הפשרה הצפויה: תחנת קליטת הגז של תגלית 'תמר' תפוצל לשני מתקנים
בזמן שמרבית המשקיעים מסתכלים לכיוון הפוטנציאל של 'לוויתן', השותפות בתגלית 'תמר' מתמודדות עם הקשיים של 'היום שאחרי' ההכרזה על התגלית. על-פי התוכנית של נובל הגז מ'תמר' אמור להתחיל לזרום בצינורות במהלך 2012. עם זאת, ברור לשותפות כי הדבר יקום וייפול על מיקום תחנת קליטת הגז על היבשה, כלומר על יכולתה של המועצה הארצית לתכנון לקבל החלטה בעניין מיקום התחנה.
הסיפור מתחיל בחודש מאי 2009, אז קבעה המועצה הארצית לתכנון לו"ז מזורז לעניין פיתוח תוכנית קליטת הגז על היבשה. בתוך כך הוחלט כי בחודש דצמבר 2009 תתקבל החלטה בעניין מיקום תחנת הקליטה של הגז אך בעקבות פניות והשגות של גורמים כאלו ואחרים (בעיקר סביבתיים, ירוקים וכו') ההחלטה בעניין נדחתה שוב ושוב.
באפריל 2009 נקבעו 5 אתרים שמהם יצטרכו לסגור על מיקום אחד שבו תהיה תחנת הקליטה. השותפות ב'תמר' נתבקשו להגיש לועדת מישנה של המועצה הארצית לתכנון המלצה בעניין המיקום המועדף של תחנת הקליטה וזאת תוך התחשבות בעניינים כגון נגישות ואיכות סביבה.
עד היום אמרו השותפות כי כל אחד מהאתרים שהוצעו מקובלים עליהם, כאשר האתר המועדף ביותר להקמת מתקן הגז הוא חוף דור . עם זאת, תושבי האזור לא מפסיקים למחות והיום הם אף קטעו את נאומו של מנכ"ל דלק אנרגיה, גדעון תדמור, למשך מספר דקות סביב הכוונה להקים את המתקן סמוך לבתיהם.
מיותר לציין כי העיכוב בקביעת מתקן הקליטה התחיל כבר ליצור עיכובים בפרויקט שכן חוסר הוודאות בעניין מונע מהבנקים המממנים להגיע לסגירה פיננסית.
ל-Bizportal נודע כעת כי לפני שלושה שבועות, במטרה לפתור את הסוגיה, המליצו השותפות לפצל את מתקן הקליטה לשניים. מתקן אחד קטן יחסית בחוף דור ומתקן נוסף גדול במחצבה בעין איילה. הרעיון הוא שבחוף דור יהיו המתקנים הפחות בולטים והיותר ידידותיים לסביבה (הצינורות ומתקן להפחתת הלחץ) ואילו בעין איילה ימוקמו מתקני האיחסון שמכילים את הכימיקלים והנוזלים.
המלצת השותפות ב'תמר' הועברה לועדת המשנה של המועצה הארצית וזו אמורה להביא את המלצתה למועצה (בעניין המיקום המועדף) כאשר זו תתכנס ב-6 לחודש יולי הקרוב.
עוד נודע ל-Bizportal כי במידה וההמלצה של השותפות לפצל את תחנת הקליטה תתקבל במועצה הארצית, השותפות בקידוחי תמר ודלית עשויות שלא להמתין לאישור הממשלה ולהתחיל בפרויקט תוך אמונה שהנושא יואשר במהרה בשולחן הממשלה. בכך יחסכו השותפות את הזמן מקבלת ההחלטה ע"י המועצה ועד אישור הממשלה (הכולל התנגדויות ואפשרות לבג"צ מצד הגופים מתנגדים).
את התהליך, העשוי להימשך מספר לא מבוטל של חודשים, רוצות השותפות לחסוך וזאת בהתבסס על העובדה שעד היום לא קרה שהמועצה הארצית לקחה החלטה והממשלה פסלה אותה. המטרה היא, כאמור, לעמוד בלוחות הזמנים בו נקבה נובל - אספקת גז לצרכנים בשנת 2012.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה