מע"מ בעסקת אקראי - מקרה לניתוח

 | 
telegram

תושב חוזר (יועץ), שהועסק בעבר על ידי הבנק העולמי, נתבקש על ידו לבצע עבודה חד פעמית בקשר לחברה ישראלית גדולה, תמורת שכר טרחה בסך כ-15,000 דולר. ליועץ אין כיום שום פעילות עסקית.

השאלה:

מה עליו לעשות מהיבט מע"מ אם לעוסק יש תיק ברשות המסים (מס הכנסה)?

עו"ד אודי ויסבאום משיב:

סעיף 1 לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 (להלן: "חוק מע"מ") מגדיר עוסק כדלקמן: "'עוסק' - מי שמוכר נכס או נותן שירות במהלך עסקיו, ובלבד שאינו מלכ"ר או מוסד כספי, וכן מי שעושה עסקת אקראי;" [ההדגשות כאן ולהלן אינן במקור - א"ו].

סעיף זה מגדיר את המונח "עסקת אקראי" שלא בתחום המקרקעין כדלקמן:

"'עסקת אקראי' - (1) מכירת טובין או מתן שירות באקראי, כשהמכירה או השירות הם בעלי אופי מסחרי;" לאור פרטי המקרה ניתן לומר כי מדובר במתן שירות באקראי, ובהנחה שהשירות שבו מדובר הוא בעל אופי מסחרי אזי המקרה דנן עולה כדי עסקת אקראי. לאור זאת התושב החוזר נכנס להגדרת עוסק לצורך חוק מס ערך מוסף.

סעיף 52 לחוק מע"מ עוסק בחובת הרישום וקובע כדלקמן:

"52. (א) עוסק, מלכ"ר ומוסד כספי חייבים ברישום, במועד ובדרך שנקבעו." דהיינו, היה והתושב החוזר אינו רשום לצורכי מס ערך מוסף, הרי אם הוא ירצה לבצע את העבודה, יהא עליו להירשם כעוסק מורשה או כעוסק פטור (לפי מחזור עסקאותיו השנתי).

באשר לשיעור המע"מ שיחול על עסקת האקראי הנדונה, מע"מ בשיעור מלא או בשיעור אפס, הרי הדבר ייקבע על פי העמידה בתנאי סעיף 30(א)(5) לחוק מע"מ, העוסק בשיעור המע"מ בעת מתן שירות לתושב חוץ.

המשיב - כיהן בשנים 2008-1998 כיועץ משפטי ברשות המסים

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות