הדו"חות זו המראה האחורית, העתיד נראה מעורפל או גרוע

 | 
telegram

ביום ששי ה-30 ביולי פרסמה הלשכה לניתוח כלכלי של ארה"ב (BEA) את האומדן המקדמי לשיעור הגידול השנתי של התמ"ג בארה"ב לרבעון השני של 2010. לפי הדו"ח, התמ"ג צמח ברבעון השני בשיעור שנתי של 2.4%, ירידה מ- 3.7% ברבעון הראשון של 2010.

מספר נקודות חשובות בדוח:

הצמיחה של 3.7% בשיעור שנתי ברבעון הראשון מפתיעה. אמדן הצמיחה לרבעון הראשון עמד עוד לפני חודש על 2.7%. האומדן עודכן למעלה ב-1% ע"י התאמת המלאי ברבעון הראשון לרמה המייצגת רכיב 2.64% בתוך ה- 3.7% המתוקן. "המכירות הסופיות האמיתיות של התוצר המקומי" ברבעון הראשון עודכנו מעט לצמיחה של 1.06%, בהשוואה ל-0.9% שנמסרו בחודש שעבר. נראה שהמפעלים ייצרו הרבה יותר למלאי, בעוד שרמת "המכירות הסופיות אמיתיות" נותרה אנמית.

האומדנים לרבעון השני מציירים תמונה גרועה יותר. אומדן הצמיחה לרבעון השני של 2.4% הוא נתון לכותרות, אבל חשובה יותר היא רמת "המכירות הסופיות האמיתיות של התוצר המקומי" שממשיכה להיות חלשה, ושגדלה בקצב אנמי של 1.3% בשיעור שנתי. בנוסף סעיף התאמות המלאי ירד עכשיו מרמה של 2.64% ברבעון הראשון (המעודכן) לרמה של 1.05% במהלך הרבעון השני. אם המפעלים יתחילו להבין כי הביקושים של משתמשי הקצה נשארו אנמיים, התאמת המלאי יכולה גם היות שלילית ותוריד את אומדן הצמיחה בתמ"ג למטה.

הדו"ח צופה האטה בקצב הגידול של הצריכה הפרטית PCE, ומעריך שההוצאות הריאליות לצריכה הפרטית עלו ב- 1.6% אחוזים ברבעון השני, לעומת עלייה של 1.9% ברבעון הראשון.

הדו"ח החדש מורה כי המפעלים בנו את המלאים שלהם בציפייה להתאוששות חזקה. אם המפעלים ימתנו את ההתלהבות שלהם במהלך הרבעון השלישי, האומדן המקדמי של ה-BEA לרבעון השלישי של 2010 שיתפרסם בעוד כשלשה חודשים, יכול להיות נמוך מהצפוי, וזאת רק 4 ימים לפני הבחירות בארה"ב.

דוח הייצור והשרותים שיתפרסם ביום שני על ידי ISM, יהיה כנראה גרוע, לפי יאן האציוס מגולדמן-סאקס. מדד GSAI הכולל את רוב נתונים בהם משתמש ISM, נפל ב-6.1 נקודות לרמה של 55.4 ביולי, המציין צמיחה כלכלית נמוכה יותר מאשר בחודש יוני. ירידה זו תואמת את החולשה באינדיקטורים הכלכליים האחרונים. מדד GSAI עומד כיום ברמה הנמוכה ביותר מאז נובמבר 2009.

רוב הירידה במדד החדש מיוחסת לירידה משמעותית במכירות ובהזמנות החדשות, אשר נפלו ב-12.3 נקודות וב-9.7 בהתאמה. הערכות אלו תואמות את נתוני BEA. מדד ההזמנות החדשות עומד כעת ברמה הנמוכה ביותר מאז יולי אשתקד. בהקשר זה, הגידול הקל במדד המלאי ביולי אינו סימן טוב ומצביע על האפשרות שהייצור היה מעבר לביקוש בעוד שההזמנות מדלדלות.

ההשפעה של מדיניות התמריצים המוניטרית והפיסקלית ברובה הגדול מאחורינו. כעת אפשר לראות איך הכלכלה נראית: ירידות במכירות הקמעונאיות, בהזמנות ובמשלוחים של מוצרים בני קיימה, ובתעסוקה. למרות הדברים החיוביים אותם אנו רואים כאשר מסתכלים במראה אחורה - הדוחות לרבעון השני - העתיד נראה מעורפל או גרוע.

מאת: אמנון פורטוגלי, ממיסדי פורום 'פעולה אזרחית', לשעבר מרצה (מהחוץ) בביה"ס למוסמכים במנהל עסקים בפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א ובעל נסיון רב בניהול תעשייתי, בהון סיכון, ובבנקאות השקעות.

* הכותב עשוי להחזיק בניירות ערך שונים לרבות ני"ע המוזכרים במאמר זה. אין לראות במאמר זה עצה או המלצה לרכישה או למכירה של ני"ע. כל הפועל בהסתמך על המאמר או תוכנו אחראי בלעדית לכל נזק או הפסד שיגרם עקב פעולותיו.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות