היערכות לקראת השינוי במעמד הקופות המרכזיות לפיצויים ב-2011

חשבים מידע עסקי |

בתיקון שבוצע בשנת 2008 בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005, נקבע שבשנים 2008 עד 2010 יוכל מעביד להפקיד לקופה מרכזית לפיצויים רק אם ביצע הפקדות לקופה המרכזית בשנת 2007, בעבור עובדים שעבדו אצלו בשנה זו.

החל בשנת 2011 כבר לא יהיה אפשר להפקיד בקופה מרכזית לפיצויים, ומכאן שמשנת 2011 ואילך יהיה אפשר להפקיד לפיצויים בלבד רק בקופות אישיות לפיצויים, שהן קופות גמל שאינן משלמות לקצבה. בהקשר האמור נזכיר כי לקופות גמל שהן קופות משלמות לקצבה, אפשר להפקיד לפיצויים רק אם המעביד מפקיד לפחות 5% לתגמולים באופן שוטף (ובמקרה זה נדרש העובד להפקיד לתגמולים לפחות 5% אף הוא).

יצוין שבדומה לקופה מרכזית לפיצויים ובשונה מקופות גמל לקצבה, בקופות אישיות לפיצויים רשאי המעביד (על פי סעיף 26 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963; להלן: "חוק פיצויי פיטורים") להחתים את עובדיו על סעיף המאשר לו למשוך בחזרה את הכסף שהפקיד בקופה במקרה של התפטרות שאינה מזכה בפיצויי פיטורים.

בנוגע לכספים שנצברו בקופה המרכזית לפיצויים - יהיה אפשר להמשיך ולשלם מהם פיצויים לעובדים גם בשנת 2011 ובשנים שלאחר מכן, ללא תלות במועד תחילת עבודתם של אותם עובדים, כלומר יהיה אפשר לשלם מהקופה המרכזית גם בעבור עובדים שהחלו לעבוד אצל המעביד בשנת 2008 ואילך.

אפשרות נוספת היא לבקש מרשות המסים (מס הכנסה) להעביר את הכספים שנצברו בקופה המרכזית לחשבונות פיצויים אישיים של העובדים. רשות המסים נעתרת בדרך כלל לבקשה. במכתב הבקשה להעברת הכספים בין הקופות בפטור ממס יש לפרט את שם הקופה המרכזית המעבירה, את שמות הקופות האישיות שאליהן מועבר הכסף ואת שמות העובדים והסכומים המועברים לכל קופה. יש לוודא כי לאחר ההעברה לא יהיו מופקדים בשתי קופות הפיצויים של העובד פיצויים בסכום העולה על חבות המעביד לשלם לו פיצויים לפי חוק פיצויי פיטורים, ולציין זאת במכתב הבקשה. למכתב יש לצרף אישור מרואה החשבון של המעסיק, המאשר שהוא מפקח על ביצוע ההעברה על פי הפירוט שניתן בבקשה עצמה.

באפשרות השנייה של פיצול הכספים שבקופה המרכזית לקופות אישיות גלום יתרון, שכן רשות המסים (מס הכנסה) לא תאפשר לבצע רצף קצבה בגין כספים שיישארו מופקדים בקופות פיצויים מרכזיות וישולמו כפיצויים לעובדים. לעומת זאת, העברתם לקופות שאינן משלמות לקצבה תגרור את סיווגן בקוד קופה קצבתי (6) שלעתים יאפשר קבלת אישור לרצף קצבה, ובכך יקטין את תשלום המס בפרישה מעבודה.

אם לאחר פיצול הקופה המרכזית לקופות אישיות יוותרו כספים בקופה המרכזית, וסך הכספים המיועדים לפיצויים בכל קופות הגמל, לרבות בקופות המשלמות לקצבה ("סך היעודה לפיצויים"), יהיה גבוה מסך התחייבות המעביד לפיצויים בעבור כל עובדיו (סך הכספים המחושב על בסיס שכרם האחרון), ובהנחה שכל עובדי המעביד יפרשו מהעבודה ("סך העתודה לפיצויים"), יהיה אפשר להגיש בקשה לבית הדין לעבודה להשיב את הפער הכספי שבין "היעודה" ל"עתודה" לידי המעביד.

נזכיר שההשבה חייבת במס אצל המעביד ככל הכנסה רגילה, ועל הקופה לנכות מהסכום המועבר מס במקור בשיעור 40%. אפשר להגיש לפקיד השומה בקשה להקטנת סכום זה, בין היתר בגין הפסדים של המעביד המועברים משנים קודמות או בגין הפסדים בשנה הנוכחית.

מאת: רו"ח (עו"ד) קובי שטיינמץ ויועץ מס קובי יתח. הכותבים הם שותפים במשרד שטיינמץ, עמינח ושות' רואי חשבון, המתמחה בתחומי המיסוי השונים (מס הכנסה, מיסוי בינלאומי, מע"מ, קבלנים, מיסוי שוק ההון, היי טק) ומדורג בין עשרת המשרדים הגדולים בישראל www.cpa.co.il

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה