קרן ההשתלמות: מכשיר חסכון יוצא דופן בהיצע הפנסיוני

ירון שמיר, מומחה הפנסיה והגמל של Bizportal מספר על קרנות ההשתלמות כחלק מהתפלגות נכסים פיננסית כוללת asset allocation
 | 
telegram

בעוד שכלל המכשירים הפנסיונים מאפשרים היום משיכת הסכומים רק בגיל פרישה ורק בצורה של קיצבה, קרן ההשתלמות הינו מכשיר אשר נזילותו מוקדמת יותר, לאחר 6 שנים, והכספים שהצטברו בו ניתנים למשיכה כסכום חד פעמי.

הנזילות היחסית של קרן ההשתלמות, אופיו של המוצר, העובדה כי הצבירה ניתנת למשיכה כסכום חד פעמי ואולי החשוב מכל - הפטור ממס רוחי הון על הסכומים שנצברו בקרן ההשתלמות (כפוף לתקרה) מאפשרים ל"חוסך המתוחכם" לנצל את יתרונות קרן ההשתלמות ולשלבה כחלק מפיזור הנכסים הכללי asset allocation.

קרן ההשתלמות מוגדרת גם כנכס פיננסי כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק ביעוץ השקעות, בשיווק השקעות וניהול תיקי השקעות, התשנ"ה -1995 וגם כמוצר פנסיוני כהגדרתו בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (עיסוק בייעוץ פנסיוני ובשיווק פנסיוני) התשס"ה-2005 מכאן שגם לעוסק בתחום הפיננסי וגם לעוסק בתחום הפנסיוני מותר ליעץ לגביה.

במה דברים אמורים

ניקח לשם דוגמא חוסך אשר מגיע ליועץ פיננסי ומגדיר את טווח ההשקעה שלו עד 3 שנים. בנוסף אותו לקוח מציין בפני היועץ כי הוא לקוח זהיר ומעוניין כי נכסיו לטווח שהוגדר יהיו חשופים למניות עד 20% בלבד.

במסגרת ברור הצרכים אשר מנהל תיק ההשקעות הפיננסי מחוייב לעשות לאותו לקוח, טוב יעשה אם יברר עם הלקוח האם קימות לו צבירות בקרנות השתלמות על ידי כך יוכל היועץ המתוחכם לתת ללקוח פתרון אשר מסתכל על כל הנכסים הפיננסים הקצרים והבינוניים של אותו לקוח.

בוא ונניח כי אותו לקוח מציג כי ברשותו סכום פנוי לניהול בהיקף של 500,000 ש"ח ובהתאם לשאלתו של מנהל התיק מסתבר כי ברשותו גם סכום צבור בקרנות השתלמות של 100,000 ש"ח כאשר הוותק של הקרן הוא 6 שנים (הקרן נזילה).

כאמור, מנהל תיק אשר אינו מודע ליתרונותיה של קרן ההשתלמות יציע ללקוח להשקיע 20% מה-500,000 ש"ח באפיק המנייתי (100,000 ש"ח) בהתאם להכוונתו של הלקוח, ויבנה את התיק בהתעלמות מוחלטת מצבירה נוספת של 100,000 ש"ח. בנוסף, אותו מנהל תיק יתעלם מהאפשרות של חסכון באפיק שניתן להפוך אותו למוטה סיכון אך יחד עם זאת בעל סיכוי להשיג גבוהה פטורה ממס.

לעומת זאת מנהל התיק המתוחכם ידע לשייך גם את קרן ההשתלמות לניהול הנכסים הכולל, ויראה לנגד עיניו סכום של 600,000 ש"ח. אותו יועץ מתוחכם ידע כי בקרנות ההשתלמות ישנם סוגים שונים של אפשרויות השקעה ויתכן שיציע ללקוח כי כל הכספים אשר בקרן ההשתלמות יופנו דוקא לאפיק המנייתי, במסלול מנייתי של הקופה או במסלול של ניהול אישי (IRA), וזאת מהטעם שכספים אלו נהנים מפטור ממס רוחי הון. כלומר, התשואה אשר תושג באפיק המנייתי בקרן ההשתלמות בניגוד לתשואה שתושג על כסף חופשי תהיה נטו!

אותו מנהל תיק ישייך לניהול הנכסים של הקלוח סכום גדול ב-20% וכאמור יעניק ללקוח עצה מקצועית נכונה למקסום רוחיו.

לסיכום

הינו מצפים מהיועצים הפיננסים וממנהלי התיקים להתיחס בתכנון הפיננסי גם לקרנות ההשתלמות (דבר שהחוק מחייב אותם לעשות כאשר הם מבררים את צרכי הלקוח), הבנת המוצר של קרן ההשתלמות , שילובו הנכון כחלק מפיזור הנכסים הפיננסים יאפשר למנהל ההשקעות להעניק ללקוח פתרון נכון, יעילות מיסויית היכולה לבוא לידי ביטוי בתשואה גבוהה יותר והסתכלות נכונה יותר על סה"כ התפלגות נכסיו הפיננסים.

הערה: הפטור ממס רוחי הון על תשואת קרנות ההשתלמות כפופה לתקרה.

*עורך דין ירון שמיר, עוסק כ-15 שנים בתחום הפנסיוני במגוון תפקידי ניהול , עוסק בפיתוח עסקי בתחום הפנסיה, הגמל והביטוח ומשמש כמומחה הפנסיוני של Bizportal

*האמור לעיל אינו מהווה משום המלצה ו/או ייעוץ כלשהו ואינו מהווה תחליף לייעוץ / שיווק פנסיוני, המתחשב בנתונים או בצרכים המיוחדים של כל אדם, ותכליתו לשמש כהבהרה והסברה בלבד.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות