עמלות כרכיב לתשלום דמי חג

חשבים מידע עסקי |

הצגת השאלה:

האם עמלות מהוות רכיב לתשלום דמי חג לעובד?

עו"ד הלית כהן-רזניצקי משיבה:

בחוק ובפסיקה אין מענה ישיר על שאלה זו, ולכן כל שנותר הוא להקיש לעניין זה מהחוק ומפסיקות של בית הדין בסוגיות קרובות לנושא בו עסקינן.

כך, למשל, לעניין פיצויי פיטורים נקבע בפסיקה, כי יש לחשב פיצויי פיטורים לעובד אשר שכרו מורכב מבסיס ומעמלות לפי שכר הבסיס האחרון בצירוף ממוצע העמלות של 12 החודשים שקדמו לפיטורים (בפס"ד דב"ע נג/ 85 - 3 רגב רוני נ' חב' טלקום - כ"ו (3), 350).

גם לעניין חופשה שנתית נקבע בפסיקה שניתנה על ידי בית הדין האזורי לעבודה, כי יש לראות את רכיב העמלות כחלק משכרו הרגיל של העובד, ולכן יש לחשב את דמי החופשה השנתית המגיעים לו בהתאם להוראות סעיף 10(ב)(2) לחוק חופשה שנתית (תב"ע נד/ 253 - 3 דוד קורן נ' מנן מדיקל בע"מ, טרם פורסם). דהיינו, תשלום דמי חופשה של עובד, המשתכר שכר המורכב מבסיס ומעמלות יהיה לפי הרכיב הקבוע בשכר, בתוספת רכיב העמלות, בהתאם לממוצע העמלות ברבע השנה של העבודה המלאה ביותר שב- 12 החודשים שקדמו לחופשה. בחוק דמי מחלה נקבע בסעיף 5(ב), כי לגבי עובד, ששכרו משתלם לפי כמות התוצרת - דמי המחלה יהיו 75% משכר העבודה שהעובד היה זכאי לקבל, אילו המשיך לעבוד והפיק בכל אחד מהימים את כמות התוצרת הממוצעת ליום עבודה, שהפיק בשלושה חודשים שקדמו למחלה.

מהאמור נובע, כי הן המחוקק והן בית הדין רואים בעמלות שכר לכל דבר ועניין. לפיכך, נראה, כי יש לכלול את העמלות כחלק מן השכר לעניין חישוב דמי חג. מתעוררת השאלה, כיצד יש לחשב את העמלות אשר להן זכאי העובד בגין החג ותיתכנה שלוש פרשנויות לעניין זה:

1. ממוצע שכרו של העובד ב-12 החודשים שקדמו לחג. 2. ממוצע שכרו של העובד בשלושת החודשים הרצופים המלאים ביותר בשנה שקדמה לחג. 3. ממוצע שכרו של העובד בשלושת החודשים שקדמו לחג. יצוין, כי נושא זה טרם הוכרע באופן ברור בפסיקה וייתכן שביה"ד יפסוק אחרת לכשסוגיה זו תובא בפניו.

המשיבה מומחית לדיני עבודה. המחלקה המשפטית "כל עובד", חברת חשבים

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה