אפריקה ישראל אחרי ההסדר: האם הגיע הזמן לקנות?

ברי מולצ'דסקי מבית ההשקעות טופ אלפא סוקר את מניית אפריקה-ישראל שלאחר ההסדר
ברי מולצ'דסקי |

הסדר החוב הגדול במדינת ישראל הגיע בשעה טובה לסיומו. הסדר החוב לווה בירידה חדה במחירי המניות של אפריקה להזכירכם החוב הכולל של אפריקה למחזיקי האג"ח ערב ההסדר עמד על כ- 7.5 מיליארד ש' במגוון סדרות במועדי פירעון קצרים יחסית. חלק קטן מחוב זה שולם במזומן (אשר מקורו בעיקר בהנפקת זכויות), חלק נוסף (כ-20% מהחוב בגין האג"ח טרום ההסדר) שולם באמצעות הנפקת מניות אפריקה למחזיקי האג"ח, כך ששיעור ההחזקה של לב לבייב במניות אפריקה ירד מכ- 75% לכ- 47%, חלק נוסף (כ- 15% מהחוב בגין האג"ח) שולם באמצעות העברת מניות החברות הבנות אפי פיתוח (פועלת ברוסיה ונסחרת בלונדון) ואפריקה נכסים מאפריקה למחזיקי האג"ח, כך ששיעור ההחזקה של אפריקה באפי פיתוח ובאפריקה נכסים ירד לאיזור ה- 50%.

החלק הארי של החוב הומר לכ- 4.6 מיליארד אג"ח חדשים ב-2 סדרות. הסדרה הקצרה, בסך מיליארד ש', עומדת לפירעון בעוד שנתיים כשהמקור לפירעון הינו מימוש נכסים שונים, שאינם בליבת העסקים של אפריקה, כדוגמת אפריקה תעשיות, אפריקה מגורים, כביש 6 ועוד. הסדרה הארוכה, בהיקף של כ- 3.6 מיליארד ש', תעמוד לפירעון עד שנת 2025 כשהיקף הפרעונות השנתי (קרן + ריבית) יהיה 400 מיליון ש' לשנה בממוצע. התזרים לפירעון האג"ח הארוך אמור להגיע מפיתוח הנכסים ברוסיה (כאמור אפי פיתוח) בארה"ב (אפי ארה"ב) ומזרח אירופה (אפריקה נכסים), המוגדרים כליבת העסקים של החברה. כאמור, במסגרת הסדר החוב קיבלו מחזיקי האג"ח מניות של אפריקה עצמה וכן מניות של 2 חברות בנות סחירות. הבה ונבדוק את השינוי במחירי המניות של 3 החברות הללו מערב ההסדר ועד היום: הירידה החדה במניותיה של אפריקה, הן באופן אבסולוטי, הן בהשוואה לשוק כולו, והן בהשוואה למניות החברות הבנות שחולקו למחזיקי האג"ח, הביאה לעניין רב סביב המניה ולתחושה בקרב משקיעים רבים שמדובר בהזדמנות קניה. האם אכן מדובר בהזדמנות?

ניתן לבדוק את השווי של מניות אפריקה ב-2 דרכים: האחת הינה באמצעות ביצוע הערכת שווי נפרדת לכל חברה בת ואילו בשיטה השנייה בה נשתמש בכתבה זו נחליף את השווי הכלכלי של כל אחת מהחברות הבנות הסחירות בשווי השוק של מניותיהן. במקרה של אפריקה ניתן להשתמש בשיטה השנייה מכיוון שחלק גדול מהשווי הנכסי שלה נובע מחברות בנות נסחרות. מצ"ב פירוט הנכסים של אפריקה והתחייבויותיה:

מהערכת השווי הנ"ל ניתן לראות ששווייה של אפריקה לפי מחיר מניות החברות הבנות הינו נמוך משמעותית ביחס למחיר השוק. להערכתנו זוהי סיבה מהותית מאוד לירידה המתמשכת במחיר המניה מאז ההסדר. הסיבות הנוספות לירידה הן כמובן המגמה הכללית של השוק בשבוע האחרון כמו גם כמות המניות הגדולה שקיבלו מחזיקי האג"ח במסגרת ההסדר ואשר מכירתן יוצרת לחץ על מחיר המניה. מהערכת השווי ניתן לראות שלמשקיעים המעוניינים בחשיפה לאפריקה, עדיף לקבל חשיפה זו דרך מניות החברות הבנות ולא דרך מניות החברה האם וזאת למרות הירידה החדה במחירה. עם זאת, כמובן, לאיש לא ניתנה הנבואה ולא ניתן לשלול תיקון טכני במחיר המניה.

ומה לגבי האג"ח של אפריקה?

האג"ח הקצר נסחר בתשואה של כ- 10% (לשנתיים) ואילו האג"ח הארוך נסחר בתשואה של כ- 15%. האם כדאי לרכוש אותן במחירים הנוכחיים? ובכן בהנחה ומחזיקי האג"ח הארוכות לא יערימו קשיים בעוד שנתיים (עת יגיע מועד פדיון האג"ח הקצר), הרי שרכישת האג"ח הקצר מלווה בסיכון נמוך. לעניין האג"ח הארוכות, רמת התמחור הנוכחית שלהן נראית לנו הוגנת ? אך יש לזכור שהחברה התחייבה לפעול לדירוג האג"ח הארוכות במהלך השנה הקרובה, וייתכן שדירוג ברמת ה- BBB, שלהערכתנו הינו הדירוג הסביר ביותר שהחברה תקבל (בכפוף לשינויים בתנאי שווקי היעד של אפריקה עד למועד הדירוג) עשוי לגרום לעליית מחיר של האג"ח.

ניתן לפנות לברי מולצ'דסקי במייל: [email protected].

*הכותב הינו מנהל השקעות בבית ההשקעות טופ אלפא העוסק בניהול השקעות והוא עשוי להחזיק בני"ע המוזכרים בכתבה זו. אין לראות במאמר זה משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או הצעה לרכישת יחידות הקרן ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

כל הכותרות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה