על הבנקים, ספרד לאן

קרן המטבע הבינלאומית תומכת במס גלובלי על הבנקים. מהיכן יגיע הכסף? משלמי המסים. נשיא הבנק המרכזי באירופה מתחמק מהמשבר בספרד. יוון בצרות
לירוי פרי |

חברי וועידת ה-G20, המתקיימת בימים אלו בוושינגטון, הביעו אמש חשש לגבי משבר החוב של יוון וכעת הם מנסים לייצר תכנית פעולה בטווח הזמן המיידי, כך אמר אתמול שר האוצר של קנדה. בראייה קדימה, התחמק נשיא הבנק המרכזי באירופה מהתייחסות למצב החוב של ספרד. בנוסף, עולה ביקורת כנגד רעיון המיסוי על הבנקים שימומן על ידי משלמי המסים.

"כל משתתפי הועידה מביעים דאגה למצב החוב של יוון ויש הסכמה פה אחד לכך שהכלכלה היוונית זקוקה לפתרון פיסקלי מיידי", כך נכתב בסיכומי היום הראשון של ועידת ה-G20. גם שר האוצר האמריקני, טימות'י גייטנר, היה שותף לדאגה.

חשש נוסף עלה לגבי מצב החוב של ספרד. נשיא הבנק המרכזי באירופה, ז'אן קלוד טרישה, סירב להתייחס אמש לעניין. כשנשאל האם מצבה של ספרד יחמיר בדומה ליוון, ענה טרישה "ספרד זה לא יוון."

בנוסף, שר האוצר של סין אמר כי מדיניות המסחר ביואן הסיני אל מול הדולר האמריקני לא תגיע אל שולחן הדיונים של הועידה הנוכחית, אך תתפוס מקום מרכזי בועידה הבאה.

היום ידונו חברי הועידה, בין היתר, באפשרויות ליצירת עתודת חילוץ למקרי חירום עתידיים. בהקשר לזאת, לאחרונה בחן ה-IMF שני סוגי מס גלובליים שיוטלו על הבנקים. בין היתר דובר על 'מס אחראיות' קבוע ועל מס יחסי, פרוגרסיבי או נייטרלי, על רווחי הבנקים. מדיניות המיסוי המלאה תוצג בועידה הבאה שתתקיים בטורונטו במהלך חודש יוני.

הביקורת המרכזית שהושמעה כנגד המיסוי על הבנקים היא כי אלו יגלגלו את המס לאזרחים. עקב כך, יווצר מצב בו משלמי המסים ישלמו מכיסם את מחיר חוסר האחראיות של גופים פיננסיים.

ועידת ה-G20 התכנסה ביוזמתו של יושב ראש קרן המטבע הבינלאומית (IMF), דומיניק שטראוס קאהן, ונועדה לדון בדרכי פתרון אפשריות להפסקת התמיכה בשווקי העולם והחזרתם לנורמאליות. לנוכח הנסיבות, כשראש הממשלה היווני מבקש סיוע מיידי, נאלצה הועידה להסיט את מירב תשומת הלב מהפתרון הגלובלי אל עבר משבר החוב של יוון.

נזכיר כי אמש הודיע ראש הממשלה היווני, ג'ורג' פאפנדריאו, שמדינתו לא יכולה עוד לשאת על גבה את החוב התופח, ולכן ביקש להכניס לתוקף את חבילת הסיוע מטעם ה-IMF והאיחוד האירופי. הקריאה לעזרה הגיעה לאחר שבסוף השבוע האחרון הודיעה הלשכה האירופית לסטטיסטיקה כי החוב היווני גדול מכפי שחשבו עד כה והוא עומד על כ-13.6% מהתמ"ג.

חדשות אלו הביאו את סוכנות הדירוג הבינלאומית, מודי'ס, לחתוך את דירוג החוב של יוון מ-A2 ל-A3. טרם הגיעה בקשת הסיוע של פאפנדריאו, זינקה התשואה על אג"ח ממשלה יווני לתקופה של 10 שנים לרמה של 8.7%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה