פישר זרק 'בומרנג'? "הנחיות בנק ישראל עלולות להביא לעלייה באינפלציה"
החליט אתמול לנסות ולהילחם באופן ממוקד במחירי הדירות המאמירים, כאשר הורה לבנקים להקשיח את תנאי הזכאות לקבלת משכנתא, כאשר במקביל נמנע מלהעלות את שיעור הריבית במשק. עם זאת, יתכן וצעד זה רק יגביר על בנק ישראל את הלחצים להעלאת הריבית בעתיד.
הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל הוציא אתמול טיוטה, לפיה הבנקים יוכלו להעניק משכנתאות של עד 60% מערך הנכס, כאשר מעבר לשיעור זה המשכנתא תחשב למסוכנת ועל כן הבנקים יחוייבו בהפרשה נוספת, שתגולגל ללווים. פישר מתערב בשוק היור - הידיעה בהרחבה
במקביל, בנק ישראל הודיע אתמול כי הוא נמנע מהעלאת שיעור הריבית לחודש יוני והותרתה ברמה של 1.5%, זאת למרות שמדד המחירים האחרון היה גבוה מהציפיות ושיעור האינפלציה השנתי נמצא על 3%, הגבול העליון של יעד יציבות המחירים של בנק ישראל. נציין כי בדומה לעבר, גם במדד האחרון בלט סעיף הדיור. בחלטת הריבית לחודש יוני בהרחבה
"להוראה לבנקים ולדרישה להפרשות נוספות בגין הלוואות לדיור עשויות להיות השפעות על מחירי הדירות, אך לא בהכרח על מחירי השכירות שהם אלו הנכללים בסעיף הדיור במדד המחירים", כך כתב היום ד"ר מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל פיננסים.
שראל מסביר שבעקבות ההוראה של בנק ישראל, ככל הנראה יותר אנשים יבחרו לגור בשכירות במקום לרכוש דירה, כך שלמעשה בעוד שיתכן והביקוש לרכישת דירה ירד, הביקוש למגורים בשכירות יעלה. מכיוון שמחירי השכירות הוא המשתנה המשפיע על סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן, יתכן ועוד נראה אותו מרים ראש בעתיד.
על כן, שראל אינו ממליץ לבנק ישראל להסתמך על כלי זה להשגת יעד האינפלציה. "לא יהיה זה נכון מצידו של בנק ישראל להסתמך על צעדים רגולטוריים ככלי מוניטרי על מנת לעמוד ביעד האינפלציה", ציין, והוסיף כי "צעדים כאלה יש לכוון אך ורק לשמירה על היציבות הפיננסית".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה