האם יש לך את האופי המתאים לסחור במט"ח
במסגרת כנס BizportalEXPO שנערך על ידי Bizportal בשבוע שעבר שהיה ללא ספק מתוכנן היטב ומאוד מגוון נכנסתי להקשיב לפאנל שבו נכחו שלושה נציגים מחברות פורקס שונות.
מאיר, המנחה של הפאנל, שאל שאלות נוקבות לגבי המסחר במט"ח ובין השאלות השונות שאל מהו משך הזמן שמשקיע במט"ח "חי". כמו המאתיים ומשהו המשקיעים האחרים שכנראה התעניינו לשמוע את התשובה גם אני נשארתי עם הסקרנות בלבד. למרות זאת שני מנכל"ים כן בחרו להשיב כל אחד בדרכו. בכתבה זו אתייחס לדברין של רפי כהן.
רפי כהן, מנכ"ל מט"ח 24, בחור בעל היסטוריה ארוכה בתחום המסחר בכלל ובמט"ח בפרט אמר שלדעתו היכולת לסחור בשוק המט"ח אינה נתונה לכולם. הוא סבור שישנם משקיעים או סוחרים ליתר דיוק שאינם מסוגלים לגלות משמעת עצמית. כמו כן הוסיף רפי שהיכולת לגלות משמעת ולהפעיל אסטרטגיית מסחר בשוק ממונף דורשת אופי ויכולות גנטיות הולמות. רק מי שבנוי "גנטית" נכון יכול לנהל את המסחר בשוק המט"ח, הממונף, ומכאן יכול להצליח. ומי שלא כנראה שמומלץ להתרחק מזירה זו.
לדעתי, רצוי להקשיב לרפי. יחד עם זאת אני סבור שרפי מקדש יתר על המידה את נושא הגנטיקה.
מותר האדם מהחיה (גנטיקה)
בשונה מרפי אני חושב שמעט מאוד כישורים ויכולות של אנשים מוגבלים לגנים שאיתם באו לעולם. יותר מדויק יהיה לומר שמי שמוכן לקחת על עצמו את האחריות לנצל את כל המערכות הקיימות בכל אחד מאיתנו יכול בהחלט להצליח גם בזירות בעלות סיכונים וסיכויים חזקים. אך מי שלא יודע לממש את היכולות הללו ישאר עם התשוקות הטבעיות שלנו והם שאיפה לרווח מהיר וחוסר יכולת להכיל הפסד צורב.
המערכות שעומדות לרשותנו הינן: כושר חשיבה וניתוח, כושר מנטלי משמעת עצמית ), ערכים, רגשות ואינטואיציה. רק מי שיודע ומשפר לאורך זמן מערכות אלה, סיכוייו להצליח בכלל ובמסחר בשוק ההון הממונף גדולים. מי שמתנהל רק על פי התשוקה החייתית לרווח מהיר חסר סיכוי להצליח.
ניהול רגשות בעולם המסחר ובעולם העסקי
רגשות הינו מרכיב מרכזי אחד שמבדל אותנו מהחיות. אינטואציה, ערכים, יכולות ניתוח וחשיבה ויכולת התבוננות עצמית (מודעות) הינם מרכיבים נוספים שמבדילים אותנו מאבות אבותינו החיות (או אלוהים כמובן).
לרגשות יש תפקיד מאוד משמעותי בקרב סוחרים ובני אדם. כמובן שרגשות כמו שמחה ועצב גורמים לנו לחוות את החיים באופן עשיר יותר אך יש להם פונקציה חשובה ביותר.
לרגשות יש תפקיד מאוד הישרדותי-צמיחתי עבורנו. לרגשות כמו ליתר החושים שלנו יש תפקיד להעביר לנו מידע אודות מה שקורה בעולם ומה שקורה בתוכנו. כאשר סוחר מרגיש חשש, פחד ממה שעלול לקראות בשעות והימים הבאים למעשה המערכת הרגשית שלו מאותת להכרה שלו שעליו לבחון מחדש את תוכנית העבודה שלו ומכאן את אופן ניהול הסיכונים והסיכויים.
הפחד והחשש בהחלט יכולים להיות מסרים בעלי ערך תוכני ממשי שמועבר באופן לא מילולי ברור. ולכן יש להקשיב למסרים אלה. עם כל הכבוד שיש למספרים, גרפים ונתונים אין להפחית ערך מצורות מידע אחרות המועברים לנו כמו רגשות.
אינטואיציה
הרבה אנשים אומרים לי שהם מרגישים באופן אינטואיטיבי שרצוי להם להיכנס או לצאת מפוזיציה. אך דווקא בגלל שהם מנסים להיות רציונאליים הם מוותרים על האינטואציה. ובכן, אינטאציה כמו רגשות הינו מקור מידע המועבר מחלק מסוים אצלנו למערכת ההכרה שלנו. האינטואציה יונקת את המידע שלה מהעבר או ומהווה אך ללא יכולת להצביע באופן ברור על מקור המידע .
כאשר סוחר מקבל החלטה להגדיל פוזיציה, ושואלים אותו מדוע נכון לו להגדיל, והוא מסוגל להסביר את החלטתו באופן ברור ונהיר אנו יכולים להסכים איתו או לאו. אך כאשר הוא אומר לנו שעליו להגדיל פוזיציה כי הוא מרגיש אינטואיטיבית שזה נכון ואין הוא מסוגל לנמק או להסביר את כיוון ההחלטה אין זאת אומרת שהוא סוחר פזיז ומסוכן . יתכן מאוד שמקור המידע המנחה את החלטתו פשוט אינה ניתן לשחזור והנמקה אך אין זה אומר שכיוון ההחלטה אינה מבוססת ואמינה.
כאשר רפי כהן אמר שצריכים להיוולד מתאימים לסחור בשוק ממונף אני חושב שהוא התכוון לזה שמי שרוצה לסחור בשוק עם אפ סייד גדול מחד ודאון סייד ענק מאידך עליו להיות מסוגל להפעיל את כל הכישורים הקיימים בנו כאנשים בוגרים, כולל יכולת החשיבה הרציונאלית, שמירה על מערכת הערכים, גילוי משמעת עצמית-כושר מנטלי והקשבה טובה לרגשות ולאינטואציה. אל לו, לסוחר להיסחף לגרידיות טבעית, מולדת ומובנת בכל אחד מאיתנו . ההבדל בינינו לבין החיות שאנו לא חייבים להישאר נאמנים למערכות הגנטיות הטבעיות בלבד. יש לנו אופציות נוספות מובנות מלידה.
לסיכום, מי שלא יכול להסתייע - להקשיב לרגשות שלו (מקור מידע) ולאינטואיציה (מקור מידע). ואינו יודע להפעיל את השכל הישר, כושר הניתוח, שמירה על מערכת הערכים ויכולת להתבונן על עצמו (מודעות) כל מה שנותר לו זה להישאר עם היצרים החייתיים שהם תאוות בצע וחוסר יכולת להכיל הפסד.
אלי אברמוביץ ודיוויד סלומון ממקימי המכון הישראלי לקבלת החלטות עוסקים בטיוב תהליכי קבלת החלטות של אירגונים, מנהלים ומשקיעים פרטיים. כמו כן משמשים יועצים אסטרטגים ומנהלי משא ומתן עבור אירגונים בארץ ובחו"ל. לשאלות [email protected] .