ה'לווייתן' שווה לאיזנברג מעל 2.2 מיליארד שקלים
ביום חורפי אחד, בשלהי דצמבר 1992, כאשר נפגש איתן איזנברג עם בעלי השליטה בשותף הכללי של רציו על מנת לחתום על הסכם המייסדים, הוא לא יכול היה לשער ששני עשורים לאחר מכן הוא כבר יעמוד (בהסתברות של 50%) בפני "על הנייר" של מעל ל-2.2 מיליארד שקלים.
רבות דובר בחודשים האחרונים על שיעור התמלוגים הראוי אותו צריכים לשלם שותפויות חיפושי הגז והנפט למדינת ישראל לאור התגליות שנתגלו ואלו שעשויות להתגלות למול חופי ישראל. אך מה שרבים לא יודעים הוא שהתמלוגים לא משולמים רק למדינה אלא גם ליזמים ואף לגיאולוגים של השותפויות, וכשמדובר בתמלוגים של ה'לווייתן' הם עשויים להיות שווים מיליארדים.
הסעיף ששווה מיליארדים
בתחילת יוני דיווחה נובל אנרג'י השותפה האמריקנית בתגליות הישראליות 'תמר' ו'דלית' על הסתברות של 50% למציאת 453 מיליארד מ"ק (BCM) גז טבעי במבנה 'לווייתן' השוכן ברשיונות 'רציו ים' - כפול ממאגרי הגז שהתגלו בקידוחי תמר. כדי לברר סופית את כמות הגז שהתגלתה צפויות השותפות לבצע קידוח מקדים במקום ברבעון הרביעי של 2010. במבנה העצום שנתגלה שותפות רציו (15%), יחד עם נובל אנרג'י (39.66%), אבנר יהש (26.67%) ודלק קידוחים יהש (26.67%).
מלבד התמלוגים אותם צפויה לקבל המדינה מתגליות הגז, גם היזמים הפרטיים המחזיקים בשותף הכללי בשותפויות צפויים לקבל נתח שמן בדמות "תמלוג העל". מדובר בתמלוג הדומה לזה של המדינה והמתקבל מההכנסות ברוטו ממכירת גז או נפט כך שהוא אינו מושפע משינוי אפשרי בתמלוג של המדינה, למרות ששיעור תמלוג-העל למדינה משפיע מהותית על רווחי השותפות.
למרות שבמקרה 'לווייתן' מדובר בתמלוגים שישולמו רק בעוד שנים רבות, כאשר תתבצע הפקה בפועל ושותפויות החיפושים ירשמו הכנסות ממכירת נפט או גז, כבר היום ניתן להתחיל ולהעריך מהם התמלוגים הצפויים.
בינואר 1993 השותף המוגבל 'רציו נאמנויות' על הסכם שותפות עם השותף הכללי 'רציו חיפושי נפט' לפיו תשלם השותפות לשותף הכללי תמלוג-על בשיעור של 6% מנפט שיופק וינוצל מנכסי הנפט בהם יש או יהיה בעתיד לשותפות המוגבלת אינטרס, עד להחזר ההוצאות שהוציאה השותפות המוגבלת לצורך חיפושי נפט (לפני ניכוי תמלוגים מכל סוג אך לאחר הפחתת הנפט אשר ישמש לצרכי ההפקה עצמה). לאחר החזר הוצאות יעלה תמלוג העל לשיעור של 8%.
חודש לפני כן, ב-10 בדצמבר 1992, בהסכם המייסדים שנערך בין בעלי המניות של השותף הכללי נקבע כי השותף הכללי יסב ויעביר לחברה בבעלותו הפרטית של איתן איזנברג מחצית מתמלוג העל של השותף הכללי, דהיינו, 3% מכל נפט שיופק עד להחזר ההוצאות ו-4% מכל נפט שיופק לאחר החזר ההוצאות. בנוסף לכך, קבע ההסכם כי בתמורה לשירותים, השותפות תשלם לאיתן איזנברג 8 אלף דולר לחודש, לפי התיקון להסכם ביוני 2001 (טרם לכן עמד על 12 אלף דולר לחודש), והחזר הוצאות עד 750 דולר לחודש.
לא רק גיאולוג
עכשיו נחזור למספרים. במבנה 'לווייתן' ישנה הסתברות של 50% למציאת 453 BCM של גז טבעי. ע"פ הערכות, במידה וה'לווייתן' אכן יוכרז כתגלית בגודל זה, ההכנסות הצפויות ממכירת BCM אחד מהמבנה נעות בין 250-300 מיליון דולר (ממוצע - 275 מיליון דולר). קרי, השותפות במאגר צפויות ליהנות מהכנסות ברוטו (לפני תשלום תמלוגים) בסך של 124.5 מיליארד דולר.
מדובר בהכנסות ל-BCM הגבוהות מאלו הצפויות להתקבל מ'תמר', בעיקר כיוון שמחירי המכירה של גז טבעי נוזלי (LNG) הינם גבוהים ב-50% ויותר מאשר מחירי המכירה של גז טבעי בתוצרתו הרגילה. בעוד לשותפות עצמה הכנסות אלו מתקזזות חלקית עם העלויות הגבוהות של LNG, בעבור השותף הכללי מדובר ביתרון בלבד, שכן הוא נוגס הישר מהשורה העליונה ולשורת העלויות אין כלל השפעה עליו.
רציו, כאמור, מחזיקה בכ-15% מה'לווייתן' ולכן הכנסותיה המשוערות מסתכמות ב-16.75 מיליארד דולר. ההכנסות צפויות להיפרס לאורך 30 שנים החל מה-2016, כאשר בשנים הראשונות השותפות אמורות למכור כ-8 BCM בשנה ולאחר מכן לעלות לכ-16 BCM בשנה. כיוון שרוב ההכנסות צפויות להתקבל לאחר החזר השקעה ניקח שיעור תמלוג-על של 7.5% (ממוצע משוקלל), מה שנותן תמלוגים בסך 1.25 מיליארד דולר ליזמים של רציו ומתוך זה, מחצית, בסך 628 מיליון דולר לאיזנברג עצמו.
בשל ההיוונים, בשיעורים גבוהים יחסית (על מנת לשקף את הסיכון) והמרחק הרב בלוח הזמנים, במידה ואיזנברג היה שערוך להיום להכנסות הצפויות (ערך נוכחי נקי, NPV), המספר שהיה מתקבל היה בסביבות ה-30 מיליון דולר במזומן. אך, ניתן להניח שלאחר שהוא חיכה כשני עשורים לרגע המיוחל הוא ימתין עוד כמה שנים כדי לקבל תזרים שנתי של כ-10 מיליון דולר בשנים הראשונות ושל יותר מפי 2 בשנים שלאחר החזר ההשקעה.
כמובן שמספרים אלה לא לוקחים בחשבון את התשלומים שקיבל איזנברג מתוקף תפקידו כגיאולוג. מאז חתימת ההסכם ועד סוף 2009, נרשמו בדוחות רווח והפסד תשלומים לאיתן איזנברג בסך של 8.3 מיליון שקלים בגין השרותים על-פי ההסכם (כולל החזר הוצאות).
כמו כן, צריך לזכור, שאיזנברג הוא לא רק הגיאולוג של רציו, אלא הוא גם בעל עניין בשותף הכללי (10%). כלומר, מלבד ההכנסות הצפויות לו מתוקף תפקידו הוא גם צפוי להרוויח מחלקו בתמלוגים של השותף הכללי וכמו כן מהחזקה של השותף הכללי בשותפות רציו (5.53%).
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה