על חברת ביומד שאולי רצה מהר מידי לספר לחבר'ה על הצלחה
אתמול הודיעה חברת כן פייט ביופרמה על הצלחה במהלך ניסוי קליני בשלב I/II לתרופה CF-102 לטיפול בחולי סרטן הכבד. בהודעה נמסר על ירידה ברמת וירוס צהבת C בדמם של שלושה מהחולים המטופלים בתרופה, זאת בהמשך להודעה דומה ששחררה החברה בחודש מאי, בה נמסר על תגובה דומה אצל חולה בודד. מאחר ונגיף צהבת C הינו אחד מהגורמים העיקריים לסרטן הכבד, על פניו ההודעה נשמעת משמחת. אולם בחינה נוספת של הנושא מעלה מספר תהיות המטילות ספק במשמעות הנוכחית של הודעת כן פייט.
בראש ובראשונה, חסר הרבה מאוד מידע בסיסי שבהעדרו לא ניתן להעריך את משמעות הנתונים שפורסמו: מה החלק היחסי של החולים שהראו ירידה ברמת הוירוס בדם מסך המטופלים אשר נושאים את הוירוס? כיצד מגיבים שאר המטופלים אשר לא הראו ירידה משמעותית ברמות הוירוס? מה היא ירידה "משמעותית" ברמות הוירוס בדם? אלו נתונים הידועים לכן פייט, אך לא פורסמו.
מעבר לשאלות הבסיסיות הנ"ל, עולה השאלה מה גרם לירידה ברמת וירוס הצהבת בדם? כזכור, כל המשתתפים בניסוי הקליני הינם חולי סרטן הכבד. להערכתי עדיין לא ברור האם השפעת הטיפול ב-CF-102 על רמת הוירוס נבעה מפעולה ישירה של התרופה עקב אינטראקציה עם הנגיף, או שמא מדובר בתופעה שניונית, הנובעת מפעילות התרופה בתאי הכבד. עפ"י כן פייט, מנגנון הפעולה של CF-102 בטיפול בסרטן הכבד קשור בהפעלת מערכת הולכת אותות בתא המסתיימת במוות של התא הסרטני אליו נקשרה התרופה. האם יתכן שהתרופה גורמת למוות של מספר רב של תאי כבד אשר נגועים בוירוס הצהבת ועקב כך נגרמת ירידה ברמות הוירוס בגוף? האמת, אני לא יודע, ואני מניח שגם בכן פייט עדיין לא יודעים.
עובדה מעניינת נוספת היא שבמקביל לניסוי הקליני המדובר, CF-102 נמצאת גם במהלך ניסוי קליני בשלב I/II כטיפול לחולי צהבת C אשר אינם חולים בסרטן הכבד. אם אכן התרופה מורידה את רמות הוירוס כתוצאה מפעולה ישירה, ניסוי זה הוא שיוכיח את יעילות התרופה, ולא ניסוי המערב מחלה מורכבת נוספת כסרטן הכבד.
כולי תקווה שציפיות כן פייט מהתרופה CF-102יתממשו וימצא טיפול לאחד מהסרטנים האלימים והמסוכנים ביותר, וכן לצהבת C, אשר פוגעת במיליוני בני אדם. אולם לאור העדכונים התכופים והלא מספיק מפורטים בנושא, ההרגשה היא שכן פייט קופצים מהר מידי ורצים לספר לחבר'ה, בלי לספק עובדות מלאות וללא ניתוח מספק של התוצאות. התלהבות של מדענים? מהלך עסקי מתוכנן? רק כן פייט יודעים. אבל אנחנו מתחילים לשאול שאלות.
מאת: ד"ר אופיר גל, יזם בתחום מדעי החיים שסיים דוקטורט במחלקה לניורוביוכימיה באוניבסיטת ת"א עם התמחות במחלות ניורודגנרטיביות.