רצף פיצויים ותנאי החזרה ממנו

האם עובד שקיבל מענק פרישה במזומן יכול לבצע רצף פיצויים על הכספים שנצברו בקופת הגמל?
 | 
telegram

עובד קיבל מענק פרישה במזומן. בנוסף, לטובת העובד צבורים כספי פיצויים בקופת גמל. העובד לא הפקיד בקופת גמל את המענק שקיבל במזומן.

השאלה:

האם יכול העובד לבצע רצף פיצויים על הכספים שנצברו בקופת הגמל?
מה הוא הדין לגבי עובד שביקש רצף פיצויים ולאחר תקופה הפך לעצמאי?

יועץ פנסיוני חיים בן-הרוש משיב:

בסעיף 9(7)(א) פיסקה (4)(א) לפקודה נאמר:

"עובד שעם פרישתו ממעבידו עמדו לזכותו בקופת גמל לפיצויים או במרכיב הפיצויים בקופת גמל לקיצבה, כספים המיועדים למענק פרישה או שקיבל מענק פרישה, ובעת פרישתו הודיע למנהל כי הוא בוחר בהחלת הוראות פרט זה לא יראו את הסכומים שהשאיר בקופת גמל כאמור או שהפקיד מיד עם פרישתו במרכיב הפיצויים בקופת גמל לקיצבה, כאילו נתקבלו בידו, אם תוך שנה מפרישתו החל בעבודה אצל מעביד אחר המשלם בעדו תשלומים לפיצויים במרכיב הפיצויים בקופת גמל כאמור, והכל עד לסכום התקרה;..."

בפיסקה (4)(ג) של הסעיף נאמר:

"עובד אשר בעת פרישתו כאמור בסעיף משנה (א) קיבל חלק ממענק הפרישה שנצטבר לזכותו יהיה חייב במס על הסכום שקיבל".

להלן עיקרי התנאים הנדרשים לאישור רצף פיצויים:

1. כל סכום שעמד לזכותו בקופת גמל אישית לפיצויים, בעת פרישתו ממעבידו יישאר מופקד בקופת הפיצויים. לעניין זה "כל סכום" - לרבות הסכומים הפטורים ממס לפי סעיף 9(7א)(א) לפקודה.

2. סכום מענק עקב פרישה, שקיבל או יקבל במזומן ממעבידו, יופקד מייד בחשבונו בקופת הגמל האישית לפיצויים.

3. הודעה כתובה למס הכנסה על בחירתו במסלול רצף פיצויים. את ההודעה יש לציין בסעיף 5.1 בטופס 161א (הודעת עובד עקב פרישה מעבודה).

4. תוך שנה ממועד פרישתו מצא מעביד חדש חובתו של העובד שבחר ברצף זכויות פיצויים הינה שמירה על סטאטוס של עיסוק כשכיר ומציאת מעביד חדש תוך שנה מיום שפרש ממעבידו.

5. מעבידו החדש ימשיך להפקיד עבורו את כספי הפיצויים באותה קופה.
העובד שבשאלה לא הפקיד את המענק שקיבל במזומן (תנאי מס' 2), לכן לא יוכל לבקש רצף פיצויים אלא אם ישולם בגין המענק שקיבל מס מלא, לפי שיעור המס השולי, כנקבע בפיסקה 4(ג) שהובאה לעיל.

לגבי העובד שהפך לעצמאי, הוראות החזרה מרצף פיצויים המפורטות בסעיף 9(7)(א) פיסקה (4)(א) לפקודה חלות על עובד שבחר ברצף פיצויים ועמד בתנאים המפורטים לעיל. על פי תנאי 4 לעיל, נדרש למצוא מעסיק חדש בתוך שנה.

אם הוא הפך לעצמאי הרי הוא לא עמד בתנאי זה. לכן על פי הוראות נציבות מס הכנסה, יראו את העובד כמי שמלכתחילה לא בחר ברצף זכויות פיצויים, והפטור שיינתן לו יחושב כך: משכורתו האחרונה מעת פרישתו תוגדל בשיעור עליית , בגין התקופה שמיום פרישתו ועד ליום שבו התברר כי אינו עומד בתנאי הרצף. תקרת הפטור תהיה זו הנהוגה בעת ההתחשבנות על שיעור המס.

הכותב הוא היועץ פנסיוני חיים בן-הרוש

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות