חלוקה מחודשת של מניות בין בני משפחה בחברה פרטית
חברה A היא שהתאגדה ופעלה בישראל. בעת רישומה נרשמו 50% על שם האב ו-50% על שם הבן הבכור.
היום מעוניין האב לחלק את רכושו, כולל הבעלות בחברה, לכל ששת בניו.
מוסכם בין כל האחים שהבעלות בחברה A תחולק בין כולם שווה בשווה למרות הרשום ברשם החברות.
השאלה:
1. האם ניתן לחלק מחדש את המניות בין האחים בפטור ממס?
2. מה דין ההעברה מהאב לבנים בירושה ומה הדין בנוגע להעברת המניות מהאח הבכור לשאר האחים? (למותר לציין כי בפועל ההעברה תבוצע ללא תשלום בכלל.)
עו"ד ורו"ח ארז שגיב ועו"ד יועד כוכבי משיבים:
לשאלה 1:
התשובה חיובית. בחלוקה מתוכננת היטב ניתן להביא לכך שלא יהיה חיוב במס רווח הון לאיש מהנוגעים בדבר. אנו ממליצים (תלוי במורכבות המקרה) גם לעבור למסלול של החלטת מיסוי בהסכם טרם החלוקה.
יש לשים לב כי למרות ההבנות בין בני המשפחה, על פי הנתונים המוצגים בשאלה האח הבכור הוא בעלים של 50% מהחברה ולכן יציאת המניות מרשותו תהווה "מכירה", כהגדרתה בחלק ה' לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961(להלן: "הפקודה") - כלומר ייווצר אירוע מס רווח הון, שעשוי להיות פטור - כפי שנראה בהמשך.
על פי סעיף 97(א)(5) לפקודה, מתנה לקרוב תושב ישראל שניתנת בתום לב תהיה פטורה ממס רווח הון. היות שהאב והאח נחשבים ל"קרוב" של שאר האחים, כהגדרת מושג זה בסעיף 88 לפקודה, העברת מניות חברה A במתנה עשויה להיות פטורה.
שימו לב כי בדרך כלל מתייחסות רשויות המס בחשדנות למתנות בין אחים, לכן כאמור לעיל חשוב להקפיד כי המתנה אכן ניתנת בתום לב וכי לא ניתנת תמורה כלשהי לאח המחזיק במניות. אם יוחלפו נכסים אגב מתן המתנה, פקיד השומה עלול לראות בפעולה עסקת חליפין החייבת במס ולא מתנה פטורה.
לשאלה 2:
הגדרת "מכירה" בסעיף 88 לפקודה החריגה מתוכה הורשה, ולכן הורשה אינה נחשבת לאירוע מס רווח הון. כך, בניגוד למתנה, אין כל צורך בפטור והעברת המניות בהורשה לא תתחייב במס.
בנוגע לאח המחזיק ב-50% הנותרים בחברה - אם יהיה מעוניין להעביר את המניות שבידו לאחיו לאחר מות האב (אחרי 120 כמובן) יהיה עליו לתתן לאחיו במתנה בתום לב כמוסבר לעיל.
יש לשים לב, שבפקודת מס הכנסה - שלא כבחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963 אין הוראה המסדירה חלוקת עיזבון בין יורשים בפטור ממס. לעתים נוצר מצב שבו היורשים אינם מרוצים מהחלוקה שקבע המוריש ומבקשים לבצע חלוקה מחודשת. על פי המצב החוקי הקיים בפקודת מס הכנסה, חלוקה מחודשת תהווה אירוע מס. משום כך מומלץ לערוך צוואה ברורה ופשוטה שלא תצריך חלוקה מחדש לאחר המוות.
ואולם, אם קיים רצון לשנות את החלוקה הקבועה בצוואה, ישנה אפשרות לעשות כן בפטור ממס או באי חיוב במס וכדאי לעשות זאת באמצעות החלטת מיסוי בהסכם.
המשיב - ממשרד שגיב בלזר ושות', עורכי דין
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה