חיים ישראל פסימי: "הזרים רק מוכרים, בטווח הבינוני המצב לא נראה טוב"
"כאשר יגורנו בא לנו", כך פותח את חיים ישראל, מנהל מחלקת המחקר של מריל לינץ'-בנק אוף אמריקה בישראל את הראיון עם BizportalTV על שדרוג ישראל לשוק מפותח במדדי המניות של MSCI.
לפני יותר משנתיים כאשר הודיעה לראשונה חברת המדדים של מורגן סנטלי על האפשרות שישראל עשויה להיות מסווגת כמדינה מפותחת במטודולוגיית המדדים הסינטטים של MSCI, הלא הוא Morgan Stanley Capital Index, חיים ישראל היה מאוד פסימי מהמחשבה כי הדבר יתרחש. אז אמר, מנהל המחקר כי "מבחינת המשקיעים, החלטה שכזו עשויה להוות מכת מוות לכל ההשקעות זרות בשוק הישראלי". שנה לאחר מכן, הפור נפל וב-MSCI הודיעו כי ישראל תשודרג לשוק מפותח משוק מפותח החל מסוף חודש מאי 2010.
היום, כחודש לפני השדרוג בפועל, אומר ישראל, כי הדברים בהחלט קורים והתחזית מתממשת. "כבר היום אנחנו רואים לחץ מכירות, אנחנו רואים זרים שמתנקים מהפוזיציות שלהם בישראל. חשוב לזכור שזה עניין טכני לחלוטין. זה לא קשור לשאלה - האם ישראל היא השקעה נכונה או לא. המנדט של רוב הגופים אומר שצריך לפנות את ההשקעה בישראל עד ה-31 במאי.
"אז מוכרים ובעיקר את המניות הגדולות בהן עוד מחזיקים הזרים. מהצד השני, משקיעים של השווקים המפותחים מתעניינים, אך עדיין לא קונים".
אבל המשקיעים העוקבים אחרי השווקים המפותחים לא מחויבים לקנות כמו שאלה של השווקים המתפתחים מוכרחים למכור? "רוב הגופים צריכים לשמור על סטיית תקן של עד 5% מהמדד אחריו הם עוקבים. ישראל שווה 0.3% מהמדד (המדינות המפותחות) - עמוק עמוק בתחום סטיית התקן של המדד, לכן ניתן להתעלם ממנה. יתרה מכך, אפשר לקבל שני שליש מהחשיפה לישראל דרך מנייה אחת - טבע, ולכן מירב ההתעניינות בשוק הוא קודם כל בטבע.
"מתישהו בסוף 2010, תחילת 2011 נתחיל להרגיש מעט זרימת כספים - היום פשוט שום דבר לא בוער", אומר ישראל ומסביר שהזרים מסכימים שישראל היא "מדינה נהדרת, שהשוק יוצא מן הכלל", אבל אומרים שלדבר לא תהיה שום השפעה על הפורטפוליו. "ישראל היא בסה"כ 0.3% מהמדד. גם אם היא תכפיל את עצמה, אז זה 0.6%, לא משהו שישפיע כלום. ארצות הברית שווה 50% מהמדד. וזמן שהוא דבר אבסולוטי צריך להשקיע במדינות הגדולות".
האם יכולנו להתכונן יותר טוב לשדרוג? האם אנחנו מוכנים אליו היום? "צריך להפריד את השאלה לשניים. האם מגיע לישראל להיות שוק מפותח - בהחלט כן. אבל האם אנחנו מוכנים? בהחלט יכולנו לעשות עבודה יותר טובה. אני לא חושב שהבינו פה כאשר צעקנו בפעם הראשונה את היקף הבעיה ואת סוג הבעיה. הולכת להיות פה השלכה שאני לא חושב שנתנו עליה את הדעת. השוק הולך להיות שוק ישראלי נטו.
"אם בעבר היה את הזרים שבזמנים מסוימים היו אחראיים ל-30% מהיקף המסחר, היום אין אותם. השוק הולך להיות שוק מרוכז עוד יותר. לקחנו שחקן גדול, כמעט שליש מהשוק, והוצאנו אותו החוצה. כלומר השוק הולך להיות הרבה פחות משוכלל בשנה הבאה".
האם המשקיע הקטן גם הולך להיפגע? "כמובן, אותם גופים ששולטים בקרנות הפנסיה, קופות הגמל, קרנות הנאמנות וכל מכשירי ההשקעה הישראלים הולכים לשלוט בשוק ההון הישראלי - כלומר החשיפה של הישראלים (שתופסים את מקום הזרים ? א.א.) ורמת הסיכון עלתה".
האם יש מניות שייהנו מהשלמת השדרוג? "בהחלט. יש 3 מניות שבטווח הארוך ייהנו: טבע, כיל ובזק. הראשונה תמשיך לראות הרבה מאוד כניסת כספיים אך לא בארץ - בנאסד"ק. השנייה, מושפעת מטרנדיים עולמיים ועל כן תמשוך תשומת לב. לאחרונה, יש תשואת של פי 3 מהתשואה בסקטור העולמי - בהחלט מה שצריך בשביל שתהיה כוכבת בשווקים המפותחים".
אז לא צריך לרוץ ולמכור? "צריך לזכור שישראל הייתה במשקל חסר כבר הרבה מאוד זמן. זה לא שיש עוד הרבה כסף שיקום ויצא. אנחנו חושבים שבסופו של דבר יכנס כסף אבל זה ייקח לא מעט זמן, והכסף שיגיע יהיה מרוכז, כך שבטווח הבינוני המצב לא נראה טוב ומחזורי המסחר הולכים לרדת, בגלל שיש יציאה של כספים ומנגד אין כניסה של משקיעים חדשים. בטווח הארוך, תהיה כניסת כספים אבל למניות ספציפיות".
"לסיכום, הבורסה הישראלית הולכת להיות מקום מאוד מרוכז".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה