האם חברות הביטוח הישראליות הפיקו לקחים מהמשבר הפיננסי?
התלות הגבוהה של חברות הביטוח בשוק ההון הרעה עימן בשנות המשבר, שכן לא עלה בידן לגבות דמי ניהול בחלק מהפוליסות שהן מנהלות. העליות בשוקי המניות אשתקד שינו את התמונה, והחברות שבו לגבות דמי ניהול בפוליסות משתתפות ברווחים, אך את רוב ההכנסות מערוץ זה נראה רק בדוחות 2010. מצב זה יוצר תנודתיות גבוהה ברווחים שלהן.
לדעתי, אחד הלקחים החשובים ביותר מהמשבר האחרון הנו הצורך של חברות הביטוח במקורות רווח יציבים, התלויים פחות בשוק ההון. חברות הביטוח אמנם מנסות ליישם זאת, אך לעת עתה הן נתקלות בקשיים רציניים.
התלות בשוק ההון - תלותן של חברות הביטוח בשוק ההון נובעת בעיקר מהפוליסות המשתתפות ברווחים. מדובר בפוליסות שנפתחו החל משנת 1991 וגובות דמי ניהול משתנים, כפונקציה של רווחי ההשקעות שלהן בשוק ההון. ככל ששוק ההון עולה, דמי הניהול גבוהים יותר. במידה ושוק ההון יורד ונצברים הפסדים, על חברות הביטוח לכסות את ההפסד לפני שתוכלנה לחדש את גביית דמי הניהול.
הפוליסות הללו מהוות כ-55% מסך נכסי הלקוחות בחברות הביטוח. גביית דמי הניהול בגינן, שנעצרה בשנות המשבר, תתחדש במלואה בשנה הבאה (זאת גם אם שוק ההון לא יעלה בשיעורים דומים לשנת 2009) והחברות תרווחנה עליהן, לראשונה לאחר שנתיים של הפסדים. החברות תשאפנה להגיע לרווחיות בשיעור 1.5%-2% מכספי החוסכים, כפי שהציגו בעבר.
פרט לפוליסות המשתתפות ברווחים, שהן כאמור חלק הארי של הפעילות, ישנן גם פוליסות ישנות יותר, שנפתחו עד 1990, ומהוות כ-30% מכספי החוסכים. פוליסות אלו כוללות 30%-40% מכספי החוסכים, המושקעים בשוק ההון. לשתיים הללו נוסף הביטוח הכללי, המהווה כ-6%-10% מנכסי חברות הביטוח, ובו כל הרווח הנצבר מושקע בשוק ההון.
כיצד יכולות חברות הביטוח להקטין את התלות בשוק ההון?
מרכיב הפוליסות ללא מרכיב חיסכון ? הפוליסות הרווחיות ביותר בחברות הביטוח, הנן אלו המכסות בגין מקרי מוות, נכות ואובדן כושר עבודה. הן מהוות בממוצע 1%-2% בלבד מכספי החוסכים. הרווח של חברת הביטוח בפוליסות הללו גדל ככל שהיקף התביעות נמוך. היתרון בהן לחברות כפול: ניהול נכון של סיכונים יבטיח רווח גבוה ובנוסף, הן אינן תלויות בשוק ההון. בשנת 2009 הציגו חברות הביטוח רווחים נאים בשיעור 26%-36% מכספי החוסכים. שתי חברות בולטות, הראל ומנורה, אכן הפנימו את הפוטנציאל בפוליסות הללו והגדילו את חלקן באופן משמעותי ביחס לשאר הפוליסות.
מרכיב הגמל והפנסיה - בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה עומד שיעור הרווח מכספי החוסכים על 0.3%-0.4% בלבד. אמנם הרווחיות בתחום זה נמוכה משמעותית מהפוליסות המשתתפות ברווחים, אך תלותו בשוק ההון נמוכה, שכן דמי הניהול קבועים ואינם תלויים בביצועי ההשקעות של חברות הביטוח. לחברות כלל, הראל והפניקס (באמצעות אקסלנס) מרכיב גבוה של קופות גמל בנכסיהן ואילו מנורה, מגדל וכלל בולטות בתחום הפנסיה. הבעיה היא, שההתרחבות בתחומים אלו באמצעות רכישה מוגבלת, שכן נתח השוק של חברות הביטוח בתחום החיסכון ארוך הטווח מוגבל בחוק וממילא לא נותרו כיום נכסים בהיקף משמעותי הזמינים למכירה.
בריאות - גם בתחום זה דמי הניהול קבועים, כך שהתלות בשוק ההון אינה גבוהה, והרווחיות נאה. אך גם כאן, ההתרחבות מוגבלת, מאחר והשוק נשלט ע"י חברת הראל, וסף החדירה לתחום מאד גבוה.
ניסיונות למצוא מקורות רווח נוספים - שוק הביטוח הישראלי קטן ומאד ריכוזי, כך שהאפשרויות למיזוגים ורכישות מוגבלות. לאחרונה רכשה מגדל את החברה לביטוח חקלאי וחברת הראל רכשה את חברת EMI לביטוח משכנתאות. חלק מחברות הביטוח אף פנו לרכישות בחו"ל: הראל רכשה חברה לביטוח כללי בטורקיה ולכלל חברות בנות בארה"ב ובבריטניה. עם זאת, מדובר במרכיב קטן בנכסי חברות הביטוח.
להערכתי, אחד הלקחים החשובים מהמשבר האחרון, הנו הצורך של חברות הביטוח הישראליות להרחיב את העסקים למגוון תחומים נוספים, על מנת להקטין את תלותם בשוק ההון הישראלי. הדרך לכך קשה וארוכה, כפי שהדגמתי בטור זה. המשמעות לטווח הארוך תהייה פחות תנודתיות ברווחים, במחיר של רווחיות נמוכה יותר בתקופות גיאות של הבורסה.
כתבה: אורית לוין, יחידת ההשקעות והאסטרטגיה, בנק מזרחי-טפחות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה