הבורסה לאן? שרטוטים מסובכים לא יעזרו בסיטואציה הזו

התשובה לשאלה תלוייה בהתפתחות המשבר בגוש היורו וברווחים שהחברות יציגו ברבעונים הבאים - ולא בקווי-מגמה, נקודות-תמיכה, או שרטוטים מסובכים
גלי אינגבר |

בשבועות האחרונים עוסקים המומחים בשוק ההון בהערכות ובניתוחים שמטרתם לקבוע האם העליות בבורסה הסתיימו, או שהן צפויות להימשך עוד זמן רב. מרבית התחזיות שפורסמו בשבועות האחרונים מנבאות את סיומו של גל העליות האחרון, שמיצה את עצמו, וטוענות שמעתה אנחנו צפויים לתיקון מגמה ארוך. זאת תוך ציון קווי מגמה ונקודות תמיכה על גבי שרטוטים מסובכים, שמצביעים על כך שהבורסה שברה באחרונה את השיא ההסטורי שלה.

מרבית המחקרים שבדקו את מגמות השערים בבורסות העולם, מצאו שלאורך זמן שערי המניות עולים כאשר ישנן ציפיות לשיפור ברווחי החברות. לעומת זאת, שערי המניות יורדים כאשר צפוייה האטה כלכלית שעלולה לפגוע ברווחי החברות. המחקרים לא מצאו בשום מקרה שהשערים בבורסה יורדים בגלל שמדד המניות הגיע לשיא. להיפך: כמעט כל שיא שהיה בעבר בבורסה כלשהי בעולם נשבר, ובעקבותיו נרשמו שיאים גבוהים חדשים, אם המשקיעים העריכו שרווחי החברות ימשיכו לעלות.

ישראל היא אחת המדינות הראשונות בעולם שהצליחו להראות סימני התאוששות תוך כדי יציאה מהמשבר הכלכלי שפקד את השווקים בשנתיים האחרונות. מרבית החברות שנסחרות בבורסה שיפרו ברבעונים האחרונים את התוצאות העסקיות שלהן והגדילו את רווחיותן. בשלב זה, לא ניתן לראות סימני האטה בהתאוששות הכלכלית של המשק, או פגיעה כלשהי בריווחיות של החברות שנסחרות בבורסה.

מה גרם אם כך לירידות השערים שפקדו בימים האחרונים את הבורסה? ניתן למנות שתי סיבות עיקריות שהעיבו בתקופה האחרונה על הציפיות להמשך השיפור בריווחיות של החברות שנסחרות בבורסה. א. האיום של משבר כלכלי עולמי חדש בעקבות הקשיים בארבע המדינות החלשות בגוש היורו (יוון, ספרד, פורטוגל ואירלנד). ב. החששות מפני העלאות ריבית מחודשות בארה"ב, באירופה וכמובן גם בישראל, במטרה לבלום התפתחויות אינפלציוניות שנובעות מהזרמת מאות מיליארדי הדולרים לבנקים ולחברות שנקלעו לקשיים.

האם הקשיים הכלכליים החמורים ביוון ספרד פורטוגל ואירלנד יתפתחו למשבר כלכלי עולמי חדש? האם העלאות הריבית במדינות החזקות יביאו בהכרח לירידה בשערי המניות בבורסה? קשה לתת לשאלות אלה תשובות חד-משמעיות, אולם עצם הצגתן של השאלות מעידה על כך שרמת הסיכון של ההשקעות בשוק ההון עלתה בשבועות האחרונים. רמת סיכון גבוהה גורמת בדרך כלל לעצבנות גדולה יותר של המשקיעים, ולהעברת חלק מהכספים שהושקעו בשוק המניות אל אפיקי השקעה שנראים בטוחים יותר בעת משבר, כמו איגרות חוב ממשלתיות, זהב, נדל"ן וכד'.

מכאן ברור שהשאלה אם שערי המניות יחזרו לעלות בתקופה הקרובה, לא תלוייה בשאלה אם הבורסה שברה שיא שערים הסטורי או לא. גם שרטוטים מסובכים, קווי-מגמה, או נקודות-תמיכה, לא יסייעו בפתרון התעלומה. רק ניתוח ענייני וכלכלי של המגמות הצפויות בכלכלה העולמית והמקומית, וניתוח הרווחיות הצפוייה בכל אחת מהחברות שנסחרות בבורסה, יוכלו לתת לנו את התשובה.

כל הכותרות

מי שמאמין שמדינות אירופה החזקות יתעשתו כבר בימים הקרובים ויגישו חבילת סיוע נדיבה של מאות מיליארדי דולרים ליוון פורטוגל ספרד ואירלנד, לא צריך לחשוש מהירידות של הימים האחרונים בשוקי המניות בעולם. הסיוע הנדיב יקטין את הציפיות למשבר כלכלי עולמי חדש, ותוך מספר שבועות הבורסה תחזור לעליות שאיפיינו אותה בשנה האחרונה.

לעומת זאת, מי שסבור שהמשבר הכלכלי בשוק היורו עלול להתפתח לכלל משבר עולמי חדש, מוטב שיקטין את השקעותיו בשוק המניות ויעביר את כספו לאפיקי השקעה בטוחים יותר. בתקופה של משבר כלכלי מתפתחות בדרך כלל ציפיות לירידות ברווחי החברות, וכאשר ציפיות אלה מתחזקות שוק המניות מגיב כמעט תמיד בירידות שערים תלולות.

*ד"ר גלי אינגבר, מרצה לחשבונאות ומימון- בהתמחות במימון, בבית הספר למינהל עסקים של המסלול האקדמי המכללה למינהל

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה