מפסידים בבורסה? השיטה היא לנהוג כמו מטפסי הרים

לוני עוז מהמכללה למנהל מציג דרך חדשה לטפס על הרים בלי לזוז מהכסא
לוני עוז | (2)

בימים טרופים אלו, כשהבורסה בת"א יחד עם שאר הבורסות בעולם מזגזגת לה בין פסגות לתהומות שואל עצמו המשקיע הקטן, זה שנשוי לגב' כהן מחדרה, מה לעשות? למכור הכל ולהודות על מה שנשאר או לא למכור ולקוות לטוב?

להלן, מר כהן, שיטת השקעה אשר תיתן לך מענה לשאלה הנ"ל ואשר להבדיל משיטות אחרות אינה דורשת ממך מומחיות רבה. כל שעליך לעשות הוא להתעדכן פעם עד פעמיים ביום (בחדשות) בשינוי במדד ת"א 25.

קנה תעודת סל (או כל ני"ע שברצונך להשקיע בו), שים לב לגובה המדד (או שער ני"ע) שהיה ביום הקניה (נניח 1000 נקודות) וקבע בינך ובין עצמך את החסם התחתון שמתחתיו אינך מוכן להפסיד יותר, בעגה המקצועית זה נקרא: Stop Loss, בעברית "הפסק הפסד". קביעת הסטופלוס הינה אישית בהתאם לאופיו של כל אדם ולמרות שניתן לקבוע אותו באופן אלקטרוני עדיף שיהיה חקוק בזיכרונך. אין לקבוע אותו רחוק/קרוב מידי למחיר הקניה מאחר וכך אין לו משמעות רבה.

לשם הפשטות נניח כי קבעת את הסטופלוס בירידה של 20% ממחיר הקניה, נניח ולשמחתך המדד עולה מרמת ההתחלה של 1000 הנקודות, עד ל-1300 נקודות, כל שעליך לעשות הוא להרים את נקודות הסטופלוס שלך מ-800 הנקודות (היכן שהצבת אותו לראשונה) לאזור ה-1100 נקודות ואם המדד מטפס ל-1400 נקודות עליך להעלות אותו ל-1200 נקודות וכן הלאה. בדומה למטפס הרים אשר מעגן עצמו בכל פעם שהוא מגיע לנקודה גבוהה יותר על ההר כביטחון מפני נפילה חופשית כל הדרך למטה.

זכור, מעתה ואילך אתה מטפס הרים מקצועי, אתה אמנם מעוניין לכבוש את הפסגה אך עם זאת אינך מעוניין בסיכונים מיותרים. אתה משקיע, לא מהמר! אתה פועל בזהירות ומנהל את הסיכונים באחריות, כך שגם אם תגיע הנפילה הגדולה היא לא תהיה כואבת וקטלנית.

האפשרות הפחות נעימה (ובהחלט סבירה..) היא שזמן קצר לאחר שקנית את המדד ב-1000 נקודות הוא פוצח בנפילה חופשית. במצב זה יתכנו שני מצבי עולם: אם המדד עדיין לא נגע בגבול התחתון שהצבת לעצמך אל תמכור, תישאר ותקווה שיתחיל לעלות...

כל הכותרות

אם המדד שבר את החסם התחתון שהצבת לעצמך זה הזמן למכור!!! בשלב הזה האופי שלך יבוא לידי ביטוי, אין שום מקום להססנות ואסור להיכנע לתקוות שווא שאולי עוד רגע השוק יתקן עצמו ויתחיל לעלות מחדש. צריך פשוט לצאת וזהו! נכון, הפסדת 20% מהשקעתך אך ידעת מראש שזהו סיכון שאתה לוקח על עצמך ובלי הסיכון אין סיכוי ומי שלא מוכן לקחת את הסיכון שיעבור להשקעה סולידית יותר.

לאחר שמכרת בהפסד, ייתכנו שוב שני מצבי עולם: המדד ממשיך לרדת- תשמח שאתה לא בפנים, המדד חוזר לעלות- חכה לעליה משמעותית ואז תשקול להיכנס שוב תוך כדי ידיעה ברורה שתמיד תשתמש באסטרטגיית הסטופלוס, אסטרטגיה זו תשמור אותך ממפולות והפסדים כואבים.

** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב מחזיק ו/או עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

(*) לוני עוז, מרצה במחלקה למימון בבית הספר למינהל עסקים, במסלול האקדמי המכללה למינהל. מומחה לשוק ההון.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    אלה 13/06/2017 21:40
    הגב לתגובה זו
    לומדת מהיוטיוב את קורס יסודות המימון שלו. הבן אדם מסביר מדהים איך הבנקים מחשבים ריביות. פשוט מלך!
  • 1.
    אלה 13/06/2017 18:44
    הגב לתגובה זו
    לומדת מהיוטיוב את קורס יסודות המימון שלו. הבן אדם מסביר מדהים איך הבנקים מחשבים ריביות. פשוט מלך!