הנגיד פישר לא ממהר: הותיר את שיעור הריבית לספטמבר ללא שינוי
בבנק ישראל ללא ממהרים. לאחר יומיים של דיונים בנוגע למדיניות המוניטארית, היום (ב') הודיע נגיד פרופ' סטנלי פישר על הותרת שיעור הריבית לחודש ספטמבר ללא שינוי, בהתאם לקונצנזוס הכלכלנים בשוק.
בבנק ישראל הסבירו כי למרות העלייה החדה במדד הדיור, האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים הסתכמה ל-1.8% בלבד, מתחת למרכז תחום היעד של הבנק. כמו כן, העלאת שיעור הריבית באוגוסט וירידת מדד המחירים ביולי גררו ירידה בצפיות האינפלציוניות.
בהודעת הבנק נכתב כי "בחודש האחרון נרשמה ירידה בציפיות לאינפלציה הנמדדות משוק ההון ובאלה של החזאים, וממוצע הציפיות ל-12 החודשים הקרובים, נכנס לתחום היעד, והוא עומד על כ-2.8%". עוד ציינו בבנק כי "עדיין קיימת אי ודאות לגבי קצב הצמיחה בישראל, בעיקר על רקע אי הודאות הגבוהה במשק העולמי."
סיבה נוספת להותרת שיעור הריבית על כנו טמונה בעובדה כי "ריביות הבנקים המרכזיים במשקים המפותחים המובילים נמצאות ברמות נמוכות מאוד ולאור הנתונים החלשים שהתפרסמו לאחרונה, צפויות להישאר נמוכות למשך זמן רב", כך נכתב בהודעת הריבית של הבנק.
לפני חודש פישר העלה במפתיע את הריבית במשק ב-0.25%, ל-1.75%, זאת במטרה להביא את הריבית הריאלית במשק למה שהוא מכנה רמה "נורמלית". עם זאת, הפעם העריכו רוב הכלכלנים העוקבים אחריו כי הנגיד ינצל את סביבת האינפלציה הנמוכה יחסית ויותיר את הריבית על כנה כאשר הוא מסתכל בעיקר על ההאטה בפעילות בכלכלה עולמית.
תגובות להחלטת הריבית
לדברי יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, "בנק ישראל הצטרף בחוכמה לבנקים המרכזיים ברחבי העולם , הנוקטים משנה זהירות ואינם קרובים להעלאת בתקופה זו, נוכח אי הודאות הגלובלית המתמשכת."
עו הוא הוסיף כי "העלאה נוספת של הריבית גם החודש היתה מגדילה את עלויות המימון של המגזר העסקי לכדי שני מליארד שקלים מתחילת השנה ומכבידה מאוד בעיקר על העסקים הקטנים והבינוניים."
אמיר כהנוביץ', כלכלן המאקרו של כלל פיננסים אמר בתגובה להחלטה כי "הותרת הריבית מאותת שבנק ישראל מהמר נגד השוק שמאמין באינפלציה. אפשר להגיד שהוא לוקח הימור גדול שכן קלה לשליטה רק שהיא קטנה". באשר להחלטת הריבית הבאה סבור כהנוביץ' כי "קיים סיכוי גבוה להעלאת שיעור הריבית באוקטובר לרמה של 2%."
רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו של לידר שוקי, הון אמר כי "ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי היא במקומה. הבנק נשמע פסימי יותר לגבי הכלכלה העולמית כאשר היחלשות הכלכלה האמריקאית מטילה צל כבד על התפתחות היצוא הישראלי בשנה הקרובה."
עוד הוא הוסיף כי ה"תפתחות האינפלציה בשנה האחרונה מבטאת שינוי מחירים יחסי ולא תהליך אינפלציוני. תהליך זה ממחיש את הצורך בנקיטת צעדים מרסנים ספציפיים לשוק הנדל"ן על פני העלאת הריבית."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה