על הגפן ועל התמר - כיצד הציבור מקבל החלטה?
בכל סקירות של שוק קופות הגמל הגדולות מככבות באופן קבוע קופות הגמל של כלל גמל ופנסיה, קופת הגמל תמר וקופת הגמל גפן. ואכן בכל פרק זמן שעליו נסתכל נראה כי הקופות הנ"ל מצליחות להשיא תשואות טובות לעמיתים:
התשואה של קופת הגמל גפן ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 33.84% ושל תמר על 32.19% כאשר התשואה הממוצעת של הקופות הגדולות עמדה על 27.62% בתקופה הנ"ל.
גם אם נבדוק את התשואות הממוצעות במהלך 3 השנים האחרונות נגלה כי גפן ותמר מובילות בתשואה ממוצעת של 7.53% ו-7.79% בהתאמה וגם ב-5 שנים האחרונות 8.92% ו-9.14%.
רק בפרמטר אחד קופות אלו אינן מובילות: בכל התקופה הנבדקת גפן ותמר הנן מהקופות אשר מככבות תדיר ברשימת הקופות אשר מאבדות כספים או לטובת קופות אחרות או עקב . במהלך השנה האחרונה נפדו מקופת תמר 636 מיליון ש"ח ומגפן 113.6 מיליון.
החלטנו לבדוק את דמי הניהול של הקופות , אולי נתון זה מרתיע את קהל החוסכים, אך גם דמי הניהול הנגבים מעמיתי הקופה אינם דמי ניהול מהגבוהים הקימים במשק . דמי הניהול עומדים על 1.11% ו-1.23% פחות או יותר הממוצע של הקופות הגדולות.
בשורה התחתונה עמיתי תמר וגפן אשר פדו כספים במהלך 12 החודשים האחרונים היו צריכים למצוא אפיק חליפי אשר יתן להם של למעלה מ-41% עקב מקלט המס שקיים בקופות הגמל ואינו קיים באפיקים אחרים או לחילופין לבחור קופה אשר תתן להם תשואה דומה, וכאלו כאמור נדירות מאד בקרב הקופות הגדולות.
אז מה קורה כאן?
תמר וגפן ניתנו כאן רק בתור דוגמא כמוהן ישנן קופות נוספות אשר משיאות תשואות טובות לעמיתים , גובות דמי ניהול ממוצעים יחסית לענף וסובלות מפדיונות והעברות רבות כך היא לדוגמא קופת תגמולים של ד"ש ועוד. אין לנו תשובה לתופעה ומכאן אנו יכולים לצאת רק עם המלצות עקרוניות.
העברת קופות גמל ופדיון קופה הנן החלטות אשר צריכות להישקל בתשומת לב רבה.
גם כאן נסיון לתזמן את השוק ולמצוא את הכוכב הבא גורם ברב הפעמים רק להפסדים לעמיתים. קבלת החלטת העברה על סמך מדגם תשואות אשר מוצג ללקוח ומדגם של דמי ניהול אינו מספיק על מנת לקבל החלטה מושכלת ונכונה.
העיקביות של הקופה, הרכב הנכסים, הסיכון שבו הושגה התשואה חברי ועדת ההשקעות והצוות הניהולי, מנהלי ההשקעות וחוסנו של הגוף חיבים להוות פרמטרים שווים לפחות לנתונים המספריים המתפרסמים השכם והערב ואשר מספקים פריזמה צרה בלבד לעולם הגמל במדינת ישראל.
נכון, מדובר על היקף נתונים רחב אשר מחייב את הצרכן לחשיבה וניתוח אך נסיון לבדוק קצת יותר דרך האינטרנט, דרך סוכני הביטוח ודרך היועצים הבנקאים יכול לחסוך לחוסך המבולבל כסף רב.
*עורך דין ירון שמיר, עוסק כ-15 שנים בתחום הפנסיוני במגוון תפקידי ניהול , עוסק בפיתוח עסקי בתחום הפנסיה, הגמל והביטוח ומשמש כמומחה הפנסיוני של ביזפורטל
*האמור לעיל אינו מהווה משום המלצה ו/או ייעוץ כלשהו ואינו מהווה תחליף לייעוץ / שיווק פנסיוני, המתחשב בנתונים או בצרכים המיוחדים של כל אדם, ותכליתו לשמש כהבהרה והסברה בלבד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה