"העולם ימשיך להתקדם, 20 השנים האחרונות יראו בגרף כמו שהמשבר של מלחמת העולם השנייה נראה היום"

כך אמרה אלה אלקלעי מ-IBI בכנס CFO באילת. שרם פודים גרופ: "הנפקות האג"ח מצביעות על כך שלא למדנו הרבה מהמשבר". ה-CFO של נס טכנולוג'יס: "מצב המנייה של החברה חשוב ללקוחות"
אריאל אטיאס, אילת |

"העולם ימשיך להתקדם וה-20 שנה האחרונות בסופו של דבר יראו בגרף ארוך טווח דומה לצורה בה נראה המשבר של מלחמת העולם השנייה", כך פתחה אלה אלקלעי, סמנכ"ל פיתוח עסקי IBI בית השקעות את דבריה בכנס CFO, פורום מנהלי כספים ראשיים המתקיים היום במלון הנסיכה באילת.

בפאנל תחת הכותרת "לקחי המשבר ותחזיות המשק והחברות" השתתפו רגינה אונגר, סמנכ"ל כספים (CFO) שרם פודים גרופ, עופר שגב, CFO נס טכנולוג'יס וברק נרדי, CFO מיקרוסופט ישראל.

אלקלעי פתחה את הפאנל בשאלה "מה הנורמל החדש?", כפי שהופיע באחת הכותרות על הסקירות של פימקו, המנהלת את קרן האג"ח הגדולה בעולם. כשמסתכלים על פרספקטיבה של 90 השנים האחרונות, אמרה אלקלעי, תקופת ה-20 השנים האחרונות בולטת מאוד, אך כשמסתכלים אחורה יותר על המשבר בשווקים כתוצאה ממלחמת העולם השנייה, הגרף נראה חלק. "כלומר, לדעתי אנחנו לא עומדים לחזור 20 שנה אחורה" והעולם ימשיך כמנהגו. אלקלעי ציינה כי בשני העשורים האחרונים אוכלוסיית העולם גדלה מ-2.5 מיליארד אנשים ל-7.5 מיליארד אנשים.

המוסדיים לא למדו, ההנפקות השנה יקשו על מחזור חוב בעתיד

"אולי לא למדנו כל כך הרבה", אמרה רגינה אונגר, סמנכ"ל כספים (CFO) שרם פודים גרופ, "אחרי מספר חודשים של עליות בשווקים נראה כי התפתחה בישראל בועת נדל"ן, מתחילת השנה היקף ההנפקות באיגרות חוב בעלות דירוג נמוך או ללא דירוג כלל עלה משמעותית והזינוק בשוק איגרות החוב הוביל חברות רבות לגייס בריבית נמוכה - מה שמעלה את החשש כי הסיכון האמיתי גבוה בהרבה, רק 10 ימים אחרי שהושלם הסדר האג"ח של אפריקה ישראל".

"אולי כדאי ללמוד מלקחי המשבר על פי אלי הורביץ. למנהל אסור לקבל החלטות לבד, אסור לתת לבוס להנחית החלטות וחשוב לשמוע את קולם של כמה שיותר עובדים - גם אם לפעמים זה לא נעים", אמרה אונגר. "ניהול היררכי לא מגלה את האמת-תרבות הארגון צריכה להיות בנויה על שקיפות הוגנות, אמירת אמת בבית ובחוץ, שיחה בגובה העיניים ,ניסיון ללמוד מכולם, להבין את כולם, להתווכח, וכשיש הכרעה - לבצע".

בסופו של דבר, חייבים אסטרטגיה טוענת אונגר. "אסטרטגיה חיונית לצליחת משברים הינה התראה מוקדמת ככל האפשר ויכולת תגובה במהירות נדרשת. כפי שראינו פחות מחצי שנה אחרי שקרס בר סטרנס קיבלנו את אותו הדבר רק גדול יותר בדמות ליהמן ברדרס. כמו כן, נדרש מבנה של ארגון ואנשים שיכולים לקבל את הצורך בשינוי, ליזום ולבצע את השינוי ביחד עם כישורים ויכולת תוך שיתוף פעולה עם יועצים חיצוניים וצריכה להיות יכולת לשנות אסטרטגיה - לא ללכת אחריה 'בעיניים עצומות'".

כל הכותרות

"המשקיעים המוסדיים לא למדו מועדת חודק ובסופו של דבר המגייסים יפגעו מזה כיוון שיהיה קשה להם לעשות מחזור חוב בהמשך. כמו כן, צריכים לשים לב מי משתתף בהנפקות", אמרה סמנכ"ל כספים שרם פודים גרופ.

ועדת חודק הציבה לעצמה כמה מטרות לטיפול בכשלי שוק. אצל המוסדיים דובר על חינוך להשקיע באופן חכם יותר, תוך שימוש בכלים להתמודד עם הקשיים מול החוסך ולהביא להתאמה בין סיכון ההשקעות למאפייני וטעמי הלקוח. "ההמלצות העיקריות של דו"ח ועדת חודק כגון שיעבוד שלילי, התניות פיננסיות או מגבלות אחרות, אינן מיושמות בהנפקות 2010", סיכמה אונגר.

מצב המנייה של החברה חשוב מאוד ללקוחות

"שוק ההון ומחיר המניה מאוד משפיע על העסק. ליהמן ברדרס לימד אותנו שלקוחות מאוד מתעניינים במחיר המנייה", אמר עופר שגב CFO נס טכנולוג'יס. "לקוחות משוכנעים ששוק ההון יודע יותר. מאז, כל פעם שמחיר המנייה, אצלנו לפחות, היינו מקבלים טלפונים וצריכים להסביר ללקוחות שמצבנו טוב מאוד ולא השתנה".

"לגבי אסטרטגיה. זה שיש מצב קשה לא אומר שצריך לשנות אסטרטגיה", אמר שגב. "אם היא נכונה צריכים להתמיד בה. ניקח לדוגמא את מזרח אירופה, למרות המצב הקשה באזור זה החלטנו להישאר שם. הסיבה היא כי אנחנו מאמינים שהשוק הזה יהיה מאוד משמעותי לנס בעתיד".

"חייבים לשמור על מאזן חזק, כי משברים עוד יגיעו וצריכים להיות מוכנים אליהם. בתקופה שהחברה בעלייה כולם מצליחים אך כאשר מגיע משבר מי שחזק שורד טוב יותר מאחרים", אמר שגב וסיכם בכך שחייבים לשמור על הלקוחות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה