מחיר הזהב לא עוצר: אז למה זה קורה והאם כדאי לקנות כעת?

מיטל גרשון מתכלית בית השקעות מציגה את הנסיקה האחרונה של הזהב ושואלת האם יש לכך הצדקה
 | 
telegram

הזהב הינו אחת מהמתכות היקרות המשמש בעיקר לתכשיטים וכמתכת מוליכה בתעשייה ובעל קורולציה גבוהה למחירי הסחורת. מדינות רבות משתמשות בזהב כחלק מהרזבות של המדינה. בזהב ניתן לסחור בעזרת חוזים וקיימים מספר ETFs דרכם ניתן להשקיע. בתקופה האחרונה אנו רואים נסיקה במחיר הזהב שהאמיר לרמה של 1258 דולר והשלים עליה של למעלה מ-13% מתחילת השנה. מתחילת שנת 2007 הוכפל מחירו של הזהב.

הזהב באופן מסורתי שימש לאורך השנים כגידור מפני האינפלציה. כאשר מטבע איבד מערכו ונחלש הזהב היווה אלטרנטיבה למטבע מאחר והמתכת היקרה שמרה על ערכה. לעיתים ניתן לראות כי משקיעים אכן מתייחסים לזהב בהשקעותיהם כאלטרנטיבה למטבעות או כמטבע חלופי. במהלך השנתיים האחרונות אנו עדים לנסיקה במחירו של הזהב ובכל פעם מחירו כובש פסגות חדשות. מסוף שנת 2008 נכנס העולם למיתון עקב המשבר הפיננסי ואת היציאה ממנו אנו חווים בחודשים האחרונים. בתקופה זו, אין חשש להתפרצות אינפלציונית אך מחיר הזהב ממשיך לעלות. אז מה בעצם השתנה?

חלק מהעלייה במחיר הזהב ניתן לייחס לגידול בביקוש לתכשיטים ולגידול הביקוש בתעשייה בסין הודו וברזיל. לאור הצמיחה המרשימה בכלכלות אלה, גדלו באופן משמעותי הביקושים למוצרי צריכה שלא היו קיימים כלל לפני כן ומאחר וגודל האוכלוסייה הינו משמעותי משפיע גידול בביקושים במדינות אלה על המחיר. אך למרות זאת, איני סבורה שבכוחם של השינויים בביקושים והטעמים לתכשיטים להשפיע בצורה כזו על מחירו של הזהב.

קיים שינוי מהותי באופן תפיסת ההשקעה בזהב על ידי המשקיעים. אם בעבר ההחלטה להשקיע בזהב הייתה על מנת להגן על ערך הכסף מפני האינפלציה, ובתקופה זו החשש מפני הינו נמוך, כיום חלק גדול מהמשקיעים בוחנים את ההשקעה בזהב כהשקעה בסיכון נמוך שהינה אטרקטיבית בתקופה בה השווקים נמצאים בחוסר ודאות. חששם של המשקיעים הינו מפני השקעה במטבעות הנובע מהמשך "הדפסת כסף", מדיניות מוניטארית מרחיבה ופעולות פיסקאליות של הממשלות ובנקים מרכזיים המגדילים את הגירעונות של המדינות.

כאשר החוב הממשלתי של מדינות רבות ובעיקרן מדינות ה- PIIGS הולכים ותופחים וקיים חשש ממשי שחלק מהמדינות לא יוכלו לעמוד בהתחייבויותיהן ובעצם ויגרמו להתמוטטות האירו שכמובן תגרור השלכות רחבות היקף על הכלכלה הגלובלית ובמיוחד על כלכלות כל חברות האיחוד. משקיעים החוששים מפני ההתפתחויות בגוש האירו וההשלכות הכלכליות על שאר העולם מסיטים את השקעותיהם להשקעה בזהב, הנתפס כהשקעה בטוחה בעלת סיכון נמוך בתקופה זו. קיים תהליך של flight to quality. כיום, הזהב נתפס כמגן מפני התמוטטותן של מטבעות.

אז הזהב לאן? כל עוד קיים חשש ממשי לחדלות פירעון של אחת ממדינות ה-PIIGS והמצב באירופה לא משתפר, ימשיכו המשקיעים לחפש מפלט על ידי השקעה בזהב דבר שצפוי להמשיך לתמוך במחירו. אך בבחינת השקעה לטווח הארוך בסופו של דבר הזהב אינו תחליף אמיתי למטבעות ולהשקעות פיננסיות אחרות אלא מהווה תחנת ביניים עד להתייצבות השווקים הפיננסים. לדעתי, כאשר הכלכלות יתייצבו והחשש יתפוגג ההשקעות בזהב יתמעטו ויוסטו לאפיקים אחרים. לכן, כשבאים לבחון השקעה בזהב לטווח ארוך ולא כהשקעה ספקולטיבית בטווח הקצר, אני לא חושבת שהשקעה באפיק זה תניב למשקיעים עודפת.

מיטל גרשון, מנהלת השקעות בחברת תכלית בית השקעות העוסקת בניהול תיקי השקעות ושותפה בחברת "תכלית תעודות סל".

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות