חישוב פיצויי פיטורים לעובד ששכרו הופחת בחלק מתקופת עבודתו

עו"ד מיכל לקרץ משיבה
חשבים מידע עסקי |

הצגת השאלה:

עובד חודשי עבד אצל מעסיקו במשרה מלאה משך שלוש שנים. שכרו של העובד השתנה במהלך תקופת עבודתו כדלקמן: משך השנה הראשונה קיבל העובד משכורת של 8,000 שקלים; משך השנה השנייה, עקב משבר כלכלי שאירע בכל המשק, הופחת שכרו של העובד ל- 7,000 שקלים.

העובד בחר שלא התפטר על אף שהרעו את תנאיו, לאור המצב במשק כולו; כחלוף שנה נגמר המשבר והמעסיק העלה את שכרו של העובד בחזרה ל- 8,000 שקלים. לאחר שנה העובד פוטר.

כיצד יחושבו פיצויי הפיטורים להם זכאי העובד?

עו"ד מיכל לקרץ משיבה:

בהתאם לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963 (להלן: "החוק"), עובד שהשלים שנת עבודה ופוטר זכאי לפיצויי פיטורים בגובה משכורת חודש עבור כל שנת עבודה שעבד (סעיף 12 לחוק).

בתקנה 4 לתקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), התשכ"ד-1964 (להלן: "התקנות") נקבע, כי חישוב הפיצויים ייעשה לפי שכרו של העובד ערב פיטוריו, כלומר, לפי שכרו האחרון של העובד.

לפיכך, פיצויי הפיטורים במקרה הנדון יחושבו לפי מכפלת השכר האחרון של העובד, קרי 8,000 שקלים, ב- 3 שנות הוותק של העובד (8,000 שקלים X 3 = 24,000 שקלים).

יודגש, כי אין חלוקה לתקופות במקרה דנן הואיל ומשך כל תקופת העסקתו עבד העובד באותו היקף משרה וכן לא מדובר במקרה בו חלה הפחתה בשכרו האחרון של העובד.

יש להבחין בין המקרה שבנדון לבין מקרה בו היה העובד מפוטר מבלי שהיו מעלים את שכרו בחזרה ל- 8,000 שקלים, שכן במקרה כזה, לפי תקנה 8 לתקנות, היה צורך לחלק את תקופות העבודה לתקופה שלפני ההפחתה, לפי השכר "ערב ההפחתה" (8,000 שקלים) ולתקופה שלאחר ההפחתה, לפי השכר האחרון ערב הפיטורים (7,000 שקלים).

המשיבה היא עו"ד מיכל לקרץ, מומחית לדיני עבודה. המחלקה המשפטית "כל עובד", חברת חשבים

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה