הקדש שמשכיר דירות - האם חייב לפתוח תיק במע"מ ובמס הכנסה?

 | 
telegram

נישום נפטר והשאיר צוואה, שלפיה נכסיו (כמה דירות) יועברו להקדש. ההקדש משכיר את הדירות ותומך בנזקקים בחלק מההכנסה (שאר ההכנסה נשארת בחשבון הבנק).

השאלה:

האם יש לפתוח תיק הקדש ברשויות מע"מ? במס הכנסה?

עו"ד (חשבונאי) ניר הורנשטיין משיב:

הנחת המוצא היא כי מדובר בהקדש ציבורי, אשר נכסיו נועדו לתמוך בנזקקים (גם יתרת ההכנסה הנשארת בחשבון הבנק מיועדת למטרה זו - בעתיד).

במקרה כזה, בכל הנוגע לפתיחת תיק במע"מ, לכאורה הסיווג הרלוונטי הוא כמלכ"ר. חובת הרישום היא רחבה, והמונח "חייב במס" לעניין רישום על פי תקנות מס ערך מוסף (רישום), התשל"ו-1976 (להלן: "התקנות") מתייחס ל- "עוסק, מלכ"ר או מוסד כספי, אף אם הוא פטור מתשלום המס או אם כל עסקאותיו פטורות ממס." עם זאת, האמור לעיל מסויג בתקנה 1(1) לתקנות ביחס ל- "מי שכל עסקאותיו פטורות ממס לפי סעיף 31(1) או 31(2) לחוק."

מאחר שהשכרה למגורים פטורה לפי סעיף 31(1) לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975, הרי ייתכן שאכן אין חובת רישום לצורכי מע"מ.

בנוגע למס הכנסה - ייתכן שההקדש ייחשב בגדר "מוסד ציבורי" לעניין סעיף 9(2) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה") (הסעיף מתייחס ספציפית גם לישות "הקדש"). סעיף 130(א)(4) לפקודה מסמיך את מנהל רשות המסים להורות על ניהול פנקסים ביחס למוסד ציבורי, ואכן מכוח סעיף זה הותקנו הוראות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות על ידי מוסד), התשנ"ב-1992. מכאן שככלל אכן קיימת חובת פתיחת תיק וניהול פנקסים.

המשיב - ממשרד אלתר עורכי דין

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות