מנהיגי ה-G20 קובעים יעדים: הגירעונות יופחתו לחצי תוך 3 שנים, אך אין הסכמה על השיטה
**פורסם לראשונה בשעה 20:51 ב-27/6/10, עודכן לאחרונה בשעה 06:25 ב-28/6/10
מנהיגי 20 הכלכלות המובילות הגיעו להסכמה על מטרות משותפות להפחתת החובות וגירעונות, אך מבלי לקבוע שיטות אחידות להשגתן, על פי הצהרה שפרסמו מוקדם הבוקר (ב').
"מדיניות מימון פיסקלית הינה חיונית לשמירה על התאוששות ברת-קיימא, יצירת גמישות לתגובה על אירועים חדשים, הבטחת היכולת לעמוד באתגרים של השלכות אוכלוסיה מזדקנת, והימנעות מלהותיר לדור העתיד מורשת של גירעונות וחובות", נאמר בהצהרה המשותפת. "מדינות עם אתגרים פיסקלים גדולים צריכים להגביר את קצב ההתאמה".
הכלכלות הגדולות בעולם שמו למטרה להפחית את הגירעונות לחצי עד ל-2013 ולייצב או להוריד את יחס החוב לתוצר שלהן עד ל-2016. עם זאת, אחרי שכמה מדינות, כולל ארה"ב, יפן והודו, התנגדו, המטרות להפחתת הגרעון והחובות הוגדרו יותר כציפיות מאשר מקביעות.
בסיום הפגישה בטורונטו, המנהיגים גם הסכימו לשמר את תוכניות התמריצים הנוכחיות ולקחת "צעדים מתוכננים" לשמירה על ההתאוששות.
"הרבה יותר ממה שציפיתי"
טרם ההצהרה אמר חוסה בארוסו, נשיא הנציבות האירופית, כי "העובדה שועדת ה-G20 תהיה מוכנה לקבל יעדים להפחתת גירעונות וקיצוץ בחובות המדיניים מעודדת מאוד". הוא הוסיף כי הוא מעודד מהעובדה שיש הסכמה על "הדרישות המינימליות".
במהלך קיום הועדה המנהיגים הצהירו על ההסכמה הרחבה ששוררת בין המדינות בנוגע למדיניות הפיסקלית בעוד נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, אמר שהוא ונשיא בריטניה, דיויד קמרון, "מכוונים לאותו הכיוון". נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, הוסיף על דבריהם כאשר אמר כי הוא לא צופה "התנגשות" מסוימת בין המדינות המשתתפות בוועדה.
"בכנות, זה הרבה יותר ממה שציפיתי, בגלל הספציפיות שבדברים" אמרה אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה והוסיפה כי "זאת הצלחה שמדינות מתועשות קיבלו את הדברים כקבוצה".
פעולות מתואמות לשמירה על הצמיחה
המדינות שהשתתפו בוועדה הכריזו גם על השאיפה לשמר את תוכנית התמריצים הקיימת ולנקוט ב"פעולות מתואמות" כדי לתמוך בהתאוששות. אך, כאמור, הפערים בין רצון המדינות להמשיך להוציא כספים בטווח הקצר ולהוריד את הגרעון בטווח הבינוני-ארוך בלט.
בנוסף, כלכלות השווקים המתעוררים התחייבו לנקוט צעדים כדי לחזק את רשתות הביטחון הסוציאליות שלהן ולגרום לגמישות בשער החליפין.
מנהיגי מדינות ה-G20 הגיעו גם להסכמה בנוגע להתמודדות עם קריסה של בנק ענק, כמו ליהמן ברדרס. המדינות הסכימו שכל מדינה תיצור מערכת פנימית שתטפל בהשלכות של נפילת מוסד גדול כך שמשלמי המיסים לא יצטרכו לשלם על קריסה אך באותו הזמן המדינה גם תיצור מערכת שתמנע יצירת גלי הדף על השווקים.
ה-G20 הוא פורום בו חברים שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של 20 מבין הכלכלות הגדולות בעולם ומטרתו לקדם שיתוף פעולה בנושאים הקשורים למערכת הפיננסית העולמית. הפורום חוקר ומקדם דיונים בקרב מדינות מפותחות ומתפתחות וזאת במטרה לקדם את היציבות הפיננסית העולמית. יחד, מהוות עשרים המדינות כ-90% מהתמ"ג העולמי וכשני שליש מאוכלוסיית העולם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה