מה עושים כששוק רוצה לרדת ודבר לא עוצר אותו? (חלק שני)
כפי שניתן היה לראות בשבוע שעבר בהחלט לא ניתן לעצור שוק שרוצה לרדת. התנהגות השוק מתסכלת. בשבוע שעבר לאחר סימני התאוששות בשוק או לפחות ניסיון להתאוששות אלו נבלמו ביום שישי בנתוני תעסוקה בינוניים בארה"ב והחשוב יותר הודעה של ממשלה חכמולוגית (ממשלת הונגריה) לגבי עד כמה קשה מצבה של המדינה ועד כמה קשה המצב שהותירה לה הממשלה הקודמת. ההודעה עסקה באפשרות שהונגריה עומדת לפני אפשרות למשבר חובות בסגנון של יוון.
זה הספיק לשווקים וביום שישי ירדו המדדים בארה"ב למעלה מ-3%. כמובן שמיד צצו להם רואי השחורות והחלו להמטיר עלינו שוב תחזיות אפוקליפטיות על "סוף הכלכלה שאנחנו מכירים". האמת, נביאי הזעם הללו עושים לי כאב ראש. בתקופות של עליות בשוק הם נעלמים אבל עם תחילת הירידות הם יוצאים מייד מהחורים ומתחילים בצעקות "הצילו". אני תוהה מה יקרה אם השוק יכנס לתקופה חיובית של מספר שנים, האם אותם "נביאים" יאבדו את עיקר תפקידם ועבודתם? בכל מקרה היום (יום שני-מועד כתיבת הטור) צפויות הבורסות באסיה ובאירופה להדביק את הירידות בארה"ב ולהציג ירידות.
אני מאמין כי חלקכם כבר הספיק להשתכנע כי "האג"ח הוא חברו הטוב ביותר של המשקיע", במיוחד בתקופות אי ודאות כמו אלו שאנו חוזים בהם היום. לכן זה העיתוי הטוב ביותר להמשיך את הטור שהתחלתי בכתיבתו בשבוע שעבר בנושא של רעיונות השקעה לעיתות מצוקה.
הערות
א. התשואות בחלק מהאג"ח אינן גבוהות במיוחד לכן יש לשמור על זהירות בקניה של האג"ח ולהימנע מקניות בעליית שער (היזהרו עם הלימיטים). אלרוב נדלן אגח, בריטיש וישראל ודלק אנרגיה הן בריבית שקלית קבועה. התשואות כאמור אינן גבוהות במיוחד ורווחי ההון אם יבואו צפויים להגיע מעליית מחיר המניות.
ב. אלרוב נדלן- בתום שנה יחס ההמרה משתנה לרעה לכן המשקיע באג"ח צריך לקוות לעליית המניה השנה, אחרת תישארו עם אג"ח לא רע במניב 6.5%שקלי לכשלוש שנים. בריטיש לעומתו מניב נמוכה יותר אבל תשלומי הריבית בעצם צפויים להוריד את הפרמיה לרמות המוכות מאוד אם מחיר האג"ח לא ישתנה.
ג. דלק מהווה חשיפה מעניינת מאוד למשקיעים זהירים הרוצים להיחשף לתחום חיפושי הגז והנפט אך פוחדים. אם ימצאו תגליות נוספות הרווח העיקרי למחזיקי אג"ח ל יגיע מעליית מחיר מניית דלק אם לא עדיין תישארו באג"ח קצר המניב תשואה של 3.7% בשנה, טוב יותר משחר או פיקדון.
ד. גיא יזום הינו אג"ח דל (נסחר פעמיים ביום בלבד). זו אג"ח צמוד דולר ויכול לשמש כחשיפה לדולר. כאג"ח דל סחירות (היקף הסדרה שנשאר הוא קטן למדי) הוא אינו מתאים לכל אחד, אבל פרמיית ההמרה הנמוכה, התשואה הגבוהה יחסית, ורמת סיכון יחסית לא גבוהה בגלל העובדה שהמדובר בסדרה קטנה אלו ביחד עם נערכתי כי מחיר המניה אינו יקר, הופכים את האג"ח למעניין.
ה. ליברטי אגח ב הינו אג"ח צמוד מדד. שוב מדובר בסדרה קטנה אשר לאחר הפירעון הקרוב תהפוך אפילו לסחירה פחות. התשואה היא רק 5% אבל פרמיית המרה נוחה הופכים את האג"ח (שלהערכתי אינו מסוכן) למעניין.
ו. קמהדע אגח מהווה חשיפה זהירה יחסית להודעה הצפויה בחודש הקרוב. משקיעים החוששים להיחשף למניית קמהדע בגלל התנודתיות הגבוהה בה יכולים למצוא "מקלט" באג"ח זה. האג"ח הינו שקלי בריבית משתנה.הרווח העיקרי ממנו אמור להגיע מהודעה חיובית מכיוון ה-FDA.
אג"ח בתשואות 10% ומעלה
הערות
א. אאורה אינה מהחברות שאנחנו משקיעים בהן. הפעילות ואיזור הפעילות הגיאוגרפי אינם כוס התה שלנו בלהבה. אבל הפעולות שעשו בעלי החברה בשנה שעברה על מנת לשפר את מבנה ההון של החברה (ההמרות של האג"ח למניות ) יחד עם פירעונות האג"ח הביאו למצב שיתרת סדרה א במחזור הינה פחות מ-12 מליון אג"ח, עובדה זו יחד עם קצר מגדילים את הסבירות לפירעון של האג"ח (שוב סדרה קטנה, היזהרו בלימיטים).
ב. אולימפיה ב ונאנט אגח ג מבחינתי הן קבוצה אחת (המדובר בחברת אם ובת). מבנה ההון החזק של נאנט, יחד עם פריסת החובות לבנקים למועדים בהם יפרע חלק מהותי מהאג"ח הופכים את האג"ח לבטוח יחסית מבחינתי. גם המכירות היפות בשנה האחרונה בפולין עוזרות. אולימפיה מבססת את עיקר מקורות התשלום לאג"ח על נאנט. לכן אם נאנט לא תשלם את האג"ח כיצד תשלם אולימפיה? נאנט ג עלתה לאחרונה לכן מומלץ לרכוש את האג"ח במחיר נמוך יותר, אולימפיה לאחר פירעון קרן ומכן נובע הלחץ של המחזיקים המוכרים את האג"ח לאחר הפירעון.
ג. לארקו החזקות סדרה קטנה (היקף האג"ח האמיתי כ-29 מיליון). שוב מדובר באג"ח שעלה לאחרונה לכן יש לקנות בירידות. לחברה מקורות כספיים לתשלום הקרוב ונכסים שיאפשרו את שני התשלומים הבאים שאינם גדולים במיוחד.
ד. אפריקה אגי כה הוא האג"ח הקצר שיצא מהסדר החוב של אפריקה. היקף הסדרה כמיליארד ש'. השוק מייחס לאג"ח רמת סיכון הגבוהה משמעותית מרמת הסיכון האמיתית, כפי שאני רואה אותה. זהו פירעון החוב הראשון שאיתו תתמודד אפריקה. המח"מ הקצר של האג"ח ומבנה המאזן המשופר של אפריקה גורמים לי לחוש ביטחון באג"ח. אני אופתע מאוד אם האג"ח לא יפרע במועד.
ה. למירלנד מבנה חזק. החברה מתחילה לפרוע את האג"ח בסוף השנה. להערכתי צפוי שיפור בפעילות החברה ברוסיה. אני מציע לקרוא את דו"ח הדירוג שפורסם לא מזמן לאג"ח זה ולאג"ח ב. האג"ח עלה לאחרונה לכן מומלץ לרכוש את האג"ח בירידה, סביב מחיר 104-105.
ו. כולם מכירים את מצבה של דלק נדלן."המצב על הפנים" אבל זהו אג"ח הדומה במובנים רבים לאג"ח של חברות אחרות בהם החברה בצרות אבל בעל השליטה במצב טוב ויש בידו יכולת לעמוד מאחורי החברה.להערכתי אם דלק נדל"ן תשלם בשנת 2011 היא גם תשלם ב-2012 (פשוט תעשו תזרים תשלומים צפוי ותראו את כוונתי). בשנים אלו האג"ח אמור להיפרע במלואו. אני פשוט מקווה כי תשובה יעמוד אחרי הבטחתו לעמוד בכל התשלומים. תגליות הגז שיפרו מאוד את מצבו של תשובה ומבחינתי גם את מצבה של דלק נדל"ן. גם במקרה של הסדר האג"ח המחיר של 78 אגורות כך שהנזק האפשרי אינו גבוה במיוחד לדעתי.
ז. נתנאל גרופ אגח ג היא דוגמה למה יכול לקרות כשמנפיקים רק לציבור ללא מוסדיים. עיתוי ההנפקה הלא מוצלח הביא ללחץ מתמשך של מוכרים באג"ח לאחר הפסד בהנפקה. המדובר באג"ח שקלי בריבית משתנה כשלטובת בעלי האג"ח נרשם שיעבוד דרגה ראשונה על קרקע ופרויקט נדל"ן ב ח-300 בחולון. מבחינתי מדובר באג"ח שהתשואה עלה גבוהה מאוד יחסית לסיכון שאני רואה באג"ח.
אג"ח צמוד דולר
בגלל הצרות באירופה המקרינות על האירו והשווקים ההיגיון בהשקעה באג"ח צמוד דולר הינו ברור. זו השקעה המהווה כסוג של הגנה לתיק האג"ח מכיוון שהמשך אי הוודאות בכלכלה תגרור המשך לחץ בשווקים והמשך הריצה לדולר. לכן אם יהיו ירידות בשוק המשמעות כנראה שהדולר יעלה. בנוסף התשואות באפיק זה הינן גבוהות למדי.
הערות
א. תשואה של 6.4% לאג"ח בדירוג של גזית גלוב למח"מ 3 שנים היא חריגה. אלביט הדמיה אגח ב הוא אג"ח בריבית משתנה בהתאם לשינוי בריבית הלייבור (בדומה לאג"ח שקלי בריבית משתנה).עליה בריבית בארה"ב תביא לעלייה בתשואה באג"ח.מירלנד ב-אותם הדברים שרשמתי לגבי מירלנד א תקפים גם כאן. כלומר האג"ח עלה לאחרונה ועדיף לרכוש אותו במחיר סביב 84 המשקף תשואה מעל 10%.ולא לשכוח את גיא יזום האג"ח להמרה שיכול לשמש כחשיפה דולארית לא רעה בכלל.
ב. ניתן לגוון את התיק בהשקעות באג"ח חו"ל כגון אלו שכבר כתבתי עליהם בעבר HRPN אג"ח ל-9 שנים (אפשרות לפדיון מוקדם בעוד כ-4 שנים) המניב תשואה שנתית של כ-8% ודירוגו מקביל לדירוג AA בארץ. WRD- דומה לאג"ח הקודם (פדיון בעוד 9 שנים ואפשרות לפדיון מוקדם כעבור 4 שנים). גם מבחינת הדירוג, כאן האפשרות של הפדיון המוקדם ממשית יותר ולכן האג"ח נסחר מעל הפארי ומניב תשואה של כ-5% שנתי (בהנחת פדיון מוקדם).
אני מקווה כי הטור הנוכחי והקודם סיפקו לכם כלים ורעיונות שיעזרו לכם לצלוח תקופה קשה זו בשלום. אני רוצה רק להזכיר כי "הנקודה החשוכה ביותר היא רגע לפני עלות השחר" לכן אסור להתייאש.
בשבוע הבא לא יפורסם טור בגלל חופשה.
להתראות בעוד שבועיים.
*מיכה צ'רניאק הוא מנכ"ל להבה ניהול תיקי השקעות
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה