4 אסטרטגיות למי שרוצה להיות משקיע מתוחכם - שימו לב

הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לעבור את התקופה הנוכחית, ודומות לה שעתידות לבוא
 | 
telegram

קרנות גידור משתמשות באסטרטגיות השקעה שמנטרלות את סיכוני השוק. גם אתם, המשקיעים מן השורה, יכולים לחקות אסטרטגיות אלה ולנצלן במצב הנוכחי בו שוק המניות מזגזג ומחפש כיוון.

בתקופה האחרונה, בעקבות הדשדוש שמאפיין את השווקים וחוסר הידיעה לגבי הכיוון אליו הולך השוק, ממתינים משקיעים רבים על הגדר וחוששים להיכנס לשוק המניות והאג"ח.

האנליסטים והפרשנים חלוקים בדעותיהם האם השוק מצביע לכיוון תחתית כפולה או ימשיך בדרכו מעלה לאחר מימוש רווחים קצר. במצב כזה, קרנות גידור רבות נוקטות בתקופה זו באסטרטגיות השקעה שמטרתן להניב רווחים גם במצב השוק הנוכחי, ללא לקיחת עמדה ברורה כלפי כיוון שוק המניות.

משקיעים יקרים, גם לכם יש את האפשרות לחקות את קרנות הגידור ולפעול באותן אסטרטגיות, חלקן לא מאוד מסובכות, בסכומים נמוכים יותר.

כיצד עושים זאת? עם השנים התפתחו אסטרטגיות מסחר להשקעה שאינן מושפעות מתנודות השוק, תוך כדי הפחתה משמעותית של הסיכונים, לדוגמא:

השקעה בדלתא 0: אסטרטגיית רכישה של ומכירה בחסר של מניה נוספת מאותו הסקטור בו זמנית. דוגמא: למי שחושב שבעקבות הדוחות של בנק הפועלים והעמידה ביעדי התשואה הגבוהים על ההון העצמי יחזירו אותו להיות הבנק המוביל בישראל ויחלוף על פני בנק לאומי, יש את האפשרות לרכוש את מניית הפועלים ולמכור בחסר את מניית לאומי (יש צורך לקחת בהשאלה את מניית לאומי).

התוצאה של מהלך כזה היא נטרול סיכונן השוק. לדוגמא: קניתי ב-100,000 שקלים מניית פועלים ומכרתי 100,000 שקלים. מניית לאומי, עלות האסטרטגיה 0 שקלים (צריך ביטחונות נוספים לשורט). במידה והשוק ירד 2% סביר להניח שהמניות לאומי ופועלים בקירוב ירדו כ-2%.

לכן על פוזיציית לונג בפועלים אני אפסיד 2% ועל פוזיציית שורט בלאומי אני ארוויח 2%, לכן אני עדיין נשאר ללא שינוי בפוזיציה ומנטרל את סיכון השוק, אלא אם כן מניית בנק הפועלים תתנהג טוב יותר מבנק לאומי ואז אני אתחיל להרוויח.

אסטרטגיות מכוסות: שילוב של רכישת מניות ומכירת אופציות CALL במחיר מימוש גבוה יותר. אסטרטגיה זו מקובלת מאד בארה"ב, והמסחר המפותח שם באופציות על מניות שניצנים ראשונים שלו מגיעים לישראל במניות כדוגמת כי"ל, טבע, פועלים ולאומי.

המטרה היא הפחתת הסיכון ע"י רכישת המניה וכתיבת במחיר מימוש גבוה יותר עפ"י מכפיל נכס הבסיס. התוצאה במהלך זה היא הגבלת הרווח מול הקטנה משמעותית של הסיכון ורווח בשוק עומד.

לדוגמא: מכפיל נכס הבסיס במניית כי"ל הינו 1000, פלוני יכול לקנות 1000 מניות כי"ל במחיר נוכחי של 5000 אגורות ולכתוב אופציה אחת של כי"ל במחיר מימוש של 5250.

במידה ומניית כי"ל תישאר במקומה עד לפקיעה ירוויח המשקיע את הפרמיה שקיבל כתוצאה מכתיבת האופציה, במידה והנייר יעלה עד 5250, ירוויח המשקיע גם את העלייה במחיר המניה וגם את הפרמיה שהתקבלה מכתיבת האופציה. במידה וכי"ל תעלה מעל 5250, יקבע המשקיע את הרווח ולא ירוויח מעבר.

כאשר כי"ל תרד מתחת ל-5000 ירשום המשקיע הפסד במניה אבל ע"י קבלת הפרמיה יקטין את ההפסד.

השקעה במניות ספציפיות ומכירת : בתקופה האחרונה חשובה מאוד הסלקטיביות ולכן באסטרטגיה הבאה ניתן ללקט מספר מצומצם של מניות ולמכור מנגד את נכס הבסיס. לדוגמא: כתיבת אופציית CALL001 וביתרת הכסף שנכנס לרכוש מספר מניות נבחרות ממדד ת"א 25.

קיבוע : השקעה באג"ח קונצרני ושורט על ממשלתי שיניב תשואה קבועה לאורך זמן. לדוגמא, רכישת אג"ח של חברה נבחרת הנסחרת בתשואה לפדיון של 4% ובמקביל שורט על אג"ח ממשלתי בעל (משך חיים ממוצע) זהה בתשואה של 0.5% ועם עלות השאלה של 1.5%, יבטיח לנו רווח קבוע של 2% במידה ולא נוצר אירוע אשראי משמעותי בחברה.

הצעות רכש: התקופה האחרונה בשווקים מלווה בהצעות רכש רבות - חברות המגדילות את השקעתן ע"י רכישה חוזרת של מניות וניסיונות השתלטות על חברות אחרות, גורמים למשקיעים לרוץ אחר המניות. 2

דוגמאות מהתקופה האחרונה מלמדות שציבור המשקיעים לא נענה בקלות להצעת הרכש אלא אם מדובר בפרמיה משמעותית. אלביט מערכות הגישה למניות אי.טי.אל ונענתה בשלילה גם לאחר שהעלתה את מחיר ההצעה או חברת פוטאש הקנדית שקיבלה הצעה מ-BHP לרכישת מניותיה ב-130 דולר למניה כאשר הנייר נסחר ב-110 דולר.

היום המניה נסחרת במחיר של כ-147 דולר למניה. ניתן אם כן לנצל את המצבים הללו ע"י רכישת מניות של חברות אלה כאשר המשקיעים יודעים שיש מחיר "רצפה" למניה ובכך להקטין את סיכון ההשקעה.

כלים נוספים שיעזרו למשקיע המתלבט להיכנס לשוק המניות תוך שמירה על ניהול סיכונים הם שימוש בפקודות מסחר מתקדמות: המסחר בבורסות ארה"ב עושה עלייה לישראל ומביא איתו את הפקודות המתקדמות, STOP LOSS ,STOP LIMIT, TAKE PROFIT ,BUY ABOVE.

כיום משלבות מערכות המסחר את הפקודות המתקדמות הנ"ל ומפחיתות עבורנו משמעותית את הסיכונים שבמסחר ע"י קטיעת הפסדים ורכישת ני"ע במקרה של פריצת רמת התנגדות.

אפשרות נוספת היא מינוף זול: אחת הדרכים הפשוטות למנף השקעה בשוק ההון הינה לקיחת הלוואה לצורך רכישת ני"ע. עלויות של הלוואות מסוג זה עשויות להגיע בימים אלו לריבית שנתית של כ-7% והדרך להוזיל אותן באופן משמעותי הינה לקיחת השאלה של מחבר הבורסה ומכירתו בשורט.

העלות הנגזרת מהלוואה שכזאת הינה כ -3.5% שנתי (התשואה של מק"מ עומדת כרגע סביב 2% + 1.5% עמלת השאלה).

לסיכום

אתם המשקיעים הפרטיים יכולים לנסות להיות קצת יותר מתוחכמים, האסטרטגיות אינן דורשות סכומי כסף גבוהים או עלויות גבוהות וגם במצב הנוכחי שבו השוק לא מצביע על כיוון ברור אפשר להפחית משמעותית את הסיכונים ולייצר תשואה קבועה לאורך הזמן.

הכותב הוא אושר טובול משנה למנכ"ל גאון טרייד

*** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות