פיצויי פיטורים: למי זה טוב ולמה?

ירון שמיר, מומחה הפנסיה של Bizportal, סוקר את ההטבות של תשלומי פיצויים וכיצד להשתמש בהם בצורה המיטבית
 | 
telegram

אי קבלת פיצוי הפיטורים במקרה של התפטרות מהווים לעיתים את השיקול של העובד האם לעזוב את מקום עבודתו או לא. על פי חוקי העבודה זכאי עובד שפוטר לפיצוי פיטורים בגובה שכרו האחרון כפול מספר שנות עבודתו בחברה.

כך לדוגמא עובד אשר עבד במקום עבודה מסויים במשך 5 שנים ושכרו האחרון עמד על 10,000 ש"ח יהיה זכאי לפיצויים, במקרה שיפוטר, בגובה של 50,000ש"ח. עובד שיתפטר מיוזמתו אינו זכאי לסכום זה ועל כן אך טבעי ששיקול זה נכנס כחלק משיקוליו.

אין בכונתי לדון בהיבט הארגוני של הישארות עובד כזה בניגוד לרצונו ומשיקולים שאינם מהענין במקום עבודה אלא לדון במקומם של המכשירים הפנסיונים בהיבט של פיצויי הפיטורים ובפתרון אותו הם נותנים הן למעביד והן לעובד.

בהערת אגב אציין כי כיום קיימת פתיחות גבוהה יותר אצל מעבידים לשחרר את פיצוי הפיטורים לעובד במידה והם מופקדים בתוכנית פנסיונית.

חוק פיצוי פיטורים- תשכ"ג 1963 מציין במפורש כי ניתן לצבור פיצויי פיטורים על ידי הפקדה לתוכנית פנסיונית ובהתאם לאישור. בתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל), תשכ"ד-1964 כחלק מסעיף 19 קיימת הכרה במס למעביד בהפקדה זו ובתנאי שהפקיד על פי האחוזים המצויינים בתקנות.

היתרון לעובד הוא ברור, במידה והמעביד הפקיד כבר את הכספים הרי יהיה לו קל יותר לשחרר אותם לעובד גם במקרה של התפטרות אבל איפה היתרון למעביד?

היתרון הראשון נובע מהעובדה כי על ידי הפקדה כזו כיסה המעביד חלק מחובתו לעובד, כסף שהעובד כאמור זכאי לו על פי חוק במידה ויפוטר. היתרון השני למעביד הינו כמובן שהפקדה מלאה לביטוח פנסיוני נתפסת כהטבה וכל מעביד מעוניין בעובדים מרוצים. היתרון השלישי יכול לנבוע למעסיק במידה וידע ליישם כחוק סעיף מחוק פיצוי פיטורים- סעיף 14 לחוק.

מהו סעיף 14 לחוק פיצוי פיטורים?

סעיף 14 לחוק מאפשר למעסיק בתנאים מסוימים ובהפקדה למכשירים פנסיונים לצבור את מלוא מחויבותו לפיצויים לעובד. מדובר בהטבה גדולה מאד.

לדוגמא עובד שעבד 10 שנים במקום עבודה ובתחילה היה שכרו 5,000 ש"ח ולאחר 5 שנים נוספות עלה השכר ל-10,000 ש"ח ופוטר יהיה מעבידו חייב לו פיצויים בגובה של 100,000 ש"ח.

אבל במידה ופעל המעסיק על פי האמור בסעיף ועל פי אישורים מתאימים לצאת ידי חובתו לעובד בשחרור הקופה הפנסיונית בלבד ולא לבצע השלמה לסכום של 100,000 ש"ח גם אם בקופה לא צבור הסכום כאמור.

כלומר על ידי הפקדה למכשירים פנסיונים (שצריכים להיות מסוג מסויים ובאחוזים רלונטים) יכול המעסיק לחסוך בכסף.

והיכן ההטבה לעובד?

ההטבה לעובד גלומה בנקודה כי האישור הכללי לסעיף 14 שהוצא על ידי שר העבודה והרוחה קובע כי גם במידה של התפטרות (בה העובד כאמור לא זכאי לפיצויים) תשוחרר הקופה לטובתו.

שימוש נכון בסעיף ימנע מהעובד להשאר בעבודתו עקב החשש לאבד את הפיצויים ומצד שני יתן למעביד שקט תקציבי לגבי חובותיו לעובדיו.

נציין כי המגמה של שחרור פיצויים לעובד דרך סעיף 14 באה לידי ביטוי גם בהסכם הקיבוצי בדבר פנסיית חובה במשק שהכיל באופן אוטומטי את הסעיף על ההפקדות לפנסיית החובה.

הערה חשובה לסיום

בכדי להנות מההטבות על פי הסעיף יש לבצע את האמור באישור הכללי או בהסכם הקיבוצי באופן מלא. לכן טוב יעשו המעסיקים אשר מחליטים להחיל את הסעיף אם יתיעצו עם איש מקצוע אשר יסביר להם את כל המשמעויות של ההחלטה.

*עורך דין ירון שמיר, עוסק כ-15 שנים בתחום הפנסיוני במגוון תפקידי ניהול , עוסק בפיתוח עסקי בתחום הפנסיה, הגמל והביטוח ומשמש כמומחה הפנסיוני של Bizportal

*האמור לעיל אינו מהווה משום המלצה ו/או ייעוץ כלשהו ואינו מהווה תחליף לייעוץ / שיווק פנסיוני, המתחשב בנתונים או בצרכים המיוחדים של כל אדם, ותכליתו לשמש כהבהרה והסברה בלבד.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות