מנסים לשפר תפוקה? השינוי הטאקטי מול זה האסטרטגי
מנהלים בדרגות בינוניות ובכירות מניחים שכאשר הם נפגשים איתי הם צריכים לעבור תהליך שינוי דרמטי, כי אחרת מה הטעם לשלם כסף טוב. הציפייה לשינוי דרמטי מבוססת על ההיגיון או הנחת העבודה שרק כך ניתן לצפות להתמרה מהותית בתוצאות שיושגו אצלם או בארגונם.
שינוי גדול מול שינוי קטן
לדידי, אנשים יכולים לשפר באופן דרמטי את אופן התנהלותם והתוצאות שהם מייצרים לעצמם ולסביבתם באחת משתי הדרכים: שינוי בזוית הראייה או שינוי קטן בדבר מה מהותי לעיסוקם.
שינוי בזוית הראייה
מנכ"ל חברה מסוים שהיקף המכירות שלה עולה על 100 מיליון דולר בשנה היה בטוח שכל מנהליו חותרים להיות מנכ"לים בעתיד הקרוב. יתרה מזאת, הוא היה בטוח שההתקדמות האישית שלהם מהווה אג'נדה העולה בחשיבותה על האינטרסים שלשמם הם עובדים כלומר שיבוח הארגון-עסק. כתוצאה מזווית הראייה הזאת הוא בחר לנהל את הישיבות דרך הטלת אשם תוך ניסיון מודע או לא מודע להפחית מערכם. הוא לא הסתפק בזאת ודאג לתקשר את חוסר שביעות רצונו מהביצועים (שהיו למען האמת סבירים בתנאים הקיימים). הוא טען שאם הם, המנהלים היו משקיעים יותר אנרגיה בהעלאת המוטיבציה של העובדים הביצועים של כל עובד בארגון כולו היו טובים יותר לאין ערוך .
ללא ספק חלק מהמנהלים רצו להתקדם, בפרט אחד, שאפילו הודה שהוא שואף למנכ"לות בבוא היום. אך האמת תאמר אותו מנכ"ל היה מעט רדוף. הוא נטה לעשות מה שהרבה עושים- השלכה עצמית. כלומר הוא כמנהל צעיר שם את יהבו בלהתקדם מעלה מעלה ולכן הניח שזאת האג'נדה הפרטית של כל אחד ממנהליו.
אני לא סבור שיש בעיה עקרונית בכך שמנהל רוצה לשאוף להיות מנהל בכיר יותר או מנכ"ל. זה לגטימי ואף בריא בארגון שוקק חיים. אך מבחינת אותו מנכ"ל ניתן לומר, שבקרת המציאות שלו לא היתה תקינה. כיועץ של הארגון ידעתי משיחותיי עימם, שרוב המנהלים רוצים להשתפר ולשדרג את האיכות הניהולית שלהם אך רובם באמת לא היו עסוקים בלהחליף את מנכל"ם, שהיה מבוגר מהם בעשור לפחות.
בעבודתי עם המנכ"ל הזה מצאתי את עצמי מנסה להציג לו תמונה מהימנה יותר אודות המציאות, ויתרה מכך את הביטויים הלא מועילים שלו כלפי שדרת הניהול שמתחתיו. אך הוא סירב להשתכנע. הוא תמיד אהב לטעון שאני תמים ולא קורא את המפה.
עד שיום אחד הבעלים ביצע הערכת מצב עם שדרת הניהול שמתחת המנכ"ל ולמד על הבעיות הניהוליות שהמנכ"ל במו ידיו יצר.
בשיחה משולשת שכללה את בעל הארגון, המנכ"ל ואנוכי נפתח הצוהר ואותו מנכ"ל, איכשהו, הצליח לזנוח את זווית ראייתו. המנכ"ל היה מנכ"ל איכותי, נבון ובעל מכוונות חיובית, הוא התאים לשוק שבו הארגון פעל ואהב את המוצרים. מאותו יום שזווית ראותו זזה, כל אופן הניהול שלו השתנה. הישיבות היו הרבה יותר פרודקטיביות והמנהלים הרגישו יותר נינוחות לשתף את כולם בהתלבטויותיהם. הארגון זז קדימה בפחות מאמץ וביתר חדווה.
שינוי קטן בהתנהלות
בארגון בינוני שאותו אני מלווה בימים אלה ישנו מנכ"ל-בעלים, איש מקסים מלא אנרגיה, שאפתן חכם ומלא השראה. הארגון משום מה לא התפתח באופן שרצה במהלך מספר לא קטן של שנים.
כעבור מספר חודשים שבהם אני מלווה את הארגון ראיתי שהדברים לא ממש זזים. המנהלת הראשית תחת המנכ"ל התקדמה יפה, אפילו יפה מאוד. הרחיבה את סמכותה, גילתה יותר יוזמה ועוד כהנה וכהנה אך עדיין חשתי שהדברים לא זזים כמו שהאמנתי שהם יכולים.
ואז נפל לי האסימון. הבנתי שהבעלים-מנכ"ל מקבל הרבה מאוד החלטות שתכליתן הצמחת הארגון אך העניין הוא שהוא היה משנה אותן, את ההחלטות תוך כדי תנועה ולמעשה לא מקדם החלטה עד סופה. דעתו נטתה להשתנות תוך כדי ישום החלטות, כאשר ההסברים והנימוקים היו טובים למדי. (אגב זו אחת הבעיות שיש כאשר עובדים עם אנשים חכמים) נימוק אחד היה בדבר לקוח מרכזי שלא אהב את השלכות החלטה, ופעם אחרת, ספק מרכזי לא ממש ידע לשתף פעולה עם אותה החלטה כפי שהוא ציפה.
באחת השיחות איתו שיקפתי לו את הדברים כפי שראיתי, ואותם אני כותב כאן, והחלטנו שההחלטה הבאה, שהוא יקבל קטנה או גדולה תבוצע היא עד תום גם אם יעלו סיבות הגיוניות שבגינם אפשר לקבל החלטה מחודשת.
נכון להיום אותו ארגון טרם השיג את היעד שהוצב אך בטוחני שהוא במסלול הנכון כל עוד שהבעלים-מנכ"ל לא יחזור לנטייה הטבעית שלו קרי ביטול ההחלטה קודמת תוך קבלת החלטת פעולה חדשה.
אני מספר לכם את הדברים כי אני יודע שביכולתו של כל אדם, מנכ"ל, משקיע עצמאי בשוק ההון לשפר את הביצועים שלו, אחת שהוא מבין את השוק מבין את המוצרים ומכיר את האסטרטגיות המרכזיות של ניהול תיק. יכולת שיפור הביצועים תמיד תלויה באחת משני הדברים שציינתי למעלה. זווית הראייה או שינוי קטן בלבד באופן שבו אתה מתנהל. כל עוד שהשינוי מהותי לליבת הפעילות.
היום השוק כנדנדה עולה ויורד ורק אלוהים והפרשנים, יודעים לאן המגמה תלך בטווח הבינוני והארוך. ולכן מה שנכון לעשות הוא לבחון את זוויות הראייה המרכזיות המשפיעות על אופן ההתנהלות שלכם אל מול השוק. זווית ראייה יכולה להיות קשורה לאופן שאתם רואים-מתייחסים לכספכם, מה זה הצלחה עבורכם בשוק ההון, או הפחד המרכזי שמפעיל אתכם וכו'.
ומבחינת ההיבט של שינוי קטן, באופן ההתנהלות שיכול ליצור שינוי דרמטי בתוצאות ניתן למנות למשל, באיזה שעות אתם מבצעים פקודות מכירה וקנייה, מקורות המידע שאתם נסמכים אליהם, מספר ההחלטות שאתם מבצעים במהלך שבוע או הגורם שאתם מתייעצים איתו או אפילו פערי הזמן שבין החלטה ליישומו בפועל.
זה מדהים לראות ששינוי קטן באחד הגורמים למעלה או גורם אחר המתקיים בחיי ניהול התיק שלכם יכול ליצור מציאות הרבה יותר אפקטיבית עבורכם.
חייבים לזכור שההבדל בין רוג'ר פדרר לבין כל היתר הינו הבדל קטן ולא יותר מכך. אך את רוג'ר פדרר לא נשכח עוד עשרות שנים ואת כל היתר לא נזכור מחרתיים !! שינוי זווית הראייה או שינוי פרקטי קטן אתם תחליטו.
***דיויד סלומון ואלי אברמוביץ הינם בעלי מכון P D M מכון לניהול ויעוץ ארגוני המתמקדים בשינוי קטן המחולל שינויים דרמטי בארגונים, בתי השקעות ומנהלי תיקי השקעות עצמאיים. ניתן ליצור קשר עימם ב: www.go2pdm.com או [email protected]