מיכאל שראל לקראת החלטת פישר וה'פד': "השוק מתמחר קצת מעט מדי את העלאות הריבית"
השבוע יתפרסמו שתי העלאות בעלות משמעות לשוק, של ביום שני ושל הפדרל ריזרב בארה"ב ביום רביעי. נפגשנו לראיון מצולם עם ד"ר מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל פיננסים, על מנת לדבר על ציפיות הריבית וההשפעה שהוא מעריך שתהיה לשתי ההחלטות.
בעוד שבחודשים האחרונים ההערכות היו כי הפדרל ריזרב יחל במהלך העלאות הריבית רק בסוף השנה, היום פורסם כי במורגן סטנלי צופים כעת את תחילת המהלך כבר בחודש ספטמבר, ברבעון השלישי של השנה. "מצד אחד, אנחנו רואים שהפעילות הכלכלית בארה"ב צומחת מהר יותר מהצפי המוקדם... מבחינה זו יש אולי לשקול העלאת ריבית מוקדמת יותר ממה שהיה צפוי קודם לכן", אומר שראל. עם זאת, שראל מוסיף כי "מצד שני, אנחנו לא רואים עדיין שום עדות לאינפלציה".
"ל'פד' יש בעיה נוספת", הוסיף. "הוא מודיע כבר הרבה מאוד חודשים כי הריבית תישאר ברמה נמוכה למשך זמן מאוד ממושך", פרק זמן המתורגם בשוק לכחצי שנה. "ה'פד' צריך להתחיל מהלך מוקדם בו הוא קודם כל יפסיק להגיד את המשפט הזה ורק אחרי מספר חודשים יתחיל להעלות את הריבית בפועל", אמר.
באשר להחלטת הריבית בארץ, שראל טוען כי בנק ישראל נמצא בדילמה רצינית. מצד אחד, מסביר שראל, שיעור הריבית בארץ אינה מתאימה לתנאי המשק, אך מנגד עומדים נסיונותיו של בנק ישראל להביא להיחלשות השקל. לדעת שראל, על פישר להעדיף את העמידה בטווח המחירים על תמיכה בשער החליפין.
"אם הריבית תישאר ברמה הנוכחית או שתעלה לאט מדי, אז בתנאים הנוכחיים של המשק יווצרו תנאים אינפלציוניים ובנק ישראל עלול להחטיא את יעד האינפלציה מלמעלה אולי ב-2010 ובטח ב-2011 וב-2012... (בנק ישראל) צריך לקבל את התחזקות השקל. אם השקל אכן יתחזק זה יאפשר לבנק ישראל להעלות יותר לאט את הריבית. אם הוא לא יתחזק - עוד יותר טוב", אמר שראל.
שראל, הנוטה לצפות שפישר יעלה מחר את הריבית, מעריך קצב העלאת ריבית של 1.5% בשנה. "ההערכה שלי שהוא יעלה את הריבית פעם בחודשיים, לפחות לשנה שנתיים הקרובות... זה יוביל לאינפלציה קצת יותר גבוהה.. בין 2.5% ל-3% בשנה הקרובה", הסביר שראל.
"כשאנחנו בוחנים את הצפי של השוק, התוצאה שאחנו מקבלים היא שהשוק מתחמר קצת מעט מדי את העלאות הריבית, לא בפער גדול, אבל קיים פער בין מה שהשוק מתמחר למה שאנחנו מעריכים.. אם השוק ילך לכיוון ההערכה שלנו, אנחנו נראה איזשהי עלייה קלה בתשואות וירידה במחירים בעיקר באגרות החוב לטווח בינוני".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה