מומחי חוק: הדחת המנהל האנטישמי מהבנק המרכזי בגרמניה תתקל במחסום

הבכיר שטען כי "היהודים חולקים גן משותף" לא יפנה את כסאו כל כך מהר ככל הנראה. "ישנם מספר מכשולים בסוגיה וזהו מקרה חסר כל תקדים"
ליאור נחום |

תילו סארצ'ין, בכיר וחבר הנהלה בבנק המרכזי בגרמניה (בונדסבנק), התבטא בשבוע שעבר באנטישמיות כנגד היהודים ומספר קבוצות אתניות נוספות. גורמים מתחום המשפט מעריכים כיום כי עזיבתו של סארצ'ין עשויה להימנע בשל הגנה משפטית שניתנת לבכירים בבנק המרכזי.

בתחילת ספטמבר, חברי הנהלת הבנק המרכזי בגרמניה בראשות כריסטיאן וואלף, החליטו פה אחד לפנות לנשיא גרמניה בבקשה להדיח את סארצ'ין מתפקידו. זאת בטענה כי אמרותיו השנויות במחלוקת יפגעו בשם הטוב של הבנק המרכזי. עם זאת, מומחי משפט וחוק מעריכים כי כל החלטה שתכפה את עזיבתו, עשויה לשלול את נהלי האיחוד האירופי ואת החוק הלאומי, המגנים על עצמאותם של בנקים מרכזיים.

"אני לא מקנא בוואלף, הוא במצוקה פוליטית אמיתית ואין לו את האופציות המשפטיות להן הוא זקוק", אמר אקסל קיימרר, פרופסור בבית ספר למשפטים 'בוצ'ריוס' בהמבורג. "הוא רק יכול להפסיד אם זה בבית המשפט או בבית הדין של דעת הקהל".

סארצ'ין, שנחשב לאחד מששת המנהלים המשפיעים ביותר בבנק המרכזי, גרם לסערה פוליטית בחודש שעבר כאשר אמר כי "ישנו גן משותף אותו חולקים כל היהודים". בהמשך לכך אמר כי בנוסף ליהודים גם הבסקים חולקים גן משותף שמבדיל אותם משאר האנשים.

הצהרות אלה גרמו לסערה ברחבי גרמניה ובכירים ברחבי אירופה מיהרו לגנות את דברי הבכיר. נגיד הבנק המרכזי, ז'אן קלוד טרישה, אמר כי הוא "מזועזע" למשמע הדברים. האמרות צרמו בנוסף לאוזני קנצלרית גרמניה, אנג'לה מרקל, שהבהירה כי היא תומכת באופן מלא בהחלטת הבנק המרכזי להדיח את סארצ'ין.

חוזה העבודה של סארצ'ין נשלט על ידי המשפט הציבורי ולא על ידי חוקי התעסוקה במדינה. על ידי כך, זוכים חברי הבנק המרכזי למעמד דומה של שרים ובעלי תפקידים ציבוריים. "ישנם מספר מכשולים בסוגיה וזהו מקרה חסר כל תקדים", אמר אולריך היידה, פרופסור למשפטים באוניברסטית פרנקפורט. "רק עבירה חמורה יכולה להצדיק פיטורים של חבר הנהלה ויש לי ספק אם מדובר בעבירה שכזאת".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה