פוטרתם? כך תשמרו לעצמכם את מרבית כספי הפיצויים
הרבה פעמים במדור אנו מנסים להעלות את המודעות של הצרכן לסוגיות הדורשות את התיחסותו לצורך שימוש טוב יותר בזכויות העומדות לזכותו. הפעם ננסה לתת על קצה המזלג כמה סוגיות העוסקות בפיצוי פיטורים שלהם זכאי עובד שפוטר מעבודתו.
בסוגיית פיצוי הפיטורים התחלנו לדון כבר בעבר כאשר העלינו את הנושא של הסכם בין עובד ומעביד על פי סעיף 14 לחוק פיצוי פיטורים, הפעם כאמור נדון קצת יותר לעומק בנושא המס על הפיצויים או יותר נכון, איך נחסוך במס על פיצויי פיטורים.
אז על מה בעצם מדובר?
בסעיף 1 לחוק פיצויי פיטורים נקבע כי עובד אשר עבד במשך שנה אחת ופוטר זכאי לפיצויי פיטורים.
החוק והפסיקה הרחיבו וקבעו מקרים נוספים בהם תקום לעובד זכות לפיצויי פיטורין גם במקרה של התפטרות יזומה, עבודה של תקופה קרובה לשנה ועוד כאן המקום להזכיר כי במקרה של חתימה על סעיף 14 לחוק הפיצויים יועברו הפיצויים לעובד כמעט תמיד (פרט למקרים קיצוניים שנדונו כבר בעבר).
לעיתים קרובות מהווים פיצויי הפיטורים את הסכום שיעזור לעובד שפוטר לעבור את התקופה הראשונית ללא ההכנסה מעבודה. בנוסף הם מהווים חלק עיקרי בצבירה הפנסיונית לעת פרישה.
חשוב לדעת, באופן עקרוני, פיצוי פיטורים חיבים בתשלום מס הכנסה. יחד עם זאת מס ההכנסה מאפשר פטורים ודחיות בתשלום מס על פיצויים, עקב כך יש לתכנן היטב את עזיבת העבודה על מנת להנות מהפטורים וההטבות אשר ניתנו .
הסעיף הראשון הוא סעיף הפטור על חלק מהפיצויים, סעיף 9 (7)(א) לפקודת מס ההכנסה מעניק פטור לפיצוי פיטורים עד תקרה אשר משתנה מידי שנה מוכפלת בשנות הותק של העובד. תקרה זו עומדת בשנת 2010 על 11,390 ש"ח לשנה. כך לדוגמא עובד אשר משכורתו האחרונה עמדה על 15,000 ש"ח ועבד במקום עבודה 10 שנים וזכאי ל-150,000 ש"ח פיצוי פיטורים יהיה זכאי לפטור ממס על 113,900 ש"ח ועל היתרה בגובה של 36,100 ש"ח יהיה חייב במס.
בנוסף לפטור ניתנו בפקודת מס ההכנסה הטבות נוספות לפיצוי הפיטורים ואנו ננסה להציג על קצה המזלג שתיים מהן:
יעוד כספי פיצויים לקצבה או רצף קיצבה
סעיף 9(7)(א)(ז) לפקודה מעניק פטור מהתחשבנות על כספי פיצויים העומדים לרשות הפורש מהעבודה בקופת גמל לקיצבה ואשר הוא ביקש ליעדם למטרות קיצבה.
מה זה אומר בלשון פשוטה? זה אומר שבמקרים מסוימים בנוסף לחלק הפטור ניתן לקבל עוד הטבת מס על חלק שלכאורה צריכים לשלם עליו מס הכנסה מלא! לא מדובר כאן על פטור נוסף אלא על דחיית התחשבנות במס לגיל פרישה ובקשה לראות בכספים אלו כחלק מהקיצבה לה יהיה זכאי העובד בהגיעו לגיל פרישה.
עובד אשר בוחר בהטבה זו אינו מחוייב ליעד את כל הכספים העומדים לרשותו כפיצויים למטרת קיצבה אלא יכול לבחור ליעד רק את הכספים החיבים.
היתרון ביעוד כספי פיצויים למטרת קיצבה הוא בעובדה שקיים כאן שינוי של "צבע הכסף" שינוי המאפשר לעובד לדחות את ההתחשבנות לעתיד ובנוסף מאפשר לעובד להנות גם על כספים אלו מפטור הניתן לקיצבה בעת פרישה. ניתן לבצע חרטה מרצף קיצבה בכל עת , כל עוד לא הגיע העובד לגיל פרישה והעובד ימוסה על הכספים בעת החרטה.
יעוד כספי פיצויים לרצף מעסיקים - רצף פיצויים
הסעיף הבא מאפשר גם הוא שלא להתחשבן במס הכנסה עם עזיבת עבודה וגם הוא דורש תנאים מסוימים.
סעיף 9 (א 7) (א)(4) לפקודה מאפשר לעובד לבקש שלא להתחשבן על פיצויי הפיטורים בעת הפרישה מהעבודה אלא לחבר תקופות וותק של כמה מעבידים ולבצע על כולן התחשבנות משותפת. כך לדוגמא עובד אשר עבד במקום עבודה מסויים 10 שנים ושכרו האחרון היה 5,000 ש"ח ולאחר מכן עבר למקום עבודה חדש וגם שם עבד 10 שנים ושכרו האחרון היה בגובה של 10,000 ש"ח וביקש רצף מעסיקים כאשר עזב את מקום העבודה הראשון יתחשבן על פיצויי הפיטורים שלו רק לאחר שעזב את המעביד השני כאשר תקופת הוותק תהיה 20 שנה (חיבור שתי התקופות) והשכר לצורך התחשבנות יהיה 10,000 ש"ח.
בסעיף זה קיימת הנחה סמויה של ירידה באחוז המס השולי והנחה נוספת של ירידה בהכנסה בעת פרישה שתאפשר לבצע תכנון מס נכון כמו פריסת מס.
יתרון גדול במקלט מס זה נובע מהעובדה שניתן לבצע הפרשה חד פעמית של פיצויים חיבים במס לקופה טרם עזיבת העבודה בעוד שהאפשרות ההפקדה החד פעמית למסלול של רצף הקיצבה מוגבל. הבחירה ברצף פיצויים היתה נפוצה בקופות הגמל והיכולת להפקיד הפקדה חד פעמית לקופה שימשה פורשים רבים אשר היו זכאים למענקים גבוהים. יחד עם זאת במסגרת תיקון 3 הוגבלה ההפקדה החד פעמית ונקבעה על 4 פעמים השכר הממוצע במשק (כ-30,000 ש"ח) מוכפל בשנות הוותק.
בניגוד לרצף קיצבה בבחירה ברצף פיצויים קימות מגבלות אשר יש לקחת אותן בחשבון כמו העובדה שאין אפשרות לבצע רצף פיצויים רק על חלק מהסכום אלא על כולו (לא מאפשר לקחת את המענק הפטור), יש צורך למצוא מעביד חדש תוך שנה מיום העזיבה והמעביד החדש צריך להפריש עבורו לאותה .
עקב קוצר היריעה חשוב לציין נקודה אשר יש להתחשב בה כאשר אנו מקבלים את ההחלטה על קבלת פטור על כספי פיצויים. מס ההכנסה כפי שציינו נתן פטור עד לתיקרה על פיצויים אך יחד עם זאת קבע כי פטור על פיצויים יפגע במקרים מסוימים בפטור אשר העובד זכאי עליו על קיצבה בגיל פרישה (נוסחת השילוב).על כן חשוב מאד בקבלת ההחלטה להתחשב גם בשנים שנותרו עד לפרישה ולבצע תחשיב כלכלי נכון לגבי השימוש בפטורים.
עד כאן על קצה המזלג , מובן כי בכדי לקבל החלטה נכונה ונבונה יש להכנס יותר לעומקם של דברים אך יחד עם זאת העקרון של החיוב במס והאפשרות להשתמש במקלטי מס לגיטימים חשוב שיהיה נחלתו של כל עובד. התיעצות עם אנשי מקצוע וטיפול נכון יתנו לעובד ערך רב יותר על הכספים שנצברו עבורו.
*עורך דין ירון שמיר, עוסק כ-15 שנים בתחום הפנסיוני במגוון תפקידי ניהול , עוסק בפיתוח עסקי בתחום הפנסיה, הגמל והביטוח ומשמש כמומחה הפנסיוני של Bizportal
*האמור לעיל אינו מהווה משום המלצה ו/או ייעוץ כלשהו ואינו מהווה תחליף לייעוץ / שיווק פנסיוני, המתחשב בנתונים או בצרכים המיוחדים של כל אדם, ותכליתו לשמש כהבהרה והסברה בלבד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה