רפרומת הכסף הגדול: ונקווה שלא תהיה מפולת בזמן בקרוב
ב-1 לינואר 2011 אמורות להיכנס לתוקפן 2 החלטות של הממונה על שוק ההון - ההחלטה על מיזוג הקופות, וההחלטה על התאמת קופות הגמל/ ביטוחי המנהלים/ וקרנות הפנסיה לגילו של החוסך, ובהתאם לכך התאמת רמת הסיכון של השקעותיו בהתאם לגילו.
עוד בשלהי 2007 היה לי הכבוד להמציא בשוק הגמל קופות גמל חכמות. הדחיפות בהשקה מהירה של הקופות היתה בעקבות העובדה שעוד באוגוסט אותה השנה החל משבר פיננסי, ולי כמנכ"ל הקופות היה חשוב להציע חלופות טובות יותר ל-200,000 החשבונות אותם ניהלתי .
לא ידעתי לחזות שייקח כ-5 שנים עד אשר יכפה הממונה על שוק ההון, על כל אפיקי החסכון לטווח ארוך לבצע מהלך דומה. הייתי משוכנע שגם ללא כפיה של הממונה יתאימו הגופים את אפיקי החסכון של הציבור לגילם ולאהבת שנאת הסיכון שלהם.
מה בטיוטה?
עם פרסום החוזר (אחרי שהטיוטה תהפוך לחוזר, תאריך לא ידוע כרגע אך הממונה מכוון לינואר 2011) יחולו כללים של קופות גמל תלויות גיל מודל "חכם " (לא מגיע לי משהו על זכויות היוצרים) על כל עמית חדש שיחפוץ להצטרף לקופת גמל או להעביר את כספו מקופה לקופה (בטיוטה מוכללות כל קופות הגמל). כל עמית שכזה יצורף למסלול ברירת מחדל לפי גילו אלא אם יבחר מסלול מתמחה אחר.
המסלולים עד גיל 55 יגדירו הדירקטוריונים של הגופים מהם המסלולים שיוצעו (הערכה שלי 2-3 מסלולים. כל גוף עם הגישה שלו הן לגיל שבו יעבירו את העמיתים בין המסלולים והן תמהיל ההשקעות בכל מסלול), גיל 55-60 , גיל 60+ יהיו מסלולים נוספים שגם הם יוגדרו ע"י הקופה (כאן הממונה הגדיר את גיל המעבר).
הטיפול בתיק הקיים
החוזר קובע לוחות זמנים מדורגים שבהן יצטרכו הגופים להתריע בפני העמיתים ולהעבירם למסלול ברירת מחדל לפי גילם, אלא אם העמיתים יבחרו מסלול אחר(אדישות = מעבר).
התהליך יפרס בין השנים 2012 עד 2016 וזאת על מנת לאפשר טיפול הדרגתי נכון, בעמיתים ובנכסיהם, כאשר הטיפול יחל עם מקבלי הקצבאות ב-2012. קבוצת 60+ בשנת 2013, קבוצת 55-60 ב-2014, וקבוצת עד גיל 55 ב-2015 (אני אישית הייתי מקצר את התקופה שבה אנחנו מטפלים בכל האוכלוסיות הללו וקורא לגופים להזדרז ולהקטין את תקופת הבלבול הצפויה לנו. לבצע את המהלך באופן מהיר וקצר יותר מהמוגדר בטיוטה).
בסוף התהליך כל עמיתי הקופות יחוקו למסלולים על פי גילם, אלא אם בחרו אחרת - OPTOUT.
הנושאים בהם טיפל הממונה מאז החוזר הראשון
לאחר הטיוטה הראשונה התראנו על מספר נושאים חשובים שמחייבים התייחסות - אני רוצה להחמיא לממונה על כך שהיה קשוב והוציא תחת ידו טיוטה שטיפלה באופן טוב באותם הסיכונים והכל על מנת לקדם רפורמה הכי גדולה שהיתה אי פעם במדינת ישראל. רפורמה המניידת כ-500 מיליארד ש' בצורה מדורגת וזהירה (אם כי עדיין מדובר בפרוייקט ענק).
טיפול הדרגתי בהתאמת הנכסים
הטיוטה מטפלת בהדרגתיות של החלפת תמהיל הנכסים בקופות ומקצה זמן ראוי להתאמה שכזאת. כאן המקום להזכיר שכל קופת גמל אוחזת מעבר לעמיתים גם באלפי נכסים ממניות, אגרות חוב, נכסים בלתי סחירים, בנדל"ן, השקעות בחברות, קרנות גידור ועוד. לא כל הנכסים נזילים ולא כל נכס ניתן לחלק. ההדרגתיות הכרחית שכן יהיה צורך לחלק את הנכסים בין קבוצות הגיל השונות ובין המסלולים, ולא תמיד יהיה הדבר קל. חשוב לעשות זאת באופן שוויוני עד כמה שניתן.
הממונה הטיל על ועדות ההשקעה לפקח ולהחליט על חלוקת הנכסים ברוב של ועדת ההשקעות. באותם מקרים שבהם לא ניתן לחלק באופן יחסי את הנכסים של הקופות עליהן לדווח ואף לקבל את אישור הממונה על חלוקת הנכס, והכל על מנת להגן על זכויות העמיתים ולמנוע קיפוח כזה או אחר. מניעת השפעה שלילית על השוק
מאחר ומדובר בתיק שרובו מורכב מנכסים של עמיתים מבוגרים, המשמעות של התאמת הקופות לגיל היא דילול משמעותי של תיק הנכסים ממניות ונכסים מסוכנים. גם כאן חשובה מאוד ההדרגתיות וזאת על מנת לא לזעזע את שוק ההון ולהובילו לירידות. גם כאן נראה שהמסלול שבחר הממונה סביר.
השקיפות
הממונה הוסיף אלמנטים של שקיפות וחידד את ההנחיות לגבי ההודעות שיש להודיע לעמיתים החל מחודש לאחר הצטרפותו למסלול מותאם לגילו, אז הקופה תדווח לו על המסלול ועל האפשרויות שלו למסלולים אחרים. בהמשך תתריע הקופה, 60 ימים לפני כל מעבר מסלול כאשר יגיע לגיל הרלוונטי למעבר, ואם לא יבקש אחרת יועבר החוסך למסלול הרלוונטי. עובדה זאת תמנע מצב שבו החוסך מנותק קשר ונמצא במסלול מסוכן יותר גם כאשר בינתיים התבגר והוא זקוק למסלול סולידי יותר.
שינויים במדיניות השקעות, במסלולים, או במדיניות המסלולים ידווחו בזמן קצר לעמיתים. בדיווח הרבעוני העוקב, ובמקביל באתר האינטרנט של החברה ולאוצר, והכל על מנת שהמידע יהיה זמין ונח.
כולי תקווה כי הרפורמה תושלם לפני שעמיתים, ובעיקר המבוגרים שבהם, יחוו משבר נוסף כפי שחוו במהלך 2008.
אני רוצה לברך את הממונה על כך שלמרות ההפחדות וההתנגדויות שהועלו ע"י חלק מהגופים הוא מתקדם לשיפור בחסכון לטווח ארוך של החוסכים בישראל .
גיל ויסמן היה עד לאחרונה מנכ"ל ישיר ניהול קופות גמל שמוזגה למיטב, ומשמש היום יועץ אסטרטגי ופיתוח מוצרים לגופים שונים.