האם המשבר ביוון נגמר? השוק חושב אחרת!

ברי מולצ'דסקי מבית ההשקעות טופ-אלפא מציג את הסיפור האמיתי בנוגע לפתרון המשבר ביוון
ברי מולצדסקי |

לאחרונה דיווחו כלי התקשורת על סיום תפירת חבילת הסיוע ליוון. הדעה הרווחת בשווקים באותו היום היתה שהמשבר נגמר. ובכן עקום התשואה של האג"ח הממשלתיות ביוון, המוצג כאן מספר סיפור קצת אחר.

העקומה הירוקה מראה את עקום התשואה היום (23/04) ואילו העקומות האדומה והכתומה מראות את עקומי התשואה לפני שבוע וחודש בהתאמה. מכאן נראה, שבעוד שבטווח הקצר התשואה לפדיון נותרה דומה למדי הרי שבטווחים של 3 שנים ומעלה התשואה לפדיון עלתה באופן משמעותי ואתמול אף עלתה התשואה של האג"ח ל-3 שנים מעל ל-10%! הסיבה לכך הינה חוסר אמון ביכולתה של הממשלה היוונית לשלם את חובותיה בטווח של 3 שנים ומעלה. זאת, בעוד לשנתיים הקרובות רמת הוודאות בהחזר החוב גבוהה משמעותית, שכן בתקופה זו סביר שיתקבל סיוע מהאיחוד האירופי ומה- IMF (קרן המטבע הבינ"ל).

חוסר האמון הנ"ל ביכולת פירעון החוב נובע מחוסר הצלחה (היסטורית וצפויה) של הממשלה היוונית בהקטנת החוב, הנגזרת ממבנה המשק היווני המאופיין בביורוקרטיה כבדה, מגזר ממשלתי מנופח ואיגודי עובדים חזקים ומיליטנטים. התשואה הגבוהה ל-3 שנים מבטאת גם את דעת השוק לכך שיוון לא תקבל חבילת סיוע נוספת שתסייע לה לצלוח את פירעון החוב החל מעוד 3 שנים ואילך. לאור חוסר ההסכמה הפוליטית בין מדינות האירו השונות ולאור המחאה הפנימית בכל אחת ממדינות אלה כנגד סיוע למדינות אחרות, אנו נוטים להסכים עם הערכה זו. הטבלה הבאה מראה את תשואת מדדי המניות במדינות שונות בעולם מתחילת השנה. ניתן לראות שבעוד המדינות בחלק הראשון של הטבלה הניבו תשואה חיובית של כ-5% בממוצע למשקיעים הרי שמדינות ה- PIIGS (מונח שטבע גולדמן זאקס המבטא את האותיות הראשונות של שמות המדינות הנכללות בו) המופיעות בחלק השני של הטבלה הניבו תשואות שליליות, כשהמובילה בכך היא יוון.

המכנה המשותף למדינות ה- PIIGS הינו חוב ממשלתי גבוה מאוד יחד עם גירעון ממשלתי גבוה. אם היינו ממשילים את מצבן של מדינות אלו למצבה העיסקי של חברה אזי ניתן היה לתאר חברה זו כמאופיינת ברמת חוב גבוהה יחד עם הפסדים תפעוליים כבדים. אם כן, נראה שלטווח הקצר אכן בעיותיה של יוון נפתרו. אולם לטווח הארוך יותר בעיית החובות של חלק ממדינות העולם תתפוס משקל גדל. ניתן לראות שחששות אלו משפיעים כבר עתה על מחירי המניות במדינות אלו. לאור העניין הגדל בהשקעה באג"ח בחו"ל חשוב לנקוט משנה זהירות בהשקעה באג"ח אלו.

***הכותב הינו מנהל השקעות בבית ההשקעות טופ אלפא העוסק בניהול השקעות והוא עשוי להחזיק בני"ע המוזכרים בכתבה זו. אין לראות במאמר זה משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או הצעה לרכישת יחידות הקרן ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה